Mergi direct la conținut »
GALERIE FOTO/ Profira Baciu sărbătorește Ziua Națională cu urechea lipită de radio și are un mesaj pentru guvernanți: "Să ne aducă acasă  copiii din străinătate" Galerie foto
18imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri

GALERIE FOTO/ Profira Baciu sărbătorește Ziua Națională cu urechea lipită de radio și are un mesaj pentru guvernanți: „Să ne aducă acasă copiii din străinătate”

Profira Baciu, din satul vasluian Butucăria, a împlinit 100 de ani pe 5 octombrie. Are o pensie de 700 de lei, plus indemnizația de urmaș de veteran de război de 250 de lei. Își duce traiul într-o căsuță modestă, cu două odăi.

De Theodor Istrate,

Ziua Națională o va sărbători cu urechea lipită de radio, deși și-ar fi dorit să poată urmări la televizor parada militară, însă aparatul este defect. În ciuda vârstei la care a ajuns fără pastile ori internări prin spitale, bătrâna este în putere și își poartă singură de grijă. Atât cât poate.

Pe timpul iernii, se retrage în odaia de la intrarea în casă, pe care o încălzește cu o sobă cu plită la care și gătește, în lipsa unui aragaz.

O parte din lemnele de foc le-a cumpărat din vreme și le-a tăiat ajutată de asistați sociali.

Așa cum făcea încă din tinerețe, tanti Profira și-a umplut debaraua cu zarzavaturi la borcan, gem și dulceață, ca să aibă toată iarna.

„Am și măsline, halva, marinată de pește pentru zilele în care este dezlegare. Acum, postul este bun. Dar când eram copil pisau păpușoii în piuă și fierbeau grăunțe, grâu, fasole, cartofi. Din perje uscate făceau compot”, ne povestește bătrâna.

De când a dat prima zăpadă, nu prea mai iese din casă, de frică să nu cadă. Merge doar până la cotețul găinilor, ca să le dea de mâncare.

În rest, primește ajutor de la fiul unei vecine și de la primarul comunei. Asta după ce, în ultimii 18 ani, a rămas fără soț și cei doi copii, iar cei patru nepoți au luat drumul străinătății, pentru un trai mai bun. Ultimul care-i era sprijin, o nepoată din Iași, a plecat în Argentina.

Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
Recomandări
Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
 

„Tare bine este în țara asta, a noastră, dar au făcut rău că au demolat fabrici. Acum, a plecat toată lumea și casele, satele, au rămas pustii, sunt urâte. Îți vine să plângi de milă. Mai vezi câte-un bătrân pe ici, pe colo”, susține Profira Baciu.

„Mi-aș dori să fiu la parada militară, că tare e frumoasă”

Învățată cu greutățile, tanti Profira nu se plânge. Spune că-i ajunge pensia pe care i-o aduce poștașul lună de lună. Mai mult, pune și bani deoparte pentru ca nepoții să aibă cu ce o îngropa.

Până una-alta, tanti Profira Baciu se bucură de Ziua Națională: „Noi, ăștia de la țară, ce putem face? Ne uităm la televizor, cei care au, ori ascultăm la radio. Mi-aș dori să fiu acolo, unde este parada militară, că tare este frumoasă. Dacă aveam televizor, mă uitam la parada de la Alba Iulia sau din marile orașe. Așa, o să ascult la radio…”

Are și un mesaj pentru guvernanți: „Multă sănătate, să-i ajute Dumnezeu să facă țara frumoasă cum a fost și să ne aducă nepoții și copiii din străinătate acasă”.

Citește și:

Ger în România până duminică dimineață! Informații de ultimă oră de la meteorologi

Close
Închide
  Close