Mergi direct la conținut »
VIDEO | Imagini incredibile surprinse în Indonezia, după dezastrele naturale din ultima vreme. Pământul a început să se lichefieze
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > VIDEO | Imagini incredibile surprinse în Indonezia, după dezastrele naturale din ultima vreme. Pământul a început să se lichefieze

VIDEO | Imagini incredibile surprinse în Indonezia, după dezastrele naturale din ultima vreme. Pământul a început să se lichefieze

Imaginea de ansamblu, după cutremurele și tsunamiul din Indonezia, este sumbră. Zona lovită de dezastrele naturale, de pe insula Sulawesi, a fost devastată de lichefierea solului. Pământul a devenit, brusc, o masă imensă de nămol amestecat cu apă care a înghițit totul.

În imaginile de mai sus este surprins momentul în care falii uriașe de pământ s-au transformat în râuri de nămol care au mutat casele ca pe niște jucării. În alte locuri, pământul a înghițit totul.

Experții spun că lichefierea solului se produce când pământul este îmbibat cu apă, dacă pânza freatică este foarte aproape de suprafață, scrie Space.com.

Un corespondent CNN a relatat că „tot ce era la suprafaţă s-a scufundat în subteran, în timp ce nivelul nămolului creştea. Echipele de intervenţie pur şi simplu nu au nicio şansă să sape suficient de repede. Ştim că încă sunt oameni îngropaţi sub ruine. Nu au nicio şansă de a fi salvaţi”.

Într-o suburbie din orașul Palu, cel mai mare oraș de pe insula Sulawesi, 1700 de case au fost înghițite de pământ. Un alt cartier a dispărut aproape în întregime.

„Am văzut cum se rostogoleau casele, cum se despica pământul, o mulţime de oameni au căzut în hău. Doar graţie lui Dumnezeu mai sunt în viaţă, împreună cu copiii. Ne-am scufundat în nămol, iar nămolul ne înghiţea. Nămolul parcă era viu!”, a povestit Muryatim Galanu, supravieţuitoare.

„I-am zis: fata mea, pleacă, lasă-mă! Lasă-mă să mor aici! Tot ce contează este să salvezi copilul. El este important. Dar ea mi-a zis: nu, nu, vreau ca tu să trăieşti, am făcut ca ea”, a povestit și Nurmin Jalanu, supravieţuitoare.

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!
Recomandări

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!

Pentru oamenii rămași în viață, supraviețuirea este o agonie fără sfârșit. Mamele își caută disperate copiii, frați sau soți care nu mai știu nimic unii de alții.

Cei mai mulți nu au avut nicio șansă. În primul rând pentru că alerta de tsunami emisă inițial a fost retrasă, iar valul care a venit peste câteva ore i-a luat pe oameni pe nepregătite, apoi pentru că sistemul de alertă antitsunami este depășit.

„63% din populaţie n-avea cum să audă alarmele de tsunami, pentru că sunt prea puţine. Avem doar 56. Înainte aveam 200 şi de fapt avem nevoie de 1.000 de alarme”, a spus Sutopo Purwo Nugroho, Autoritatea pentru Dezastre.

Între timp, autoritățile au săpat gropi comune. Într-una vor ajunge o mie de cadavre, câteva sute dintre acestea fiind aduse dintr-un singur spital. Trupurile fără suflet trebuie îngropate cât mai repede, având în vedere căldura și umiditatea din zonă, care pot duce la apariția unor epidemii.

Totodată, și religia musulmană spune că morții trebuie îngropați la cel mult 24 de ore de la deces.


CITEȘTE ȘI: „Promoție” de la Guvern! Românii cu datorii la stat vor primi o reducere dacă își achită dările înainte de termen


FOTO: CAPTURĂ VIDEO

Close
Închide
  Close