Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cum a ajuns o suedeză de 16 ani să fie nominalizată la premiul Nobel pentru Pace. Greta Thunberg a mobilizat elevi din peste 100 de țări să protesteze față de încălzirea globală

Cum a ajuns o suedeză de 16 ani să fie nominalizată la premiul Nobel pentru Pace. Greta Thunberg a mobilizat elevi din peste 100 de țări să protesteze față de încălzirea globală

Sute de mii de oameni din întreaga lume au ieșit în stradă, astăzi, pentru a atrage un semnal de alarmă privind încălzirea globală și lipsa măsurilor de a preveni acest fenomen. Mobilizarea de amploare a avut în spate o adolescentă de 16 ani, care ar putea să devină cea mai tânără persoană laureată cu premiul Nobel pentru Pace. Este vorba de suedeza Greta Thunberg, care a început să protesteze singură față de indiferența autorităților, în urmă cu șase luni, pornind acum o adevărată mișcare.

De Răzvan Mihalașcu,

Greta Thunberg este fondatoarea mișcării protestelor studenților pentru climă și a devenit o inspirație pentru o mișcare internațională care luptă împotriva schimbărilor climatice. Acum, ea a fost nominalizată de trei parlamentari norvegieni la Premiul Nobel pentru Pace.

„Am propus-o pe Greta pentru că, dacă nu facem nimic pentru a împiedica schimbările climatice, acestea vor fi cauza războaielor, conflictelor și a (crizei) refugiaților”, a declarat parlamentarul socialist norvegian Freddy Andre Ovstegard pentru agenția AFP, citată de BBC.

„Greta Thunberg a inițiat o mișcare a maselor pe care o consider o contribuție majoră pentru pace”, a adăugat politicianul norvegian.

Dacă va câștiga această distincție, Greta Thunberg va deveni cel mai tânăr laureat distins cu Premiul Nobel, după Malala Yousafzai din Pakistan care avea 17 ani când a primit acest premiu.

Povestea Gretei a început în urmă cu șase luni. În fiecare vineri, aceasta pleca de la școală și mergea în fața Parlamentului Suedez, unde protesta cu o pancartă pe care scria„grevă pentru mediu”.

Inițial, a fost criticată pentru că lipsea de la școală, însă gestul ei a devenit ulterior o sursă de inspirație. Acum, elevi din peste 100 de țări i-au călcat pe urme, semnalând faptul că schimbările climatice reprezintă o problemă. Iar de la elevi, mișcarea a prins tot mai mult teren.

În Australia și în Noua Zeelandă, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a lua parte la protestele #climatestrike.

De asemenea, sute de oameni au ieșit în stradă la Helsinki pentru a-și exprima îngrijorarea față de efectele încălzirii globale.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

Și în Glasgow, Marea Britanie au avut loc marşuri pentru climă la care au participat sute de persoane.

Un astfel protest a avut și în Uganda.

Greta Thunberg a impresionat și anul trecut, când a rostit un discurs la Forumul Economic de la Davos.

„Mă numesc Greta Thunberg, am 15 ani şi sunt din Suedia. Vă vorbesc în numele (mişcării, n.r.) Climate Justice Now! Mulţi oameni cred că Suedia este o ţară mică şi acţiunile ei nu contează, dar eu am învăţat că nu eşti niciodată prea mic ca să schimbi lucurile şi dacă câţiva copii pot ajunge pe prima pagină a ziarelor doar pentru că nu au mers la şcoală, imaginaţi-vă ce am putea face împreună dacă ne-am dori cu adevărat. Dar pentru a face asta trebuie să vorbim sincer, indiferent cât de inconfortabil ar fi. (…)

Avea doar 15 ani, însă discursul ei a atras atenția nu doar jurnaliștilor, ci și internauților.

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

„Dar mie nu îmi pasă dacă nu sunt populară. Mie îmi pasă de justiţia climatică şi planete vii. Civilizaţia noastră este sacrificată în interesul unui număr mic de oameni care continuă să câştige sume imense de bani. Biosfera noastră este sacrificată pentru ca oamenii bogaţi din ţări ca a mea să poată trăi în lux. Suferinţa celor mulţi plăteşte pentru luxul celor puţini.  (…)

Spui că îţi iubeşti copiii mai presus de toate şi, cu toate astea, le furi viitorul chiar din faţa ochilor. Până când nu vei începe să te concentrezi pe ceea ce trebuie făcut şi nu pe ceea ce este posibil din punct de vedere politic, nu avem nicio speranţă. Nu putem rezolva o criză dacă nu realizăm că există o criză. Trebuie să ţinem combustibilii fosili în subteran şi trebuie să ne concentrăm pe capitalurile proprii. Şi dacă este imposibil să găsim soluţii în sistemul nostru, atunci poate ar trebui să îl schimbăm cu totul.

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex
Recomandări

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex

Nu am venit aici pentru a-i implora pe liderii noştri să le pese. Ne-aţi ignorat în trecut şi o veţi face din nou. Aţi rămas fără scuze şi noi am rămas fără timp.

Am venit aici pentru a vă spune că a venit vremea schimbării, fie că vă place sau nu. Puterea adevărată aparţine oamenilor. Vă mulţumesc!”, a spus Greta Thunberg, activistă de mediu.


Citește și:

Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care reinventariază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare

Numele domnitorului român Șerban Cantacuzino a fost înscris pe încărcătoarele armei folosite în atacul din Noua Zeelandă, în care 49 de oameni au fost uciși / FOTO


 

Close
Închide
  Close