Mergi direct la conținut »
Încă o mare companie de asigurări are probleme cu banii. SITUAȚIE DE CRIZĂ ȘI LA CARPATICA
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Încă o mare companie de asigurări are probleme cu banii. SITUAȚIE DE CRIZĂ ȘI LA CARPATICA

Încă o mare companie de asigurări are probleme cu banii. SITUAȚIE DE CRIZĂ ȘI LA CARPATICA

Problemele financiare ale companiilor de asigurări se ţin lanţ. După Astra și Euroins, o a treia mare societate este în vizorul autorităţilor. Carpatica Asig intră în procedură de rezoluție, ceea ce înseamnă că Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat controlul companiei. Ce se întâmplă însă cu asigurații?

De Ileana Ilie,

Într-un interval de cel mult şase luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va face un plan de rezoluție, pentru redresarea companiei Carpatica Asig. Asta înseamnă că în următoarea jumătate de an orice decizie la nivelul companiei va fi luată doar cu acordul FGA, care gestionează și falimentul Astra.

Atenție – clienții care au polițe la Carpatica Asig nu ar trebui să fie – deocamdată – afectați. Prin mecanismul de rezoluție se dorește o intervenție a autorității în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerințele legale, înainte de a intra în faliment. Tot ASF se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare ”corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului”, după cum precizează într-un comunicat remis presei, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie, în vederea redresării, respectiv vânzării.

Mai mult de jumătate dintre maşinile de pe drumurile noastre au poliţe RCA de la companii aflate în faliment sau în pragul acestuia. Este vorba de Astra, Euroins şi Carpatica, care deţin 60% din piaţa de poliţe din România. Asiguraţii îşi recupereaza mai greu banii de la aceste firme.

Carpatica urmează acelaşi scenariu ca şi Astra. FGA a fost numit administrator temporar şi va căuta să atragă un investitor strategic. Carpatica Asigurări nu a atras un investitor strategic până pe 15 decembrie 2015, aşa cum s-a angajat în faţa ASF. Problemele la Carpatica au apărut acum mai bine de un an.
În luna iunie, compania putea acoperi doar o treime din plata daunelor.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Carpatica Asig este al doilea cel mai mare asigurator din piata politelor auto obligatorii cu subscrieri de 340 mil. lei in primele nouă luni ale anului trecut. Peste 90% din afacerile companiei vin din RCA. Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei sunt deţinute de persoane fizice.

În 2014, subscrierile Carpatica Asig au atins 533,65 milioane de lei. Compania are la nivel național peste 60 de sucursale și colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari din domeniul asigurărilor.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Atribuţii care revin Consiliului de Administratie al Carpatica Asig:

–          implementare a măsurii privind atragerea unui investitor strategic şi încheierea tranzacţiei, precum şi a altor măsuri, astfel încât:

–          să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată;

–          să fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 6 luni de la data comunicării deciziei, SCR să fie din nou respectată.

Atribuţii care revin FGA:

-supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societăţii la data de 31.12.2015

– întocmirea situaţiilor financiare anuale şi auditarea acestora, precum şi supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close