Mergi direct la conținut »
Ilinca Tomoroveanu, premiată post-mortem pentru întreaga carieră la Gala UNITER
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ilinca Tomoroveanu, premiată post-mortem pentru întreaga carieră la Gala UNITER

În cadrul Galei Premiilor UNITER, care au loc în această seară la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, actriţa Ilinca Tomoroveanu a primit post-mortem premiul pentru întreaga carieră.

De Florin Ghioca,

Conform lui Ion Caramitru, Preşedintele UNITER, îndrăgita actriţă a făcut parte din Senatul Uniunii în ultimii 20 de ani, ea neputând astfel să primească vreun premiu în cadrul galelor. Gestul de recunoştinţă din partea foştilor săi colegi este unul normal: după mai bine de 55 de ani de teatru, Ilinca Tomoroveanu a părăsit definitiv scena anul acesta pe 2 mai, după o îndelungă suferinţă.

Actrița de 77 de ani a pierdut lupta cu boala după mai mulți ani, ani în care nu a mai urcat pe scenă și s-a limitat la a activa ca director artistic al Teatrului Național București. Ultimul rol interpretat a fost în ”Avalanșa”, spectacol regizat de Radu Afrim, în 2010.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, promoția 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, Ilinca Tomoroveanu a avut roluri memorabile în teatru, film și televiziune. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) și a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (2012).

Close
Închide
  Close