Mergi direct la conținut »
Împreună și la greu. Familia de excepție care a rămas unită, deși a fost vecină cu moartea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Împreună și la greu. Familia de excepție care a rămas unită, deși a fost vecină cu moartea

Deși, de-a lungul timpului, mama, fiica și de curând tatăl, au fost diagnosticați cu boli rare, membrii unei familii din Sălaj nu și-au luat lumea în cap și nu s-au gândit nici o clipă să renunțe la luptă. Ei au rămas împreună, se iubesc și se respectă.

De Marian Păvălașc,

Dacă s-ar căuta o familie care poate fi numită perfectă sau măcar de excepție aceasta ar putea fi găsită județul Sălaj, municipiul Zalău. Acolo locuiește familia Dan, formată din patru membri, soții Dorica și Tibi Dan și cei doi copii, Oana și Alex.

Trei din patru membri suferă de boli rare: este vorba de mama, tatăl și unul dintre copii. Astfel, se poate spune că amenințarea morții a fost o constantă în această familie. “Eu am fost diagnosticată cu sechele de poliomielită la cinci ani. O boală care a fost comună multă vreme, dar care datorita vaccinului a devenit o boală rară în majoritatea regiunilor globului”, povestește Dorica Dan (52 de ani).

Simptomele afecțiunii sunt dureri de cap, greață, oboseală și stare de disconfort general. Astfel, Dorica Dan ar fi trebuit să fie o persoană deloc amabilă. Nu s-a întâmplat acest lucru însă. În urmă cu peste trei decenii, Dorica l-a cunoscut pe Tibi. Bărbatul nu s-a speriat de boală. “M-a ajutat să mă împac cu mine însumi și am devenit mult mai puternică”, se mândrește femeia.

Astfel, în loc să devină o femeie afuristă, din cauza simptomelor bolii, Dorica este o femeie mereu gata să ajute. De profesie psiholog, aceasta deține și o organizație prin care ajută alți pacienți cu boli rare.

Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
Recomandări
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
 

Mama a devenit îngerul

Printre cei ajutați se află și propria fiică, Oana Maria (30 de ani). “Am fost diagnosticată cu Sindromul Prader Willi- SPW foarte târziu, când aveam 18 ani”, spune Oana. Este o boală genetică netratabilă, pacienții au o poftă de mâncare aproape continuă, puțin bolnavi suptaviețuind peste 30 de ani. “Nu mă puteam opri din mâncat dacă aveam mâncare la îndemână – pentru că întotdeauna am simțit că mi-e foame”, își descrie boala fiica familiei Dan. A fost ajutată de mamă, dar și de un tratament cu hormoni de creștere.

După Oana, Tibi și Dorica au mai avut un copil, Alex, care acum are 22 de ani. Acesta, fără probleme de sănătate, a fost mereu un sprijin al surorei sale și al părinților.
Problemele familiei Dan nu s-au terminat însă.

A venit rândul soției să-și îngrijească partenerul de viață. “Anul trecut, soțul meu a fost diagnosticat cu o boală rară. Oricât de pregătiți am crede că suntem, acest lucru ne-a luat pe nepregătite. Nu a fost deloc ușor dar, suntem optimiști”, spune Dorica Dan.

Tibi suferă de sclerodermie, o boală incurabilă a sistemului imunitar, care poate fi ținută uneori sub control cu tratament strict. Pacienții au o piele care își modifică aspectul. Ea devine rigidă și perfect întinsă. În formele severe, boala afectează și organele interne.

Femeia este sigură că va trece și de acest hop pentru că fiecare membru al familiei Dan poate spune că “ne iubim, ne respectăm și ne bazăm unii pe alții”, conchide femeia.

Close
Închide
  Close