De Daniel Ionașcu,

Creșterea duce la majoarea ratelor pe care trebuie să le plătească românii cu credite în lei. Sunt afectate în special creditele Prima Casă, la care dobânda se calculează în funcție de ROBOR la 3 luni plus o marjă a băncii.

De asemenea, cresc dobânzile și pentru creditele în lei luate de către firme, dar este afectat și Guvernul, care se împrumută pe piața românească de la bănci pentru plata salariilor, pensiilor și investițiilor.

Indicele ROBOR și-a dublat valoarea de la începutul lui septembrie.  ROBOR este este media dobânzilor la care băncile se împrumută între ele.

Recent, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, declara că majorarea ROBOR este o problemă de lichiditate în sistemul financiar. BNR a injectat ulterior 9 miliarde de lei, dar această ”injecție financiară” nu a stăvilit creșterea ROBOR.

Când crește euro, când crește ROBOR

Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose critica BNR zilele trecute pentru deprecierea leului, acesta atingând la rândul său noi minime istorice în fața euro.

Însă Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a replicat, spunând că BNR nu poate apăra leul ținând în același timp și dobânzile mici.

Acest lucru ar fi posibil în teorie doar dacă România ar avea surplus, așa cum are Cehia. Însă țara noastră are un deficit comercial în creștere, adică importă mai mult decât exportă. Acesta pune presiune pe curs.

Pe de altă parte, și deficitul bugetar este la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar măsurile fiscale luate de către Guvern de curând afectează investitorii.

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații
HOROSCOP

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații