Inteligența artificială nu oferă încă un avantaj real

Un studiu recent publicat de Biroul Național de Cercetări Economice dezvăluie că chatboții cu inteligență artificială precum ChatGPT, Gemini sau Grok îi ajută pe angajați să economisească, în medie, doar 3% din timp, potrivit Tech.

De asemenea, utilizarea instrumentelor cu inteligență artificială duce la o creștere salarială modestă, între 3% și 7%, fără a produce un impact economic semnificativ.

Deși angajatorii din întreaga lume implementează rapid soluții AI, studiul avertizează că rezultatele concrete sunt limitate. 

„În ciuda investițiilor substanțiale, impactul economic rămâne minim”, se arată în rezumatul raportului.

Conform cercetării, AI este utilă pentru sarcini simple, precum redactarea unui e-mail, însă nu poate înlocui munca complexă a unui contabil, analist sau specialist IT.

„Chatboții cu inteligență artificială sunt acum răspândiți – majoritatea angajatorilor încurajează utilizarea lor, mulți implementează modele interne, iar inițiativele de formare sunt comune.”, spun autorii studiului.

Lucrarea semnată de Anders Humlum, de la Universitatea din Chicago și Emilie Vestergaard, de la Universitatea din Copenhaga a analizat date din 7.000 de companii din Danemarca, reprezentând peste 25.000 de angajați din domenii diverse: IT, contabilitate, suport tehnic etc.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Autorii au ales Danemarca pentru fiabilitatea datelor și pentru că practicile de adoptare AI sunt similare cu cele din SUA, dar mai bine documentate.

Timpul economisit cu AI nu justifică reduceri de personal

Un angajat economisește, în medie, 3% din timp folosind un chatbot AI. 

Pare un câștig la scară largă, dar studiul subliniază că 97% din activitate rămâne în continuare imposibil de automatizat eficient.

„Poate că inteligența artificială poate înlocui 3% dintr-un lucrător?” – întreabă retoric autorii. Dar concluzia este clară: nu există suficiente beneficii pentru ca firmele să reducă masiv numărul de angajați.

După ani de investiții uriașe și promisiuni despre revoluționarea pieței muncii, AI generativă pare să livreze rezultate modeste. 

Deși următoarea etapă, inteligența artificială agentivă, este încă în dezvoltare, studiile de acum sugerează că efectele reale sunt departe de hype-ul din jurul tehnologiei.

Alte studii arată că și românii folosesc inteligența artificială în viața de zi cu zi. Mai exact, 6 din 10 români folosesc în fiecare zi Chat GPT, Gemini sau Grok.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.