Fostul colonel de armată Nicolae Kovacs, astăzi un pensionar de 82 de ani, s-a născut la Târgu Jiu, în ianuarie 1929. Tatăl său era zidar-cioplitor în piatră şi făcuse din această meserie o afacere cu ajutorul autorităţilor vremii. “În 1939 a luat fiinţă lagărul de la Târgu Jiu, la care a lucrat şi tata.
În 1940, Antonescu a adus aici oponenţii regimului, printre care şi pe poetul Tudor Arghezi. Au fost şi mulţi legionari, vreo 300, care au fost omorâţi şi băgaţi în cuptoarele de var de la Runcu, la Tismana. În 1943 au fost aduşi aici comuniştii, printre care Nicolae Ceauşescu, Gheorghiu-Dej, Lucreţiu Pătrăşcanu şi Andrei Neagu. Eu aveam vreo 14 ani.
Tata avea acces în această închisoare pentru că făcea cu deţinuţii diferite construcţii pentru autorităţile vremii. S-a împrietenit cu Andrei Neagu şi l-a adus de mai multe ori la noi acasă, pe motiv că are de făcut unele lucrări. Aşa i-am cunoscut pe comunişti şi am început să duc pe ascuns corespondenţa dintre cei din exterior şi cei din interior”, îşi aminteşte pensionarul.
Lua mesajele din cimitir
Kovacs lua biletele puse de cineva din exterior sub o piatră de lângă o capelă situată în cimitirul din Târgu Jiu. Le ducea acasă, apoi, când avea treabă la închisoare, le strecura deţinuţilor.
“Printre altele, am dus corespondenţa prin care s-a pregătit evadarea comuniştilor din această închisoare, dar şi biletele de dragoste dintre Nicolae Ceauşescu şi Elena Petrescu, care urma să-i devină soţie. Nu ştiu dacă le scria ea sau punea pe cineva să le scrie, atunci nu ştiam ce conţin biletele, pentru că nu aveam voie să le citesc, deşi erau doar nişte foi împăturite în opt, mototolite. Abia după 1945, Andrei Neagu, care mi-a devenit apropiat, mi-a povestit despre ce a fost vorba”, rememorează Kovacs.
Nicolae a cerut-o în căsătorie pe Elena în anul 1945
Prin bileţelele duse de Kovacs s-a realizat planul celebrei evadări din august 1944. Practic, în acel lagăr, Partidul Comunist s-a scindat: Lucreţiu Pătrăşcanu, Andrei Neagu, Bunaciu şi alţi câţiva doreau orientarea către mişcarea socialistă occidentală, pe când grupul Gheorghiu-Dej, Ceauşescu, Rudenco Pavel, Chivu Stoica ş.a. erau sovietici convinşi.
Ambele grupuri au evadat, pe căi diferite. Doar cel prooccidental a fost prins, fiind la un pas de execuţie. A venit însă 23 august 1944 şi au fost eliberaţi toţi comuniştii. Bileţelele de dragoste au avut şi ele rostul lor, pentru că, în 1945, Nicolae s-a căsătorit cu Elena şi au pus bazele viitorului cuplu dictatorial.
Nicolae Kovacs a absolvit Academia Militară şi a fost ofiţer expert în construcţii speciale. Printre altele, a lucrat la Casa Poporului, cu toate catacombele ei, şi la clădirile din jur. “Actualul Marriott este făcut de oamenii mei…”, spune Kovacs.