Președintele a discutat astăzi, la Palatul Cotroceni, cu premierul și cu mai mulți miniștri despre ce s-ar putea schimba în zilele următoare, după analiza evoluției cazurilor de coronavirus.
Când ar putea fi luate noi măsuri de relaxare a restricțiilor
Secretarul de stat a spus că, pentru a lua noi măsuri de relaxare, este importantă o analiză a evoluției situației de după ultimele măsuri luate în 1 iunie.
Există principiul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, pe care noi l-am respectat de la început, de a avea o perioadă martor de 14 zile. Au trecut 7-8 zile de la cel de-al doilea set de măsuri de relaxare a restricțiilor existente din 1 iunie. Rezultatele exacte se vor vedea la împlinirea celor 14 zile, în jurul date de 12-14, practic la sfârșitul acestei săptămâni.
Secretatul de stat Andrei Baciu:
El a precizat că, analizând datele de până acum, se poate spune că, după 1 iunie, când au fost relaxate unele măsuri, evoluția cazurilor de coronavirus a fost pe o direcție descendentă în primele zile, apoi, spre sfârșitul săptămânii trecute, a crescut numărul cazurilor nou confirmate, cu un vârf de 238 de cazuri noi pe 4 iunie.
”Concluzia a fost că s-a resimțit creșterea interacțiunilor sociale”, a adăugat Andrei Baciu.
Creșterea interacțiunilor dintre persoane nu ar fi o problemă dacă purtăm mască de protecție, ne igienizăm mâinile, păstrăm distanța socială de câțiva pași și evităm aglomerațiile, a subliniat secretarul de stat.
În perioada următoare, important e cum interacționăm și esențial este să ne adaptăm comportamentul la această nouă paradigmă în care trăim, cu SARS-CoV2.
Secretarul de stat Andrei Baciu:
De ce depinde luarea unor noi măsuri de relaxare
Secretarul de stat a spus și care sunt condițiile pentru a lua noi măsuri, din 15 iunie, care să ne aducă mai aproape de starea de normalitate dinainte de pandemie.
Ideea este de a continua cu relaxarea măsurilor, gradual, iar asta depinde de numărul de cazuri noi. La fel de important sau poate și mai important este numărul de cazuri care necesită o spitalizare în secțiile de Terapie Intensivă, cazurile severe, critice.
Secretarul de stat Andrei Baciu:
El a precizat că deciziile viitoare depind și de posibilele noi focare de infecție, unde trebuie să se intervină cu măsuri, inclusiv carantinarea, pentru a opri transmiterea virusului în comunitate.
Când am putea reveni la viața dinaintea pandemiei
Secretarul de stat a subliniat că toate măsurile sunt luate pentru a duce spre o normalitate, dar nu la cea de dinainte de pandemie, ci la o viață adaptată prin măsuri și comportament, la schimbările aduce se noul coronavirus.
Ideea este de a ajunge cât mai repede la ruperea lanțului de transmitere virală. Un termen realist este undeva în a doua parte a lunii iulie, începutul lui august.
Secretarul de stat Andrei Baciu:
El a explicat de ce este important să așteptăm să treacă 14 zile de la ultimele măsuri de relaxare pentru a vedea care sunt efectele și a decide ridicarea altor restricții.
”O astfel de decizie trebuie luată premergător celei de-a 14 zile, pentru că atunci se atinge vârful perioadei de incubație și atunci ai imaginea exactă cu numărul de pacienți care s-au infectat ca urmare a măsurilor anterioare. Deci, să urmărim cu mare atenție ce se întâmplă zilele acestea în dinamica epidemiei”, a spus Andrei Baciu.
”Vom vorbi o perioadă semnificativă de timp de coronavirus”
Andrei Baciu a mai spus că noul coronavirus nu va mai fi pandemic decât atunci când va avea caracter sezonier, ca și gripa.
De coronavirus vom mai vorbi nu doar în România, ci la nivelul întregii planete o perioadă semnificativă de timp de acum încolo, pentru că, pentru a se epuiza transmiterea, e necesară o imunizare a populației într-un procent semnificativ.
Secretarul de stat Andrei Baciu:
Viteza cu care revenim la o situație apropiată de cea de dinainte de pandemie depinde de felul în care ne comportăm în perioada următoare, la fel și riscul de a crește numărul de infecții, a mai spus Baciu.
El a atras atenția că lucrurile se pot și schimba de la o zi la alta, iar o apariție a două-trei focare poate să ducă la o situație dificil de gestionat.
Măsurile de protecție sunt aceleași în orice țară călătorim
Secretarul de stat a mai spus că trei măsuri de protecție sunt cheia succesului în limitarea infecțiilor, ele sunt cunoscute de toată lumea care a trecut prin pandemie, au caracter universal și se aplică oriunde am merge: purtarea corectă a măștii de protecție, igienizarea sau dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanței de trei-patru pași sau doi metri.
Aceste măsuri sunt singurele arme pe care le avem în lupta cu noul coronavirus, indiferent unde ne găsim.
Secretarul de stat Andrei Baciu:
Cu atât mai importante devin aceste măsuri cu cât se vorbește de redeschiderea turismului în această vară.
Indiferent în ce țară vom călători, acestea sunt principiile pe baza cărora trebuie să ne comportăm, pentru că virusul se transmite la fel și în alte țări. Nu știu dacă o să stăm să citim toate recomandările din fiecare locație din străinătate, dar dacă adoptăm acest comportament universal, avem toate șansele să reducem riscul de infectare cu noul coronavirus.
Andrei Baciu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro