Virusul a fost detectat în districtul Kozhikode din Kerala, a anunțat ministrul șef al statului sudic, Pinarayi Vijayan, îndemnând locuitorii să fie prudenți și să urmeze instrucțiunile de siguranță ale departamentului de sănătate.
Doi adulți și un copil sunt infectați în spital, iar cel puțin 706 persoane – inclusiv 153 de lucrători din domeniul sănătății – au fost testate pentru depistarea virusului, care se transmite prin contactul cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectați, a declarat un oficial de stat din domeniul sănătății. Rezultatele testelor erau așteptate.
Două persoane infectate au murit începând cu 30 august, în cel de-al patrulea focar de virus din Kerala apărut din 2018, ceea ce a forțat autoritățile să declare zone de izolare în cel puțin opt sate din Kozhikode.
„Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate și pe izolarea oricărei persoane cu simptome”, a declarat ministrul de stat al sănătății, Veena George.
Ce este virusul Nipah
Nipah este un virus care se transmite de la animale la oameni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar se poate transmite și prin alimente contaminate sau direct între oameni.
Simptomele încep adesea cu o durere de cap și somnolență, dar se poate ajunge până la comă în câteva zile, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA. Virusul poate provoca sindromul respirator acut – în care plămânii nu pot trimite suficient oxigen în organism – și encefalită fatală, o inflamație a creierului.
Nu există un vaccin împotriva acestui virus.
Kerala s-a confruntat cu o epidemie mortală a virusului Nipah în 2018, care a ucis 17 persoane. Printre cei decedați se numără și o asistentă medicală care trata pacienți la un spital din Kozhikode.
În anul următor, Kerala a pus sub supraveghere peste 300 de persoane, după ce un bărbat a fost diagnosticat cu virusul. Statul a mai avut un alt focar în 2021, care a provocat moartea unui băiat de 12 ani.
Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în timpul unui focar din 1998-1999 în Malaysia, unde aproape 300 de persoane au fost infectate și peste 100 au murit, potrivit CDC. Mai mult de un milion de porci au fost eutanasiați atunci pentru a opri răspândirea acestuia.
Foto: Profimedia