MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Încep atacurile la Tudorel Toader. Ministrul Transporturilor îl acuză că a blocat Ordonanţa pe achiziţii publice. Ce replică i-a dat fostul ministru

Distribuie

Apar reproşurile la adresa fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care a fost remaniat din funcţie, săptămâna trecută, după ce a pierdut sprijinul Partidului Social Democrat. Liviu Dragnea spunea, după şedinţa conducerii partidului, în care s-a luat decizia schimbării lui Toader, că acesta a blocat proiecte ale Guvernului, prin întârzierea sau refuzul de a da avizele necesare.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, duminică, la Tîrgu-Jiu, că instituţia pe care o conduce a primit de la Ministerul Justiţiei 17 pagini de observaţii privind ordonanţa pe achiziţii, printre recomandări fiind şi cea de obţinere a unui aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

”Aceste observaţii de la Ministerul Justiţiei au blocat ordonanţa. Aşteptăm să avem o discuţie cu noul ministru pe care sper să îl avem la Justiţie şi să revenim asupra ordonanţei pentru că, la un moment dat, pe această ordonanţă am avut cinci avizatori – Ministrul Transporturilor, ANAP, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, iar Ministerul Justiţiei ne-a introdus suplimentar încă şase avizatori, printre care ne-a solicitat să luăm aviz inclusiv de la CSAT, ceea ce este, dacă mă întrebaţi pe mine, o aberaţie, fiindcă noi facem autostrăzi, drumuri, noi vrem să simplificăm legislaţia, nu facem drumuri militare ca să mergem să cerem avizul de la CSAT. (…) Doamna prim-ministru a reuşit să deblocheze acest lucru (avizarea interministerială – n.r.), mai puţin vedem că avem aceste observaţii eterne, care practic nu ştiu decât să blocheze. (…) Observaţiile de la Ministerul Justiţiei au venit undeva în cursul zilei de miercuri după-amiază”, a spus Răzvan Cuc, potrivit Agerpres.

Tudorel Toader: „Recunoaşte cineva faptul că proiectele de acte normative erau aduse, uneori, spre avizare, cu câteva ore înaintea şedintei de Guvern, ca apoi să evoce o anumită întârziere de la MJ ?”

În replică, ministrul Justiţiei s-a apărat pe Facebook. Ministrul a scris sâmbătă seară pe Facebook că ministerul pe care îl conduce nu a blocat şi nici nu a întârziat procedura de avizare şi de adoptare a actelor normative.

„O simplă şi primă clarificare! MJ (Ministerul Justiţiei – n.r.) nu a blocat şi nici nu a întârziat procedura de avizare şi de adoptare a actelor normative”, a arătat Toader.

El a ţinut să precizeze că „nu va mai rămâne în stare de pasivitate faţă de multele dezinformări!”

„Mulţumiri tuturor colegilor din MJ care au făcut posibil ca durata medie a avizării unui proiect normativ, calculată de la înregistrarea şi până la ieşirea din minister, să nu dureze mai mult de 2,5, maxim 3 zile. Felicit pe toţi colegii din minister care, în procesul de avizare a proiectelor de acte normative, au făcut dovada unei depline responsabilităţi şi a unui înalt profesionalism. În acest sens, luni voi publica şi situaţia statistică!”, a mai precizat Toader pe Facebook.

Ulterior, ministrul remaniat a revenit cu o precizare.

„O simplă întrebare! Recunoaște cineva faptul că proiectele de acte normative erau aduse, uneori, spre avizare cu câteva ore înaintea ședinței de Guvern, că apoi să evoce o anumită întârziere de la MJ ? PS: Adevărat este și faptul că uneori se”întâmplă” exact invers- mai întâi se evocă intârzierea la MJ, după care se aducea proiectul de act normativ spre avizare”, a scris el.

Tudorel Toader a anunţat, săptămâna trecută, într-o declaraţie de presă susţinută în faţa Ministerului Justiţiei, că va demisiona din funcţia de ministru. Ulterior, şi-a postat pe Facebook cererea de demisie.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis, deja, solicitarea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, la preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a primit propunerile premierului pentru noile funcții de miniștri și spune că prima sa impresie este că remanierea se face „pentru ca lucrurile să meargă mai prost”.

Șeful statului a mai spus că nu poate semna remanierile, fără a evalua urmările. „Am vorbit cu doamna premier și i-am comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare”, a mai spus Iohannis.

Citeşte şi: Turul secund al alegerilor prezidențiale din Ucraina. Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski se luptă pentru mandatul de președinte

Citește mai multe despre razvan cuc, Tudorel Toader și ministrul justiției pe Libertatea.

Comentarii