De Adrian Cochino,

Dacă partidul lui Matteo Salvini, fostul ministru de Interne al Italiei, ar câștiga alegerile de duminică din Emilia-Romagna, ar pune capăt unei guvernări de stânga care a durat fără întrerupere o jumătate de secol.

Situația este valabilă și pentru Calabria, un alt fief al stângii.

De fapt, până nu de mult, Salvini și partidul său Liga, fosta Liga Nordului, făceau campanie pentru autonomia Padaniei, nordul prosper, și separarea de sudul mai sărac al Peninsulei.

Salvini s-a reorientat în ultimii ani, ținta atacurilor sale sunt acum migranții, iar o victorie în aceste două regiuni i-ar demonstra forța politică care se face simțită în fiecare colțișor al țării.

Fostul ministru de Interne mai speră ceva. Și anume că victoria în aceste regiuni ar declanșa alegerile anticipate, pe care chiar el le va câștiga, înlăturând astfel coaliția celor două grupări suferinde, Mișcarea 5 Stele (M5S) și Partidul Democrat.

Eșecul revoluției populiste a Mișcării 5 Stele

Alegerile vin pe fondul unei implozii care are loc în M5S. Gruparea populistă care se voia o alternativă la sistemul politic tradițional a câștigat alegerile din 2018 și a format un guvern împreună cu Liga.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Mariajul nu a funcționat, iar după ruptura cu Salvini, care s-a petrecut în 2019, M5S a încheiat o alianță cu Partidul Democrat (PD). Alianța aceasta rezistă, dar guvernarea nu pare să avanseze, iar ambele partide au de suferit, pierzând sprijin electoral.

Miercuri, liderul M5S și actualul ministru de Externe Luigi di Maio și-a anunțat demisia de la șefia Mișcării.

Cum s-a ajuns aici?

Luigi di Maio a demisionat, iar viitorul Mișcării 5 Stele nu arată bine FOTO: EPA

”Din 2018, partidul a pierdut teren în fața lui Salvini, fapt care a fost evident la alegerile europene. De când au intrat în alianța cu PD, acest proces a devenit și mai vizibil. Forțele din partid și alegătorii care l-au votat pentru că îl vedeau drept o alternativă și-au schimbat opinia după ce M5S a intrat în alianță cu PD, față de care Mișcarea a fost foarte critică în campanie”, spune pentru Libertatea Eleonora Poli, cercetătoare la Institutul pentru Afaceri Internaționale de la Roma.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

Motivele prăbușirii M5S au legătură cu lipsa de identitate politică, cu discrepanța dintre promisiunile ambițioase și realitatea din teren, dar și cu alianțele pe care Mișcarea a fost nevoită să le facă.

În campanie, politicienii M5S promiteau anularea unor proiecte energetice sau de transport controversate. La guvernare, au fost nevoiți să accepte acele proiecte, inclusiv linia de cale ferată de mare viteză dintre Torino și Lyon, despre care criticii spun că este prea costisitoare și pune în pericol mediul.

”Unele reforme au fost adoptate. Spre exemplu venitul minim garantat. Dar M5S nu au reușit să își ducă la îndeplinire alte politici. Conducta Trans Adriatică, spre exemplu. M5S a fost împotrivă, dar în cele din urmă, proiectul a fost aprobat. Linia de cale ferată de mare viteză care leagă Italia de Franța este un alt exemplu. Au fost nevoiți să accepte că va fi făcută.

Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
Recomandări
Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
 

Deci parțial și-au îndeplinit promisiunile. Dar eșecurile au fost comunicate mai bine decât succesul. Iar Salvini a reușit să capitalizeze pe aceste eșecuri ale M5S”, spune Poli.

Proteste împotriva liniei de cale ferată dintre Torino și Lyon au loc constant în Italia FOTO: EPA

În același timp, M5S nu a avut o identitate clară. Spre exemplu, a susținut politica pe migrație a lui Salvini în timpul guvernului precedent, iar acum e total împotrivă. Acest lucru nu i-a ajutat. Cetățenii trebuie să știe că votează pentru un partid care susține niște principii. Iar cu M5S nu a fost clar ce susțineau.

Eleonora Poli, cercetătoare la Institutul pentru Afaceri Internaționale de la Roma

Când populismul extrem câștigă

Profesorul de științe politice Franco Pavoncello, președintele Universității Americane John Cabot din Roma, crede că alianța cu Salvini este cea care a afectat serios M5S.

”Cred că au eșuat mai degrabă în timpul perioadei cu Salvini, decât cu PD. S-a întâmplat că două mișcări populiste s-au aliat și amândouă erau rezultatul unui vot de protest, al unui sentiment de insatisfacție față de sistem.

Strategia Ligii a fost mai eficientă în atacarea sistemului și în oferirea de soluții. M5S au fost precepuți ca nefiind destui de extremi în respingerea sistemului. Pe migrație, securitate, naționalism, Salvini și Liga au ieșit mai puternici și mai atrăgători pentru oamenii care au votat inițial pentru M5S”, spune Pavoncello pentru Libertatea.

Cum va supraviețui M5S, ajunsă de la 33% în alegeri la 17%, rămâne la mâna forțelor interne și a viitorului lider.

”Partidul ar putea deveni mai instituționalizat, ceea ce ar putea însemna că s-ar putea apropia de PD și de stânga. Sau s-ar putea destrăma”, spune Poli.

Profesorul Pavoncello este mai degrabă pesimist.

Nu sunt sigur dacă mai pot reconstrui. Într-un an, au ajuns de la 33% la 17%. Problema este dacă se pot menține la acest nivel.

Franco Pavoncello, profesor de științe politice

Profesorul crede că o variantă de viitor pentru Mișcare ar fi ralierea în spatele actualului premier ”independent”, Giuseppe Conte, care ar putea prelua un rol de protagonist.

Dar gruparea va trebui să își convingă din nou alegătorii care se declaraseră atât de încrezători că ea este cea care va aduce o schimbare.

Unde au plecat aceștia?

M5S au fost buni în obținerea voturilor alegătorilor care nu participau la politică. Acum, aceștia s-au întors la neparticipare. Alți alegători ai M5S au plecat spre Salvini. Sau chiar spre Fratelli d’Italia, care este un partid mai radical decât Liga

Eleonora Poli, cercetătoare la Institutul pentru Afaceri Internaționale de la Roma

Un scrutin regional cu importanță națională

Prăbușirea M5S este așa de puternică, încât Mișcarea nu contează pur și simplu în alegerile de duminică din Emilia-Romagna.

Ultimele sondaje arătau că omul lui Salvini, Lucia Borgonzoni, se afla umăr la umăr cu candidatul PD în scrutinul regional, actualul guvernator al regiunii, Stefano Bonaccini.

Fostul ministru de Interne a făcut o campanie acerbă în regiune și țara întreagă a participa la ea. Pe fondul luptei politice, o mișcare cetățenească s-a născut pentru a apăra Emilia-Romagna, tradițional fief al stângii, de extremiști.

Mișcarea Sardinelor strânge cetățenii împotriva extremismului, adică a lui Salvini FOTO: EPA
Mișcarea Sardinelor strânge cetățenii împotriva extremismului, adică a lui Salvini FOTO: EPA

Dacă ”Sardinele”, cu care Libertatea a vorbit anul trecut, vor avea succes, rămâne de văzut. Eleonora Poli crede însă că Salvini este cel victorios.

”Chiar dacă candidata lui Salvini nu va ieși pe primul loc, el a câștigat deja. Pentru că a transformat alegerile regionale în alegeri la nivel național. Toate ziarele vorbesc despre acest scrutin. Se știe că Salvini a făcut campanie acolo, dar nu se știe prea bine numele candidatei pentru postul de guvernator. El a vrut să facă asta pentru a-și reconstrui legitimitatea”, spune Poli.

Interesant este că guvernarea PD a fost considerată una de succes în Emilia-Romagna, spune Poli, care subliniază că din punct de vedere al serviciilor publice, această regiune este una dintre cele mai bune din țară.

Dar și PD, asemenea partidelor de centru-stânga din Europa, este în declin.

Motivul, crede Poli, este incapacitatea partidului de a se adresa oamenilor mai dezavantajați din societate, altfel, alegători tradiționali ai stângii. Acești alegători au început să voteze pentru partidele radicale.

”Pentru a se reconstrui, Partidul Democrat ar avea nevoie de o schimbare profundă – a politicienilor, a ideilor. Acum încearcă o agendă ecologistă, dar mai mult vorbește decât face.

O astfel de schimbare nu cred că este posibilă. Ar fi nevoie de mult timp și nu cred că PD mai are acest timp la dispoziție. Iar dacă va pierde alegerile din Emilia-Romagna va fi un moment greu pentru partid”, spune Poli.

”Guvernul de la Roma va rămâne la putere”

Salvini speră că victoria în alegerile regionale ar putea determina declanșarea alegerilor anticipate, a și declarat-o în mai multe rânduri, dar politologii nu sunt convinși că acest lucru se va întâmpla.

Dacă Liga va câștiga alegerile din Emilia-Romagna, există o șansă ca președintele Republicii să ceară alegeri anticipate, dar nu există o prevedere legală pentru asta. Oricum, dacă s-ar întâmpla acest lucru, am avea un guvern condus de Salvini, în care Berlusconi ar fi cel mai moderat politician

Eleonora Poli, cercetătoare la Institutul pentru Afaceri Internaționale de la Roma

”Nu aș fi foarte grăbit să spun că dacă dreapta va câștiga, guvernul va cădea. Ba chiar ar întări mai mult nevoia guvernului actual de a continua și de a evita alegerile anticipate. Senzația mea este că indiferent ce se va întâmpla, acest guvern va rămâne la putere”, spune și Pavoncello.

Prevenirea unei victorii a dreptei este motivul care ține această alianță împreună.

Franco Pavoncello, profesor de științe politice

Cum ar arăta un guvern Salvini?

O senzație a inevitabilului există însă, în condițiile în care Salvini domină toate sondajele de opinie. Poli crede că în doi ani, Salvini va câștiga oricum, asta dacă șansele lui nu vor fi anulate de vreun scandal politic.

O eventuală reformă electorală, luată în calcul de guvern, ar putea contribui la reducerea unei majorități a lui Salvini. Dar victoria se conturează, iar comentatorii se întreabă ce pot aștepta de la premierul Salvini.

”Dacă Salvini va conduce un guvern, va fi mai puțin radical împotriva UE pentru că a înțeles că lupta împotriva instituțiilor UE nu aduce un mare câștig. În privința felului în care Italia va fi plasată în arena internațională, nu cred că se vor schimba foarte multe”, crede Poli.

”Dar din punct de vedere al drepturilor omului sau al celor democratice, da, Salvini nu va ajuta în aceste cazuri”, spune cercetătoarea, care arată spre măsurile luate de fostul ministru italian împotriva migranților.

”Oricum, suntem o democrație, chiar dacă Salvini va câștiga, sistemul democratic va merge mai departe”, spune și Pavoncello.

Citeşte şi:

Săptămâna în imagini | Viața în vremea epidemiei în Wuhan, furtuna monstru din Spania și lăcustele care au invadat Kenya și Somalia

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

Nămoloasa, singurul sat rupt de județul lui, și filozofia lui nea Costică, bătrânul care locuiește unde se termină drumul. ”Și lumea, tată”

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși