UPDATE 19.05: Guvernul Orban depune jurământul la Palatul Cotroceni.

Vezi AICI imagini live cu ceremonia.

UPDATE 18.00: Ludovic Orban, noul prim-ministru al României, a mulțumit partidelor care au ajutat PNL la instalarea cabinetului său și a cerut sprijinul lor pe mai departe în dezbaterea viitoarelor proiecte. Orban a precizat că va face cât mai rapid o propunere de comisar european, dar numai după consultarea președintelui Iohannis și audierea candidatului în comisiile parlamentare de afaceri europene.

Citește AICI mai multe detalii.

UPDATE 17.30: Guvernul va depune jurământul, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 17.10: Decizia Parlamentului este discutată pe larg în cadrul emisiunii Adriana Nedelea LA FIX. Urmărește AICI.

UPDATE 17:00: Elena Hărătău, Cristina Burciu și Eugen Gioancă sunt parlamentarii PSD care au votat pentru învestirea Guvernului Orban, notează Hotnews. În luna iunie, Eugen Gioancă a preluat mandatul lăsat liber de Claudiu Manda, care a devenit europarlamentar ales pe listele PSD, conform Mediafax.

Guvernul Orban a trecut cu 240 de voturi

UPDATE 16.50: Guvernul Orban a primit votul de învestitură al Parlamentului. 240 de aleși au votat pentru.

UPDATE 16.45: Aplauze în Parlament, după ce 233 de parlamentari au votat Guvernul Orban. În acest moment, nu este clar, însă, dacă toate voturile sunt pentru.

Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator Fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă
Recomandări
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator Fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă

UPDATE 16.40: Șase parlamentari Pro România au votat pentru Guvernul Orban.

UPDATE | Guvernul Orban e învestit de Parlament. Cine sunt „trădătorii” din PSD care au votat în favoarea noului Executiv
Ludovic Orban îi mulțumește lui Daniel Constantin (Pro România) pentru votul său

UPDATE 16.22: Doi parlamentari PSD au votat pentru învestirea Guvernului Orban. Este vorba despre Eugen Gioancă și despre Cristina Burciu

UPDATE ora 16.00: A început votul pentru Guvernul Orban, fiind necesare 233 de voturi pentru învestirea noului Guvern.

PSD a cerut verificarea cvorumului, solicitarea a fost respinsă

UPDATE. ora 15.40 Alina Gorghiu, preşedintele de şedinţă, a anunţat că se începe votul pentru Guvernul Orban. Votul este secret cu bile.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut, de la tribună, să se verifice cvorumul de şedinţă, din nou, înainte de începutul votului.

UPDATE ora 15.30. Grupurile politice au încheiat dezbaterile. Premierul desemnat Ludovic Orban le răspunde partidelor. El le-a mulţumit parlamentarilor pentru susţinere.

UPDATE 15.26 Varujan Vosganian (ALDE) a anunțat că partidul său va rămâne ”vigilent” întrucât unele propuneri ale sale nu se regăsesc în programul de guvernare. ”Noi vă solicităm să aveți cel puțin 4% din buget pentru investițiile publice”, a spus Vosganian.

Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului
Recomandări
Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului

El i-a reproșat premierului Orban că nu a menționat în discursul său stoparea abuzurilor din justiție. ”Lăsați-ne nouă să ne păstrăm responsabilitatea de a vă supraveghea ca dumneavoastră să vă faceți datoria”, a încheiat Vosganian

Kelemen: ”Să nu compromiteți șansa unei guvernări de centru-dreapta”

UPDATE 15.20 Kelemen Hunor. președintele UDMR, a enumerat așteptările Uniunii de la noul guvern. ”Aveți șansa de a restaura supremația Parlamentului. miniștri care vor veni des în Parlament vor avea o viață mai ușoiară și rezultate mai bune. dacă nu veți folosi OUG decât în cazuri excepționale, veți avea respectul nostru”, a spus Kelemen adresându-se lui Orban.

”Să nu compromiteți într-un an de zile șansa unei guvernări de centru-dreapta poe termen lung vă aparține această șansă. România va avea nevoie de o asemenea guvernare după alegerile de la anul”, a mai spus președintele UDMR.

Barna: Miza votului de astăzi este un tur doi la prezidneţiale fără PSD

UPDATE ora 15.10 Liderul USR Dan Barna a declarat în plenul reunit că este nevoie să ne „depesedizăm noi, ca persoane”.

El s-a lansat într-un atac la PSD. „Pentru o mână de persoane, a scos în stradă mii de persoane violente”, a spus Barna despre recursul compensatoriu.

O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii
Recomandări
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii

„Provocarea de a ajunge cât mai repede la alegerile anticipate rămâne o temă importantă, după alegerile prezidenţiale. Dacă vom da iar şansa PSD-ului să îşi revină la sfârşitul anului viitor, este ca şi cum ne batem joc de cei trei ani şi jumătate în care românii au stat în stradă”, a spus el.

Potrivit liderului USR, „votul dat astăti de partid Guvernului Orban nu e o garanţie că vor rămâne nepăsători la deciziile luate sau la numirile unor persoane cu probleme penale”.

PSD nu a vorbit în plen. Gorghiu: „Să le fie ruşine!”

UPDATE ora 15.00 Alina Gorghiu, de la PNL, a vorbit în numele grupului PNL, după ce PSD, primul grup parlamentar care trebuia să ia cuvântul la dezbateri, nu a avut niciun reprezentat şi nu a luat cuvântul.

„Dacă votul va fi pozitiv şi nu am nicio ezitare să cred, acest Guvern va inra intra în pâine. PSD a fugit de la vot, obligaţia partidelor politice este să respecte aceste procedurile. Nu voiam să o văd pe doamna Dăncilă zâmbind fals, dar mă aşteptam ca PSD, partid parlamentar mare, să respecte Parlamentul şi să fie prezent la învestirea Guvernului. Să le fie ruşine” a spus aceasta.

Şi Pro Europa, grupul parlamentar condus de Victor Ponta, a refuzat să susţină un punct de vedere în plenul reunit.

Ludovic Orban: Acest guvern are un mandat limitat, de un an de zile

UPDATE ora 14.30 Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunţat, în plen, că mandatul Guvernului său este unul limitat, de un an de zile.

El a anunţat că este nevoie de o ordonanţă de rectificare bugetară, cât mai urgent şi de măsuri pentru pregătirile de iarnă. Atât în ceea ce privește încălzirea, cât și infrastructura

„Suntem în poziţia în care România este ultima ţară care va nominaliza comisarul european”, a mai declarat Ludovic Orban, acuzând-o pe Viorica Dăncilă că „s-a încăpăţânat să susţină candidaturi care ne-au făcut de râs”.

Orban a mai spus că legea bugetului de stat pe 2020 trebuie depusă în Parlament până cel târziu 15 noiembrie. „Trebuie elaborat cât mai rapid”, a spus el.

Ludovic Orban a mai anunţat că o urgenţă este pensionarea anticipată pentru magistraţi. „Dacă nu se prorogă acest termen, justiţia este paralizată complet”, a explicat el.

Orban a mai făcut referire la conducerea Parchetelor care trebuie rezolvată de asemenea de noul Executiv dar şi măsuri pentru e elimina riscul de dezangajare privind accesarea fondurilor europene: 600 de milioane în acest an și 3,2 miliarde în 2020.

Premirul desemnat este îngrijorat și de perspectivele deficitului bugetar. ”Execuția la 9 luni indică 2,6% din PIB, pe când în 2018 era de 1,6%. S-au întârziat rambursările de TVA pe cel puțin trei luni, adică minim 6 miliarde care trebuiau să intre la cheltuieli și nu au fost cheltuiți”, a spus Orban.

La capitolul ordine public, Orban a spus că este nevoie de readucerea poliției și jandarmeriei în situația de ”slujitori ai cetățeanului”. ”Trebuie să terminăm odată cu utilizarea lor pentru a-i apăra pe potentații zilei sau pentru interese politice”, a spus liberalul care a promis și anularea recursului compensatoriu.

”În poliție și jandarmerie trebuie reluaăt programnele de pregătire, completate efectivel și asigurate toate resursele necesare pentru că aici este vorba de viața, integritatea fizică și proprietate fiecărui român. De asemenea, război total clanurilor interlope care fac legea în complicitate cu șefi de instituții”, a afirmat candidatul la șefia Guvernului.

Pentru educație, este propusă, printre altele, generalizarea programului afterschool și refacere învățământului profesional distrus acum 15 ani, ”din goana de a da carne de tun universităților particulare”. ”Din 100 de copii, 66 termină bacalaureatul și 23 termină facultatea. Ce se întâmplă cu ceilalți? Nu se poate ca unii să nu aibă o alternativă”, a spus Orban.

Pentru sănătate, se promite susținerea medicinei de familie și eliminarea discriminării între cei care prestează servicii în mediul privat și cei din mediul de stat. ”Noi vrem să ajungem la bal, nu la spital. De acee propunem metode de depistare timpurie a bolilor”, a spus Ludovic Orban.

”Nici până astăzi nu am închis coridorul IV paneuropean sau tronsoane de autostradă care puteau fi terminate fără probleme”, a spus Orban referindu-se la infrastructura rutieră. El a spus că este nevoie de demararea proiectelor de infrastructură în zona Moldovei, ”vitregită” din acest punct de vedere.

Pe politica externă, Orban a menționat pilonii esențiali ai României: relația transatlantică și consolidarea poziției României în UE. De asemenea, Orban s-a angajat să mențină alocarea de 2% din PIB pentru Apărare. ”De asemenea, trebuie să ne integrăm la nivel european astfel încât capacitățile noastre de producție din industria de armament” să fie integrate în proiectele de la nivelul UE”, a spus premierul.

”Stimați colegi, guvernul nostru va readuce raportul dintre Parlemnt și Guvern la raportul stabilit de Constituție. Voi evita la maxim adoptarea de OUG, voi fi în permanent dialog cu Parlamentul. Nu mai putem accepta ca doi-trei oameni să adopte acte normative pe picior, peste noapte. Miniștrii vor fi prezenți la comisiile parlamentare”, le-a promis Orban parlamentarilor.

S-a înregistrat cvorumul de lucru, Guvernul Orban va intra la vot în Parlament

UPDATE ora 14.10. Preşedintele de şedinţă, Alina Gorghiu de la PNL a anunţat că şedinţa plenului reunit este în cvorum, înregistrându-se 235 de parlamentari prezenţi.

Trei parlamentari s-au plâns că nu le merge cartela de vot.

Florin Roman, de la PNL, a anunţat că 11 parlamentari sunt în situaţia în care nu le merge cartela de vot. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut PNL să îi nominalizeze pe cei 11 parlamentari.

USR i-a cerut lui Alfred Simonis, de la PSD, să nu vorbească de la tribună, pentru că nu a semnat prezenţa.

Au mai anunţat că a votat electronic dar nu li s-a înregistrat prezenţa Călin Popescu Tăriceanu, Ruse Mihai şi Ionuţ Simionca, de la ALDE.

Lavinia Cosma, Alexandru Băişanu şi Kelemen Hunor sunt alţi parlamentari care au fost anunţaţi, de la prezidiu, că nu le merge cartela.

„Ca atare, şase prlamentari nu vor vota cu carte, astăzi”, a spus Alina Gorghiu.

UPDATE 13.50 Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au anunțat că vor vota pentru învestirea guvernului Orban, estimând numărul total al parlamentarilor Pro România care vor face acest lucru la 6-7.

”Au existat mai mulți colegi care au spus că este bine ca guvernul să fie învestit și apoi să se poziționeze în funcție de acțiunile guvernanților. Discuțiile au avut loc până acum jumătate de oră. Majoritatea colegilor probabil nu vor veni la vot, dar sunt unii colegi care vor să voteze, cam 6-7”, a declarat Daniel Constantin.

Potrivit unor informații neoficiale, ceilalți parlamentari Pro România care vor vota guvernul Orban sunt Daniel Meirosu, Constantin Florea, Remus Borza, Georgian Pop și Mircea Banias.

Alina Gorghiu conduce şedinţa Parlamentului în care se dă votul pe Guvernul Orban

turcan1-chireaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

UPDATE. Senatoarea PNL Alina Gorghiu va conduce şedinţa comună în care se dă votul pe Guvernul Orban fiind pentru prima dată când niciun președinte de Cameră nu conduce ședința în care este învestit un nou guvern.

Ambii preşedinţi ai Camerelor, Marcel Ciolacu şi Teodor Meleşcanu au refuzat să conducă şedinţa.

”E fără precedent în ultimii 30 de ani ca de la şedinţa de învestire a unui guvern să lipsească deliberat, sfidând obligaţiile de serviciu şi pe cele constituţionale, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Astăzi voi conduce eu şedinţa de plen reunit! Sper să port noroc Cabinetului Orban şi să dăm încrederea Guvernului de astăzi!”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Revoltă în Pro România, împotriva lui Victor Ponta

UPDATE ora 11.00 Potrivit unor surse parlamentare, opt aleşi de la Pro România ar urma să încalce decizia lui Victor Ponta şi să voteze Guvernul Orban.

Este vorba de un grup format în jurul lui Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu.

Semnalul a fost dat de fostul premier Mihai Tudose, actual europarlamentar, care a anunţat că nu este de acord cu decizia lui Victor Ponta, iar partidul ar trebui să voteze Guvernul Ludovic Orban.

Surse liberale au precizat pentru Libertatea că Orban se bazează în continuare pe 238-243 de voturi.

Există şi posibilitatea ca şedinţa reunită în care trebuie să se dea votul pentru noul Executiv să fie suspendată din lipsă de cvorum. PSD şi Pro România au anunțat deja că nu vor fi prezenţi în sala de plen reunit.

În aceste condiţii, Ludovic Orban nu va fi învestit, iar Guvernul Dăncilă rămâne interimar la Palatul Victoria, întreaga procedură urmând a se relua, cel mai probabil după primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Orban are nevoie de 233 de voturi şi spune să se bazează pe 243 de parlamentari

Pentru ca Guvernul să treacă în Parlament este nevoie de 233 de voturi, majoritate absolută, la fel ca şi în cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură.

Dacă la moţiunea de cenzură PNL a reuşit să strângă o majoritate de conjunctură, de 238 de voturi, de data aceasta, pentru învestitura Guvernului Orban, planurile liberalilor au fost date peste cap de refuzul lui Victor Ponta de a da votul pentru noul Guvern.

Duminică seara, premierul desemnat, Ludovic Orban, se declara optimist şi preciza a că guvernul său ar putea obține, în Parlament, între 237 și 243 de voturi.

Aritmetica parlamentară arată astfel, în prezent:

  • PNL – 96 parlamentari (69 deputați şi 27 senatori)
  • USR – 40 parlamentari (27 deputați şi 13 senatori)
  • UDMR – 30 parlamentari (21 deputați şi 9 senatori)
  • PMP – 18 parlamentari (13 deputați şi 5 senatori
  • ALDE – 24 parlamentari (15 deputați şi 9 senatori)
  • Minoritățile naționale – 17 deputați

Atât USR cât şi minorităţile vor avea câte un parlamentar absent, din motive de sănătate. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a anunţat, la rândul lui, că va avea un coleg absent, la vot.

Astfel, Orban se bazează pe 222 de voturi, cu 11 mai puţin decât este necesar pentru votul de învestitură.

Negocierile se duc, potrivit premierului desemnat, cu parlamentari din PSD, Pro România, dar și cu independenții.

„Cu siguranță vor fi voturi și de la parlamentarii care astăzi sunt în PSD și vor fi voturi, probabil, și de la parlamentari Pro România care nu vor agrea această poziție de obstrucție pe care a abordat-o domnul Ponta și care e aproape să fie aceeași cu poziția PSD”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

El a menționat, printre cei care vor vota Guvernul, numele deputaților independenți Adrian Dohotaru și Oana Bîzgan, plecaţi din USR şi care nu s-au prezentat la votul moţiunii de cenzură.

Dăncilă, mesaj către trădătorii din PSD: ”Cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul foarfecă”

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a fost întrebată de jurnalişti, săptămâna aceasta, ce crede că se va întâmpla luni, când ar trebui să fie votat noul guvern.

Dăncilă a spus că „în mod normal trebuie să nu existe cvorum”.

Candidatul PSD la prezidenţiale a admis că vor fi trădători din PSD, şi le-a transmis un mesaj dur.

„Nu vom fi prezenţi în sală. Parlamentarii nu vor fi în sală (cei ai PSD – n.r.). Bineînţeles că sunt şi trădători, şi am văzut, dar cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul ‘foarfecă’ şi să nu mai fie alături de social-democraţi, pentru că este clar că nu au niciun ataşament pentru acest partid”, a spus preşedintele PSD.

Deja un parlamentar de la PSD şi-a anunţat susţinerea pentru Guvernul Orban. Este vorba despre deputatul PSD Cristina Burciu, care a scris, într-o postare pe Facebook, că va da votul pentru Guvernul Ludovic Orban, pentru că, altfel, România riscă să intre în criză.

Şi senatorul PSD Paul Stănescu a declarat, la Parlament, că Guvernul Orban trebuie învestit, pentru că România are nevoie de stabilitate.

Social-democratul preciza că la votul de învestire va proceda în funcție de decizia care va fi luată în cadrul partidului. Ulterior, Gabriela Firea a anunţat că Stănescu se va supune deciziei partidului, în urma unei discuţii cu Viorica Dăncilă.

Ponta îi dă ultimatum lui Orban: Să îi schimbe pe cei trei miniştri cu aviz negativ şi Pro România ar putea asigura cvorumul

Liderul Pro România, Victor Ponta a declarat sâmbătă seară, la România TV, că parlamentarii săi nu votează guvernul Ludovic Orban, dar că se gândesc să intre în sală să asigure cvorumul de ședință cu o condiție.

„Domnul Orban are timp până luni la ora 14.00 să facă o chestiune de bun simt, să propună alți miniștri în locul celor picați. Aici nu vorbim de orice miniștri, vorbim de Muncă, Finanțe și Dezvoltare Regională, trei poziții importante”, a spus Ponta la România TV

Cei trei miniştri care au fost avizaţi negativ, la audierile din comisiile de specialitate, sunt Florin Cîţu, la Finanţe, Violeta Alexandru, la Muncă şi Ion Ştefan, pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Știrileprotv.ro
Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea dacilor și are o frumusețe idilică
FANATIK.RO
Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea dacilor și are o frumusețe idilică
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
GSP.RO
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Cum scapi de musculițele mici și negre din bucătărie. Soluția banală care are un efect instant
FANATIK.RO
Cum scapi de musculițele mici și negre din bucătărie. Soluția banală care are un efect instant
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Unica.ro
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
Financiarul.ro
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Observatornews.ro
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile
HOROSCOP
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI