Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a murit marți, la 91 de ani, și va fi înmormântat astăzi la Moscova. În urmă cu 12 ani, în aprilie 2010, Gorbaciov venea la București la lansarea unui ziar între timp dispărut de pe piață – „Puterea”, iar cel care s-a ocupat de acest eveniment a fost Adrian Thiess, om de afaceri care a mai adus la București Barcelona pentru un amical de lux cu Dinamo, dar și pe multiplul campion de snooker Ronnie O’Sullivan.
Libertatea a prezentat la acea vreme detalii exclusive de la dineul privat oferit cu ocazia vizitei a celui ce-a fost cândva cel mai puternic om al planetei. Printre cei 21 de invitați ai recepției private de la „Casa di David”, care a durat o oră și jumătate, la întâlnirea cu Gorbaciov s-au numărat oameni politici și de afaceri puternici ai acelor ani, precum Ion Țiriac, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Nicolae Badea, Sebastian Ghiță, Ovidiu Tender, Bobby Păunescu, ambasadori și CEO-uri ai marilor corporații.
La peste 12 ani distanță de la „momentul Gorbaciov”, Thiess a rememorat detalii și discuții de culise cu celebrul lider politic, expuse în cadrul unui interviu Libertatea.
Libertatea: Domnule Thiess, cum a fost întâlnirea cu Mihail Gorbaciov?
Adrian Thiess: Vă dați seama că în ultima vreme mi-am amintit, retrospectiv, momente spectaculoase din timpul vizitei sale la București. Mihail Gorbaciov a fost un personaj istoric uriaș, la nivel planetar, a schimbat fața Europei, a lumii, a jucat un rol mare în istorie.
– Ați avut posibilitatea să discutați și în afara protocolului?
– Da, chiar mi-a zis, amuzat: „Adrian, m-ai exploatat la maximum, ești un capitalist!”. A dat numeroase interviuri în România, era epuizat. A fost un lider mondial, acum, poate, se vede mai bine cât de uriaș a fost. Angela Merkel îl primea pe covorul roșu în Germania, în America umplea stadioane. A fost ca Rolling Stones, un rockstar! Tristețea lui cea mare este că era privit ca un trădător tocmai de ai lui, de către ruși. Dar, printre discuțiile avute unu la unu, în acele zile, mi-a spus: „Să știi că eu sunt și voi rămâne mereu un comunist, însă acel sistem devenise falimentar! Nu se mai putea continua”. O persoană cu o influență pozitivă asupra lui a fost soția, Raisa.
„Asta e problema voastră, a românilor”
– L-ați întrebat și despre români?
– Vă dați seama. Mă interesau schimbările din blocul estic, cum a fost relația cu Ceaușescu, de exemplu. Știi ce mi-a zis: „Nicolae a fost un patriot în esență, problema e că a avut un anturaj prost, iar soția lui, Elena, a fost o relație toxică pentru el”. Lui Gorbaciov nu i-au plăcut anumite întrebări din cadrul interviului din România și, în drum spre aeroport, la plecare, mi s-a destăinuit: „Aveți o țară frumoasă, o democrație în continuă dezvoltare, dar voi nu vă uitați înainte! Ați scăpat de sistemul comunist, dar tot înapoi priviți! Asta e problema voastră, a românilor, vă uitați prea mult spre trecut, în loc să priviți spre viitor”.
– V-a luat mult să-l convingeți, să-i determinați pe oamenii din staff-ul său ca Mihail Gorbaciov să vină la București?
– Oooo! Clar. Trebuia să mai vină în România la un eveniment pentru o televiziune, dar oamenii de acest nivel, ca și echipele lor, sunt atenți cu cine se asociază. Nu au vrut să vină la un eveniment pentru Realitatea TV. Nu poți să-l chemi pe Clinton sau pe Obama să inaugureze un hipermarket sau să participe la o nuntă a unui miliardar! Eu, de exemplu, am vrut să marchez 30 de ani de la summit-ul din Malta, ce-a fost în 1989 și-a schimbat fața lumii, am vorbit acum câțiva ani cu directorul fundației lui și m-a refuzat politicos. Mi-a zis că, pur și simplu, domnul Gorbaciov nu mai face față, nu s-a putut.
Diferențe între Gorbaciov și Barcelona lui Messi
– Cum au fost pregătirile descinderii lui Mihail Gorbaciov în aprilie 2010 la București?
– A fost o vizită pregătită minuțios de staff-ul lui, de la cine participă la fiecare eveniment în parte până la ce trebuie să facă el. Totul era stabilit pe minute, nu pe ore Logic, a venit cu un avion privat, nu-l puteai aduce cu ceva „de linie”. Avea protecție asigurată de guvernul federației ruse, doi ofițeri de acolo, am mai angajat o echipă de securitate privată din România.
– A cerut o cazare specială?
– A stat la apartamentul prezidențial de la „Radisson”.
– Unde a stat și echipa Barcelonei, în frunte cu Leo Messi, când a jucat în august 2012, tot dumneavoastră aducând echipa „extratereștrilor” pentru un amical cu Dinamo București…
– Da, doar că Gorbaciov a stat la „apartamentul prezidențial”, unde nici măcar Leo Messi nu a avut acces! Superstarul fotbalului a stat într-o cameră dublă normală, cu alt coleg de echipă, parcă Puyol, toți jucătorii Barcelonei au avut astfel de camere. OK, comparativ între cele două evenimente, Barcelona și-a organizat deplasarea, a venit cu avion privat, 180 de locuri, a mai analizat patru hoteluri înainte de a sosi la București, a închiriat inclusiv o ambulanță și o secție la Terapie Intensivă a unui spital din București, în caz că se întâlnește ceva grav cu vreun jucător.
„Un om de-o simplitate și bun-simț ieșite din comun”
– Bănuiesc că ați fost și la masă cu Gorbaciov. A cerut ceva special?
– Domne, a fost un om de-o simplitate ieșită din comun. A vrut să mănânce românește într-o zi, iar seara țin minte că a servit sarmale! Un om de un bun simț extraordinar, a replicat: ”Domnilor, iată o mâncare pe cinste!”. Țin minte că l-am invitat și pe tatăl meu, Dumnezeu să-l odihnească!, care vorbea rusă fluent, iar Gorbaciov m-a certat: „E posibil ca tatăl tău să vorbească așa bine rusește, iar tu să nu știi nimic în această limbă?!”. I-am spus că vorbesc germană, franceză, engleză, italiană, dar atât. Gorbaciov, ca un adevărat lider puternic, nu vorbea decât limba țării lui, știa doar rusă. Am mai făcut o masă în Herăstrău cu diverși ambasadori, a mâncat simplu, fără ifose.
– Cât a costat întregul eveniment?
– Chiar și acum, după atâția ani, cifrele evenimentului sunt confidențiale. Oricum, banii nu i-a luat el, sumele au intrat în conturile fundației sale, aceste organizații se ocupă de astfel de evenimente.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
imgb • 04.09.2022, 05:34
*** Lumea era perfecta cu doua lagare !...era pace ...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
misu50 • 03.09.2022, 09:40
As fi fost curios sa fi raspuns si la o intrebare despre Ilici... Sau a raspuns si nu se poate publica?