În săptămâna dinaintea Paștelui, vor fi suficiente alimente în magazine și prețurile la produsele alimentare ale producătorilor români nu vor mai crește. Dar vor fi prețuri mai mari la produsele alimentare importate, susține Adrian Oros.

Ministrul agriculturii precizează că acum se face monitorizare din două în două zile, în marile lanțuri de magazine și în piețe, iar situația arată că sunt mulți producători și procesatori români care au cantități foarte mari de produse alimentare.

În prima săptămână după declararea stării de urgență, rafturile erau aproape goale și prețurile au crescut semnificativ. Acum, ne confruntăm cu altă situație. Producătorii și procesatorii români au stocuri foarte mari și nu se mai vinde aproape nimic, spune
ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul are și explicația: ”Dacă în prima săptămână s-au cumpărat volume de patru, cinci ori mai mari, era de așteptat ca oamenii să trăiască acum din acele depozite pe care le-au făcut.

Nu sunt probleme de producție sau de aprovizionare, dar s-a schimbat comportamentul de cumpărare, care ar putea să afecteze echilibrul foarte fragil producător – procesator – consumator, a mai spus Oros.

Prețurile la produsele alimentare au scăzut în aprilie, după creșterea din martie

În luna martie, în prima săptămână de la declararea stării de urgență, când rafturile magazinelor erau de multe ori goale, prețurile au crescut semnificativ la produsele de bază, din import și export.

Ulterior, multe dintre produsele alimentare au revenit la prețurile anterioare măsurilor restrictive, iar unele chiar au prețuri mai mici, spune ministrul agriculturii.

Scăderea prețurilor este datorată și stocurilor foarte mari de produse alimentare, în special ale producătorilor care distribuiau în rețeaua hotelurilor, restaurantelor și în sistem catering.

„Vorbim despre lapte, produse din lapte, piept de pui, carne de vită, care era destinată aproape exclusiv HoReCa, carne de pasăre, legume de sezon. Sunt stocuri foarte mari pe care aceștia nu reușesc să le vândă”, explică ministrul.

Prețurile au rămas însă crescute la produsele alimentare de import.

Prețul de transport a crescut în perioada pandemiei de coronavirus cu 35% și se răsfrânge și asupra prețului final al produsului, explică ministrul.

La cereale, era un export accelerat, trebuia oprit, ca să avem suficiente stocuri în țară

Ministrul agriculturii vorbește și de consecințele interzicerii exportului de cereale. Decizia de a suspenda exporturile a fost luată pentru că s-a constatat un export accelerat de cereale în luna martie, față de perioada similară a anului trecut.

“Sunt agenți economici care aveau stocuri foarte mari de cereale și care, în această perioadă, au unele probleme privind stocajul și prețurile”, spune ministrul agriculturii.

Producătorii de cereale pot în continuare să exporte în statele Uniunii Europene, acum fiind oprit doar exportul pentru spațiul extracomunitar.

”Nu a fost o decizie ușoară. Știu că decizia afectează unii agenți economici din România, dar era mult mai importat să ne asigurăm, că până la noua recoltă, în țară, avem stocuri suficiente în ceea ce privește alimentele de bază”, susține ministrul agriculturii.

Piețele trebuie să rămână deschise, dar cu respectarea regulilor

Producătorii mici, locali își pot vinde legumele de sezon doar în piețe, de aceea autoritățile au luat decizia de a rămâne deschise, la fel ca și magazinele alimentare, în perioada măsurilor luate pentru limitarea răspândirii infecțiilor COVID-19.

Ministrul agriculturii consideră măsura necesară, dar cu obligarea respectării regulilor de distanțare socială, a dezinfectării suprafețelor și cu purtarea echipamentelor de protecție.

Cei de la Administrația Piețelor trebuie să se asigure ca doar un anumit număr de persoane să aibă acces în piețele agroalimentare în același timp, toată lumea să poarte măști și mănuși. Regulile acestea trebuie respectate, iar piețele trebuie să rămână deschise.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros:

De unde pot fi luați miei de Paște

Ministrul agriculturii spune că în opt județe sunt amenajate peste 30 de puncte temporare de sacrificare a mieilor. La acestea se adaugă 52 de abatoare destinate tăierii ovinelor, care pot fi exportate și în spațiul european.

În alte 48 de abatoare mici se pot tăia ovine pentru consumul intern.

Anul acesta, în mod excepțional, din cauza restricțiilor de circulație, fermierul anunță autoritățile și sunt autorizate puncte de tăiere în fermă, în prezența unui medic veterinar.

Cumpărătorul poate merge la ferma cea mai apropiată să-și aleagă mielul, spune Adrian Oros.

Seceta va produce pagube mult mai mari decât în anii trecuți

De la restricțiile de circulație sunt exceptați toți cei care lucrează în agricultură și ies la muncile câmpului sau în ferme. Și apicultorii pot merge să își ducă stupinele în afara localităților. Restricțiile de circulație au fost ridicate, prin ultima ordonanță militară, și pentru muncitorii din acvacultură și pescuitul comercial.

Epidemia de coronavirus are efecte și asupra agriculturii, dar cea mai mare problemă se datorează secetei, atenționeză ministrul Adrian Oros.

Cea mai mare problemă acum este seceta excesivă. Oamenii spun că în ultimii ani nu s-au mai întâlnit cu așa ceva. Seceta produce pagube imense în județele din sud-estul țării.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros:

Multe dintre culturile însămânțate în toamnă sunt compromise, ministrul precizând că este vorba de peste 2,9 milioane de hectare.

Seceta a fost combinată cu înghețul din timpul nopții. Pagubele vor fi mult mai mari decât în anii trecuți, susține ministrul Agriculturii.

Ministrul le dă asigurări fermierilor că vor primi despăgubiri pentru secetă.

„Va fi dificil pentru foarte mulți fermieri, dar le-am promis și o să mă țin de cuvânt. În ultimii 10 ani, nu s-au mai acordat despăgubiri pentru secetă. Anul acesta e un an mai greu, care se suprapune peste criza coronavirus și îi afectează în plus. O să încercăm să identificăm resurse și să îi despăgubim pe cei afectați de secetă”, spune Adrian Oros.

Producțiile agricole din acest an vor fi mult mai mici decât în 2019 și vor trebui găsite soluții pentru a asigura consumul intern.

„Dacă la cereale anul trecut am avut cam 9 milioane de tone la grâu și 14 milioane de tone la porumb, iar consumul intern este de 3 milioane de tone la grâu și 7 milioane la porumb, anul acesta, cu siguranță, dacă nu va ploua, producțiile vor fi mult mai mici”, explică ministrul agriculturii.

Citeşte şi:

Un român aflat în prima linie a cercetării internaţionale pentru tratament la infecţii severe produse de COVID-19 explică de ce 80% din cei aflați în stare critică mor

DOCUMENT | Ce prevede Decretul privind prelungirea stării de urgenţă în România

FMI: Economia României va înregistra o contracţie de 5% în 2020, iar rata şomajului va trece de 10%

Ministrul Educației, noi precizări. Când se vor susține examenele naționale și care este programa după care se ghidează profesorii

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
Playtech.ro
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Observatornews.ro
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele