Această analiză, fără a avea un caracter ştiinţific, este bazată pe studierea datelor publicate de oficialităţi din data de 22 martie, de când a fost înregistrat primul deces, şi până în prezent.

Din 133 de decese înregistrate, 13 cazuri nu au niciun fel de date individuale . Sunt cazurile înregistrate la Suceava în perioada 22 – 29 martie 2020, care au fost anunţate oficial printr-un comunicat colectiv, în seara când a fost emisă Ordonanţa militară pentru izolarea oraşului.

Doi dintre cei care au murit aveau doar 27 de ani

Din cele 120 de decese pentru care există date, 75 (62.5%) au fost înregistrate în rândul bărbaţilor. 

Vârsta medie a persoanelor decedate este de 64,9 ani. 

Cele mai tinere victime aveau 27 de ani şi ambele sufereau de patologii cronice preexistente.

Tânăra din județul Botoșani (decesul nr. 40) era diagnosticată cu diabet zaharat tip I decompensat, iar bărbatul de 27 ani care a murit în Sibiu (decesul nr. 125) avea şi el probleme de sănătate, conform jurnaliştilor din presa locală.

Judeţele cu cele mai multe decese

Cele mai multe cazuri de deces au fost înregistrate în judeţul Suceava, acolo unde există şi majoritatea cazurilor confirmate cu Covid-19.

Pe locul 2, la numărul de cazuri confirmate, dar şi la cel al deceselor, este municipiul Bucureşti.

Există însă și județe cu un număr mare de cazuri, dar fără decese prea multe sau chiar cu niciun deces.

Brașovul, cu 124 de cazuri înregistrate, este un astfel de exemplu: nicio victimă. Clujul avea un singur deces la 108 bolnavi. Constanța avea doar 2 morți la 117 cazuri, adică același număr de decese pe care îl aveau, spre exemplu, Caraș-Severin sau Satu Mare, cu 17, respectiv 16 persoane infectate.

Sunt județe în care procentul celor care au murit trece de 10% sau mai mult din numărul bolnavilor cu COVID-19: Arad, Hunedoara, Bacău, sau Sibiu.

O situaţie aparte se înregistrează în judeţul Ialomiţa, unde sunt doar 45 de cazuri confirmate şi 8 decese

Şi în Bistriţa-Năsăud sunt doar 27 de cazuri confirmate şi 5 morţi. Unul dintre ei e un bărbat de 77 ani care fusese internat la Spitalul Judeţean din Bistriţa pe 22 martie cu diagnosticul: „Boală Obstructivă Pulmonară Cronică acutizat, Cardiomiopatie dilatativă, Cardiopatie Ischemică Cronică, Fibrilaţie atrială cu alură rapidă, Insuficiență Cardiacă Congestivă stadiul III, Extrasistole ventriculare, Pneumonie interstiţial, Pleurezie mică închisă dreaptă, Hipertrofie de prostată, Insuficienţă Renală std.III”. 

Două zile mai târziu, bătrânului i-au fost recoltate probe biologice pentru testul Covid-19, care au fost trimise la Laboratorul IRO Cluj. A trecut însă o săptămână fără ca rezultatele analizelor să fie gata, iar pe 30 martie medicii l-au trimis pe bătrân acasă, scriindu-i pe biletul de externare: „evoluție favorabilă sub tratament, recomandare de continuare a tratamentului”. 

A doua zi, când bărbatul murea acasă, la spitalul din Bistriţa ajungea şi rezultatul care confirma că el avusese Covid-19. Povestea completă o puteți citi aici.

Judeţul Harghita are un singur caz confirmat. Şi niciun deces. Dar DSP Harghita a anunţat public că, din 26 martie, a demarat pe plan local testarea Covid-19, iar rezultatele sunt gata în decurs de 12 ore de la recoltare.

Doi dintre pacienţii decedaţi nu aveau nicio altă boală

Din cele 133 de decese înregistrate până aseară, doar în 94 din cazuri se precizează eventualele patologii cronice preexistente. Cele mai întâlnite afecţiuni la persoanele care au decedat din cauza Covid -19 sunt

  • diabet: 35 de cazuri
  • hipertensiune arterială: 35 de cazuri
  • boli cardiovasculare: 31 de cazuri
  • boli renale: 24 de cazuri
  • obezitate: 9 cazuri
  • cancer: 9 cazuri
  • boli pulmonare: 6 cazuri

Au fost pacienţi care au avut mai multe boli asociate.

Pentru doi dintre pacienţii decedaţi se menţionează că nu sufereau de nicio altă boală.

  • Deces 35. Bărbat, 39 ani, jud Ialomița. S-au recoltat probe pentru COVID 19 în data de 26.03.2020, rezultat pozitiv în data de 28.03.2020. Decedat în 26.03.2020 în izolatorul CPU Spital Țăndărei. Fără boli asociate cunoscute
  • Deces 115. Femeie, 53 ani,  jud Caraș Severin. Internată în Spitalul Judeţean Reșița în data de 25.03.2020, rezultat pozitiv în 26.03.2020. Contact cu fiica întoarsă din Dubai. Fără boli cronice asociate. Deces în data de 02.04.2020

4 oameni au murit, infectaţi de rudele întoarse din străinătate

Doar în 33 din cele 133 de decese se precizează dacă persoana care a murit a fost sau nu în contact cu altcineva confirmat cu Covid – 19. Iar în 13 dintre aceste cazuri, răspunsul este negativ.

În 4 cazuri din cazurile în care a existat un contact, cei decedaţi au fost infectaţi de rude care s-au întors din străinătate. 

În alte 9 cazuri din totalul de 133, persoanele decedate călătoriseră recent în ţări afectate de pandemia noului coronavirus (Italia, Turcia, Spania, Emiratele Arabe, Marea Britanie,  Elveţia).

5 oameni au murit acasă

În 86 din cazuri se precizează şi intervalul de timp în care au fost internate persoanele decedate care s-au prezentat la spital cu simptome Covid – 19.

Durata medie a perioadei de spitalizare este de 4 zile.

Cazurile de la Spitalul Judeţean Suceava, unde pacienţii internaţi pentru alte boli s-au infectat cu Covid-19, reprezintă o categorie distinctă.  

5 oameni au murit acasă. În afară de bătrânul din Bistriţa Năsăud, o femeie de 83 ani din Vrancea, un bărbat de 60 ani din Ialomița, un altul de 56 ani din Suceava şi tânărul de 27 ani din Sibiu au decedat la domiciliu. 

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele