De Daniel Ionașcu,

Solicitarea a fost trimisă de către Biroul Indian de Intelligence (Spionaj – n.r.), iar între softurile în cauză se regăsesc aplicația de mesagerie WeChat, rețeaua de microblogging Weibo, UCBrowser, UC News, magazinul de aplicații Mi Store, Baidu Map, Baidu Translate sau suita QQ, respectiv QQ Music, QQ Mail, QQ Newsfeed ori QQ Player.

De asemenea, este vizată și aplicația Truecaller, care identifică persoana care te apelează.

Giganții online ai Chinei, priviți cu suspiciune

Aplicația WeChat reprezintă ”Facebook-ul Chinei” și este deținută de către gigantul social media Tencent. Acesta a depășit recent 500 de miliarde de dolari capitalizare bursieră, fiind cea mai mare companie din Asia. Tencent mai deține și suita QQ.

Sina Weibo reprezintă ”Twitter-ul Chinei” și este deținut de către concernul Sina Corp.

UCBrowser și UC News aparțin de compania UCWeb, care este parte a unui alt gigant online al Chinei, Alibaba. Acesta este cunoscut drept ”Amazon-ul Chinei”.

Concomitent, aplicațiile Baidu sunt controlate de către motorul de căutare omonim, supranumit ”Google-ul Chinei”.

În fine, Mi Store, Mi Community și Mi Video Call sunt ale producătorului de smartphone-uri și electronice Xiaomi.

Neîncrederea

Nu este prima oară când acest lucru se întâmplă. India este foarte suspicioasă cu privire la activitatea companiilor din China prezente pe piața sa.

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu
Recomandări

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu

În vară, India a impus o serie de reguli care restrâng participarea companiilor chineze care vor să livreze echipamente energetice și telecom, tot de teama de instalare a unor programe malware care să vulnerabilizeze cele două sectoare, potrivit Reuters.

Tot în vară, India a cerut unui număr de 21 de producători de smartphone-uri, majoritatea chinezi, să furnizeze detalii despre siguranța dispozitivelor, arhitectură și standarde. Grupurile chineze Xiaomi, Lenovo, Oppo, Vivo și Gionee acontează circa jumătate din piața de 10 miliarde de dolari a smartphone-urilor vândute în India. Scrisoarea a fost trimisă și către Apple, Samsung sau grupul indian Micromax.

În fine, India s-a opus în vară și preluării de către grupul chinez Fosun a producătorului indian de medicamente Gland Pharma.

”Drumul Mătăsii”

India nu privește cu ochi buni proiectul chinez ”Belt and Road” (Centura și Drumul, noul ”Drum al Mătăsii” – n.r.) deoarece China cooperează foarte mult cu Pakistanul, cu care India își dispută o altă regiune din nord, Kashmirul. China a semnat cu Pakistanul proiecte în valoare de 57 de miliarde de dolari, conform Reuters.

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă
Recomandări

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă

De asemenea, China a semnat un pact cu Sri Lanka prin care China va construi un port. India se teme că China îl va folosi pe post de bază militară.

Bătaie în toată regula la graniță

Relațiile dintre India și China sunt tensionate. Trupele indiene au pătruns în această vară pe teritoriul chinez și s-au bătut cu leviere și ciocane cu trupele chineze care supravegheau construcția unui drum în Tibet. Regiunea în cauză, Doklam, este disputată de către China și Bhutan, un aliat mai mic al Indiei din zonă.

Regiunea este de importanță strategică pentru India, căci aceasta oferă o cale ușoară de blocare a comunicațiilor între India și regiunea sa estică, de la granița cu Myanmar și Bangladesh.

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'
Recomandări

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'

China și India au avut în anii 60 un război de graniță, după ce trupele chineze au cucerit Tibetul în 1950.

Dispute teritoriale vechi

În acest moment, China și India își dispută două regiuni distincte de la graniță. Una dintre acestea este Aksai Chin. Aceasta este administrată de China, dar este cerută de India, care argumentează că este parte a statului Jammu și Kashmir, din componența sa.

O altă regiune disputată o constituie statul indian Arunachal Pradesh, care se învecinează cu Bhutanul la vest și Myanmarul la est. China numește zona ”Tibetul de Sud” și o consideră parte a Tibetului, deci a sa.

Cea mai mare parte a regiunii a fost cucerită de China în 1962, însă ulterior liderul chinez Mao Zedong și-a retras soldații și a predat prizonierii de război. China a vrut atunci să intimideze India, din cauza susținerii de către aceasta a independenței Tibetului și găzduirii liderului spiritual Dalai Lama.

Neîncredere la nivel global

India nu este singura țară care privește suspicios China: SUA au blocat mai multe tranzacții prin care companii chineze voiau să cumpere societăți americane, în vreme ce astfel de îndoieli au apărut și în Germania, după ce producătorul chinez de electrocasnice Midea a preluat anul trecut producătorul de roboți industriali Kuka. De asemenea, SUA a categorisit  grupurile telecom Huawei și ZTE drept pericole la adresa siguranței naționale.

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu
GSP.RO

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu

Horoscop 16 septembrie 2019. O zodie primește o lecție de viață importantă! Ce îi fac prietenii
HOROSCOP

Horoscop 16 septembrie 2019. O zodie primește o lecție de viață importantă! Ce îi fac prietenii