Cuprins:
Ofensiva militară israeliană continuă
În timp ce negocierile pentru încetarea focului continuă, situația umanitară din Gaza se deteriorează rapid. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) avertizează că „situația umanitară din Gaza este probabil cea mai gravă de la începutul ostilităților acum 18 luni”.
Marți dimineață, avioane de luptă israeliene au lovit poarta Spitalului de Câmp Kuwaitian din al-Mawasi, o zonă aglomerată de corturi pentru persoanele strămutate de pe coasta din apropierea Khan Younis, în sudul Gazei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Saber Abu Arar, un agent de securitate a fost ucis și alte nouă persoane au fost rănite în atac.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat într-un comunicat că „au lovit șeful unei celule teroriste Hamas și un comandant de zonă de luptă” în afara spitalului, fără a oferi dovezi. IDF a adăugat că a folosit o „muniție precisă” pentru a reduce daunele în zonă.
Într-un alt incident, secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat „profund alarmat” de atacul de duminică asupra Spitalului Arab Al-Ahli din orașul Gaza.
Israelul a afirmat că a vizat o clădire din incintă folosită de Hamas ca „centru de comandă și control” – lucru negat de grupare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c9867758d0e6bb6d10a560edb0a71e8d.jpg)
Criza umanitară se adâncește
De șase săptămâni, Israel nu a permis intrarea niciunor provizii prin punctele de trecere în teritoriul palestinian – cea mai lungă astfel de oprire de până acum.
Agențiile ONU resping ferm afirmația Israelului conform căreia există suficientă hrană în Gaza pentru o perioadă lungă și sugerează că blocada ar putea încălca dreptul umanitar internațional.
Premierul israelian a declarat că blocarea aprovizionării vizează presarea Hamas să elibereze ostaticii și să prelungească încetarea focului care a expirat pe 1 martie.
„Partenerii de pe teren raportează o creștere a atacurilor care provoacă victime civile în masă și distrugerea unei părți din infrastructura rămasă necesară pentru a menține oamenii în viață”, a declarat Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare.
Negocieri pentru încetarea focului
Potrivit BBC, se pare că Israelul a prezentat cea mai recentă propunere de încetare a focului mediatorilor regionali la sfârșitul săptămânii trecute, la câteva zile după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Washington.
O delegație Hamas condusă de negociatorul-șef Khalil al-Hayya s-a întâlnit apoi cu oficiali ai serviciilor de informații egiptene la Cairo.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ce4fbf98bb387fbbc4c548a9d98e7797.jpg)
„Propunerea israeliană transmisă mișcării prin intermediul Egiptului a cerut în mod explicit dezarmarea Hamas fără niciun angajament israelian de a pune capăt războiului sau de a se retrage din Gaza. Prin urmare, Hamas a respins oferta în totalitate”, a declarat un înalt oficial palestinian.
Se pare că este pentru prima dată când Israelul a adăugat dezarmarea Hamas ca o condiție pentru avansarea unui armistițiu – o linie roșie pentru grupare.
Oficialul palestinian a acuzat Israelul că tergiversează, căutând doar să recupereze ostaticii în timp ce prelungește războiul.
Se crede că 59 de ostatici rămân în Gaza, dintre care 24 sunt în viață. Ostaticii recent eliberați au relatat cum mulți erau ținuți împreună cu ei în condiții precare subteran. Unii sunt în stare de sănătate precară, cu răni netratate.
Hamas a declarat că este gata să returneze toți cei ținuți captivi, în schimbul încetării complete a ostilităților și retragerii totale a Israelului din Gaza.
Anterior, gruparea a oferit cinci ostatici în schimbul prelungirii armistițiului, dar susține că a dat dovadă de flexibilitate în ceea ce privește numărul de ostatici care urmează să fie eliberați.
Egiptul a înaintat Hamas o propunere modificată, pe care acesta o analizează acum
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1032f383b49bcf9bc5d70b08d2d8f9fb.jpg)
Mass-media israeliană nu se aștepta la un progres iminent în ceea ce privește încetarea focului.
Ziarul Yedioth Ahronoth a citat un înalt oficial israelian din domeniul securității care a declarat sub anonimat: „Estimăm că va exista un acord în două-trei săptămâni, dar în acest moment există încă diferențe și distanța este mare”.
„Vrem să-i determinăm să elibereze 19 ostatici în viață. Israelul și Statele Unite sunt coordonate, iar presiunea militară are un impact”, a continuat oficialul.
„Ei au o lipsă de gaz, iar mâncarea și combustibilul se vor termina în câteva săptămâni. Marea realizare a întoarcerii locuitorilor în nordul Fâșiei Gaza a fost ștearsă. Presiunea din partea locuitorilor a început. Asta i-a zguduit”.
Israel și-a reluat bombardamentele asupra Gazei pe 18 martie și apoi a reînceput operațiunile terestre, afirmând că vizează Hamas. Premierul a declarat că viitoarele discuții pentru încetarea focului vor fi purtate „sub foc”.
De când Israel și-a reluat ofensiva în Gaza, cel puțin 1.630 de persoane au fost ucise – aducând totalul celor uciși în 18 luni de război la 51.000, potrivit ultimelor cifre ale ministerului sănătății condus de Hamas.
Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 251 au fost luate ostatice în atacurile fără precedent conduse de Hamas la 7 octombrie, care au declanșat războiul, spune Israelul.
Evacuări și deplasări în masă
Ordinele recente de evacuare militară israeliană au dus la strămutarea pe scară largă a populației de 2,1 milioane de locuitori din Gaza.
ONU spune că aproximativ 70% din fâșie se află în prezent sub ordine de evacuare sau în „zone interzise”, unde autoritățile israeliene cer echipelor umanitare să își coordoneze deplasările.
În Israel, sondajele sugerează că o majoritate a israelienilor susțin un acord de încetare a focului în Gaza și – în ceea ce privește obiectivele de război declarate ale țării lor – acordă prioritate aducerii acasă a ostaticilor în fața dezmembrării capacităților de guvernare și militare ale Hamas.
Cu toate acestea, Netanyahu este susținut de partide ultranaționaliste religioase de linie dură care au amenințat că vor prăbuși guvernul dacă va pune capăt războiului.
Israel a semnat un acord de încetare a focului în ianuarie, care a dus la eliberarea a 33 de ostatici – 25 dintre ei în viață – în schimbul a aproximativ 1.800 de prizonieri palestinieni în prima etapă de șase săptămâni.
Apoi, a refuzat în mare parte să înceapă discuțiile privind a doua etapă planificată, care ar fi trebuit să ducă la o retragere completă a forțelor israeliene și la încetarea completă a luptelor.
În ultima săptămână, rezerviști și veterani militari israelieni au semnat mai multe scrisori deschise condamnând războiul în curs și punând sub semnul întrebării prioritățile acestuia.
De asemenea, au existat critici la adresa șefului Statului Major al IDF și a comandantului forțelor aeriene pentru concedierea rezerviștilor forțelor aeriene care au semnat o declarație inițială.
Acest lucru a coincis cu creșterea frustrării în rândul rezerviștilor și al familiilor acestora cu privire la costul serviciului de rezervă în curs, precum și cu eșecul guvernului de a recruta evrei ultra-ortodocși, în ciuda faptului că IDF se confruntă cu un deficit de soldați de luptă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_6178e33c77b5ec9d1bd1fe8fe886f872.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_5340426a8ab270d3f7baa25d09ebac1e.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_9fda79b7390a530c5c40d7f71b914e7c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_41ab469879bced0eb356e1abfc0316a5.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_049a14fdf1d62a8a63daf72bc770d825.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_4d1e58f4a20ff4af8fc86a783ec5a7d8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_e95fd968164613ef823223a35bd044fd.jpg)