UPDATE 14:20: PSD va contesta la Curtea Constituțională două legi pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Este vorba de actele normative privind prorogarea termenului privind intrarea în magistratură și transportul elevilor.

„Legile sunt într-o formă înaintată în dezbatere în Parlament. Nu înțeleg de ce s-a venit cu asumare. Considerăm că există un conflict constituțional atâta vreme cât sunt în dezbatere”, a declarat șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a făcut apel la parlamentari, în plenul reunit, să nu mai adopte alte legi care implică resurse financiare suplimentare, el spunând că „suntem într-o situație extrem de dificilă” și că bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio cheltuială în plus.

UPDATE 13:50: Guvernul Orban și-a asumat răspunderea și pe legea plafonării bugetelor pentru anul 2020.

Ședința parlamentară s-a încheiat după ce președintele de ședință, Marcel Ciolacu, a anunțat că, potrivit procedurii, începând de astăzi curge termenul de 3 zile în care poate fi depusă moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

UPDATE 12:50: Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe două proiecte, urmând cea de-a treia ședință programată pentru ziua de joi.

Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea, joi, în plenul reunit al Parlamentului, asupra proiectului de lege privind reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane.

„Motivul pentru care am decis să ne angajăm răspunderea pe acest proiect de lege este acela că Ordonanţa Guvernului numărul 51, care teoretic a fost adoptată pentru a asigura punerea în practică a Regulamentului 1370, de fapt a creat situaţii negative în domeniul transportului intrajudeţean”, a explicat premierul Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.

Guvernul a acceptat două amendamente la proiectul de lege privind transportul de persoane referitoare la extinderea valabilităţii licenţelor actuale până la 30 iunie 2021 şi a termenului pentru finalizarea procedurii de selecţie pentru operatorii de transport de către Consiliile judeţene până la 1 iulie 2021, a declarat, joi, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea, joi, în plenul reunit al Parlamentului, în ceea ce priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional de Magistratură (INM).

„Primul proiect de lege pe care Guvernul îşi angajează răspunderea este legea referitoare la concursul de admitere la INM. A trebuit să modificăm proiectul ca urmare a unor amendamente admise”, a spus premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului. 


Executivul a adoptat marți seara proiectele de lege pentru care urmează să-și asume răspunderea.

Parlamentul s-a reunit în şedinţă comună joi, de la ora 12,00, pentru asumarea răspunderii Guvernului. După ce Guvernul Orban își asumă răspunderea în Parlament, o moțiune de cenzură poate fi depusă în trei zile.

Proiectele pentru care Guvernul Orban își asumă răspunderea

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să-şi asume răspunderea, a precizat, miercuri, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, noteazăAgerpres.

„Aşa cum am anunţat, în şedinţa de Guvern au fost propuse spre dezbatere şi adoptare proiectele de lege pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament. Vorbim despre proiectul de modificare a legilor justiţiei, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraţilor, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. De asemenea, vorbim despre creşterea vechimii pentru accederea la Institutul Naţional de Magistratură a magistraţilor, de la doi la patru ani. Şi, de asemenea, vorbim despre situaţiile legate de completele de judecată formate din trei magistraţi la instanţele de apel. De asemenea, această prevedere ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. Având în vedere disfuncţionalităţile grave care ar avea loc în actul de justiţie, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene şi urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestuia în regim de urgenţă”, a precizat Dancă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, conform sursei citate.

Executivul își angajează răspunderea pentru proiectele privind naveta elevilor și plafoanele bugetare

Șeful Cancelariei premierului a precizat că al doilea proiect de lege pentru care Guvernul își angajează răspunderea este cel ce reglementarea situației transportului rutier intrajudețean, pentru „a rezolva problema transportului şcolar şi a persoanelor cu dizabilităţi”.

„Proiectul de lege a fost dezbătut în şedinţa de Guvern şi soluţia adoptată este aceea de a permite actualilor operatori de transport, care deţin licenţe de transport în vigoare, să preia copiii şcolari şi, de asemenea, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice de la punctele unde acestea sunt stabilite, conform unui ordin comun al ministrului Administraţiei şi Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei, un ordin comun al celor două ministere. Urmează a fi stabilită procedura de preluare de către operatorii de transport care deţin în acest moment licenţele legale pentru efectuarea acestui serviciu, până la organizarea licitaţiilor în vederea asigurării transportului rutier intrajudeţean pentru persoanele amintite în categoria de serviciu public. În momentul de faţă, acest serviciu, ca urmare a Ordonanţei 51, este considerat serviciu comercial”, a spus Dancă.

Dancă a menționat că urmează ca, până la finalul anului următor, „să se organizeze licitaţiile pentru licenţierea transportatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu, iar până la organizarea licitaţiilor respective actualii operatori de transport să aibă obligaţia de a prelua persoanele în cauză de la punctele indicate, printr-un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Administraţiei”.

Potrivit sursei citate, al treilea proiect de lege pentru care Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea este cel privind plafoanele bugetare pentru anul 2020.

„Aici au fost prezentate evoluţiile pentru următorul an atât din punct de vedere bugetar, cât şi din punct de vedere al principalilor indicatori economici. Proiectul privind plafoanele bugetare, însoţit de strategia fiscală bugetară, va fi trimis astăzi Parlamentului şi urmează ca guvernul să îşi angajeze răspunderea pe acest proiect de lege. Este o necesitate absolută adoptarea acestui proiect de lege prin angajarea răspunderii, pentru că este absolut vital ca până la finalul anului în curs să avem proiectul de buget pentru anul 2020”, a mai afirmat Dancă.

Care este procedarea angajării răspunderii de către Guvern

Potrivit procedurii, Guvernul trimite Parlamentului proiectele legislative pentru care vrea să-și asume răspunderea. Parlamentul convoacă apoi ședința Birourilor Permanente Reunite și stabilește calendarul.

Mai apoi, legile sunt transmite comisiilor de specialitate unde pot fi depuse amendamente. Până joi, la ora 10, pot fi depuse amendamente la proiectul de asumare.

Amendamentele sunt trimise din nou Executivului, împreună cu cele adoptate în comisii.

Executivul poate să țină cont de amendamentele formulate de parlamentari sau își poate asuma răspunderea pe proiectele în forma inițială.

După ce sunt citite în Parlament legile pentru care Guvernul își asumă răspunderea, o moțiune de cenzură poate fi depusă în termen de trei zile.

Cum a reacționat Gigi Becali când a aflat că Bănel Nicoliță ar fi fugit în SUA
PARTENERI - GSP.RO
Cum a reacționat Gigi Becali când a aflat că Bănel Nicoliță ar fi fugit în SUA
BREAKING: Adelina Pestrițu, amanta lui Cristi Borcea? Dezvăluiri uluitoare despre amantlâcul secret din showbiz-ul românesc
Playtech.ro
BREAKING: Adelina Pestrițu, amanta lui Cristi Borcea? Dezvăluiri uluitoare despre amantlâcul secret din showbiz-ul românesc
Certificatul verde la locul de muncă, respins în Senat: Nu a avut suficiente voturi. Legea merge în Camera Deputaților, for decizional
Observatornews.ro
Certificatul verde la locul de muncă, respins în Senat: Nu a avut suficiente voturi. Legea merge în Camera Deputaților, for decizional
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
Mirel Joacă-Bine a fost ucis în Italia în timpul unui jaf, însă este în viață și trăiește în Suedia. Declarația șocantă a românului
Știrileprotv.ro
Mirel Joacă-Bine a fost ucis în Italia în timpul unui jaf, însă este în viață și trăiește în Suedia. Declarația șocantă a românului
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Cum să o obții un ten strălucitor în doar 2 minute
PUBLICITATE
Cum să o obții un ten strălucitor în doar 2 minute