Iată câteva dintre principalele afirmații:
- Suntem un partid de centru-stânga şi din considerente politico-ideologice nu vom susţine, ca principiu, un guvern de dreapta
- Strategia PSD este cea a „amânării” votului pe Cabinetul Orban, astfel ca el să aibă loc în campania electorală.
- Viorica Dăncilă nu are nicio șansă la alegerile prezidențiale.
- După alegeri, în PSD vor fi ”lupte crâncene”, iar momentul va putea fi folosit pentru ca PSD și Pro România să facă o alianță puternică de stânga cu aripa care vrea să reformeze PSD-ul.
- Este dramatic pentru PSD, eu am fost 20 de ani acolo şi nu îmi este indiferent ceea ce se întâmplă.
Reporter: Există riscul ca Guvernul Ludovic Orban să nu treacă, în Parlament, din cauza Pro România?
Adrian Ţuţuianu: Nu din cauza Pro România. Situaţia este mult mai complicată, domnul Orban are 100 de parlamentari, are nevoie de 233 de voturi, şi observaţi foarte bine că fiecare dintre partidele politice care au susţinut moţiunea, au venit cu anumite cereri, unele mai riguros şi mai dur formulate decât altele. Noi am spus astăzi două chestiuni: în primul rând că cei de pe dreapta se pot reuni mai uşor şi să ajungă dânşii la o idee comună şi dacă în completare este nevoie de o discuţie cu Pro România, acea discuţie poate avea loc, vedem dacă susţinem sau nu un Guvern.
În al doilea rând, noi am spus foarte clar, că noi suntem un partid de centru-stânga şi că, din considerente politico-ideologice, nu vom susţine, ca principiu, un guvern de dreapta. Am mai discutat despre câteva lucruri care ar putea fi importante pentru noi. Am subliniat că putem face alegeri anticipate, respectând prevederile constituţionale, în luna iunie, o dată cu alegerile locale, sau imediat după, ca să nu ţinem blocat tot anul viitor.
În al treilea rând, am solicitat să se taie subvenţiile de la partidele politice parlamentare, pentru că sunt extraordinar de mari, sunt fără precedent, într-un stat membru al UE şi am precizat că suntem apărătorii salariilor, a pensiilor, a lucrurilor care ţin de electoratul nostru de centru stânga.
Reporter: În cazul unui eşec al acestui Guvern şi al acestui premier, Ludovic Orban, veţi încerca, la Palatul Cotroceni, să mergeţi, stânga să încerce să propună un premier şi să facă majoritatea în Parlament?
Adrian Ţuţuianu: Cred că este prematur să discutăm o asemenea variantă. Noi, după moţiunea de cenzură, ştiţi foarte bine ce am spus, că prima noastră opţiune este pentru o alianţă PSD – Pro România –ALDE, care să vină cu o propunere de premier agreată de toate cele trei partide şi pe care să o prezentăm preşedintelui Klaus Iohannis.
Reporter: Ce s-a întâmplat? De ce aţi renunţat la acest plan?
Adrian Ţuţuianu: Ştiţi foarte bine că PSD a refuzat o asemenea variantă, ca urmare, varianta noastră a căzut. Rămâne de văzut dacă domnul Orban va reuşi să treacă de Parlament, înţeleg că vom avea discuţii săptămâna viitoare, cea de astăzi a fost una exploratorie, undeva pe miercuri, şi undeva joi sau vineri, domnul Orban va trebui să vină în Parlament cu programul de guvernare şi cu Cabinetul.
„Dacă vreţi o părere personală, eu nu cred că se va putea lămuri situaţia Guvernului decât după ce va trece campania electorală, după alegerile prezidenţiale”
Reporter: Ce şanse sunt ca Ludovic Orban să vă convingă să îi daţi votul?
Adrian Ţuţuianu: Vă repet, noi nu am discutat despre o susţinere, pentru că nu am discutat lucruri precise, nu am discutat despre Cabinet, despre lista miniştrilor, despre Programul de guvernare. Sunt lucruri care ne despart foarte clar, noi susţinem ideea impozitului progresiv, pe venituri, domnul Orban susţine cota unică, în general partidele de dreapta susţin cota unică, ca atare sunt lucruri care ne despart şi care sunt fundamentale, dar rămâne să vedem, mai întâi, dacă această parte de dreapta a eşicherului politic, care înseamnă PNL, USR, PMP, UDMR şi ALDE va reuşi să ajungă la un numitor comun. Şi atunci, sigur că ne vom lămuri dacă este nevoie şi de noi, pentru a trece Guvernul prin Parlament, pentru că vă aduc aminte că minorităţile au declarat că vor vota Guvernul Orban, deci la suta de voturi ale domnului Orban se adaugă sigur 17. În rest, nu ştim.
Dacă vreţi o părere personală, eu nu cred că se va putea lămuri situaţia Guvernului decât după ce va trece campania electorală, după alegerile prezidenţiale, pentru că, vreţi nu vreţi, fiecare partid se raportează la acest subiect, şi din perspectiva intereselor care ţin de candidaţii proprii.
Reporter: Asta înseamnă un vot de respingere pentru Orban sau poate şi o amânare a acestui vot, prin tergiversare?
Adrian Ţuţuianu: Strategia PSD va fi aceea de a bloca procedurile parlamentare, profitând de împrejurarea că încă în Birourile Permanente ale celor două Camere există o majoritate care le permite să amâne şi să fixeze nişte termene mai lungi.
„Doamna Dăncilă nu are nicio şansă să câştige alegerile prezidenţiale şi cred că are puţine şanse să intre în turul doi. Este dramatic pentru PSD”
Reporter: După alegerile prezidenţiale, vedeţi o unificare PSD-Pro România, ceea ce spera şi Victor Ponta după moţiunea de cenzură?
Adrian Ţuţuianu: Este sigur că în PSD vor fi lupte crâncene, după ce vor fi pierdute alegerile prezidenţiale, pentru că ele sunt alegeri pierdute, indiferent. Cred că orice om lucid spune asta. Doamna Dăncilă nu are nicio şansă să câştige alegerile prezidenţiale şi cred că are puţine şanse să intre în turul doi. Este dramatic pentru PSD, eu am fost 20 de ani, acolo, şi nu îmi este indiferent ceea ce se întâmplă.
Mai departe, grupurile acestea noi de putere care s-au manifestat în ultima perioadă, în partid, vor intra în conflict deschis, rămâne să vedem ce se întâmplă cu PSD şi dacă aripa care vrea modernizarea partidului, a social-democraţiei şi care înţelege foarte bine ce greşeli majore au făcut, în această perioadă, ar putea să stea cu noi la discuţii. Nu neapărat să ne unim într-un partid politic, dar am putea să creăm o alianţă de centru-stânga, care ar putea să facă faţă puterii de dreapta, pentru că este de presupus că puterea va fi centrată pe dreapta, de la preşedinte la Parlament, şi este nevoie de o Opoziţie de centru-stânga puternică şi de partide politice care să apere salariaţii, pensionarii şi pe cei cu salarii mici, nu doar marele capital, cum fac cei de pe dreapta.
Vezi cand sunt alegerile prezidentiale 2019