„Medicii trebuie să înțeleagă că pacientul are dreptul să afle adevărul, indiferent care este acela. Numai așa pacientul poate analiza și lua cea mai bună decizie în ceea ce privește viața lui” Ana Maria Ștefănescu, sora Georgianei

  • 95% din cazurile de malpraxis din România sunt clasate de Parchet, susțin avocații  Alexandru Ulmeanu și Luminița Vârban.
  • Cazul Georgianei Maxim, protestează familia, înaintează pe aceeași rută anevoioasă ca sute de alte dosare medicale, din cauza a ceea ce ei numesc „obstrucționarea adevărului”.
  • După închiderea dosarelor penale, singura șansă rămân procesele de despăgubiri.
  • Dar acestea sunt achitate de spitale din bugetul public.
  • Chiar când expertizele medico-legale pun degetul pe rana spitalelor, ca în cazul Georgianei, lanțul slăbiciunilor din România ajunge să mușamalizeze cazurile.
  • Polițistul judiciar care anchetează dosarul s-a cunoscut cu medicii și a început, după ce a primit cazul, să se trateze, nu cu o urgență, la spitalul pe care-l investighează.
  • Așa se ajunge, spun avocații, la situații ca drepturile victimelor să nu mai conteze.
  • Contactate de Libertatea, Parchetul și spitalul au promis că vor răspunde.

„Putem înțelege că lumea nu e perfectă, că, din o sută de operații, medicul poate greși una sau două. Minciuna însă nu o putem accepta”, spune Ana Maria Ștefănescu, sora mai mare a Georgianei.

Durerea nu a înrăit familia Georgianei, fata de 36 de ani moartă pe 26 ianuarie 2017 în Spitalul Bagdasar-Arseni.

Doar le-a întărit hotărârea de a afla faptele și de a stabili responsabilitățile în tribunal, „singurul care ne poate alina”, o completează Viorica Maxim, mama Georgianei.

Le-au ascuns eroarea chirurgicală și infecțiile nosocomiale

În timpul operației de hernie de disc, medicul Mircea Gorgan îi secționează, din eroare, măduva coloanei.

Imediat după, pacienta ia două infecții nosocomiale.

„Decesul a fost consecința șocului septic produs prin infecție cu Clostridium Difficile”, așa cum consemnează raportul medico-legal.

Dar nici fetei operate, nici familiei nu li se spune.

„Dacă am fi știut adevărul din prima zi, dacă doctorii ne-ar fi informat că s-a întâmplat o eroare în timpul operației și că de aceea Georgiana nu-și mai simte picioarele, poate că alta ar fi fost decizia familiei. Poate că Georgiana ar fi dorit să se transfere la alt spital, poate că și tratamentul ar fi fost altul!”, spune Ana Maria.

Avocații s-au retras de la audierea de la poliție

Miercuri, 18 iulie 2018, are loc la Secția 16 Poliție audierea doctorului Dana Sârbu, expertul care a întocmit expertiza medico-legală.

Avocații Alexandru Ulmeanu și Luminița Vârban fac un gest mai puțin obișnuit.

Se retrag de la audiere!

Deși concluziile raportului sunt dure la adresa spitalului, avocații familiei victimei părăsesc secția de poliție.

În lumea justiției, în care cooperarea dintre părțile care se înfruntă nu sunt doar obligatorii prin lege, ci și o normă a colegialității, gestul lor surprinde.

Contactați de Libertatea ca să explice de ce au procedat astfel, avocații familiei Maxim susțin că nu au fost lăsați să pună întrebări medicului care a stabilit concluziile decesului!

Apărătorii au răspuns ziarului în scris.

„În mod regretabil, deși procurorul care supraveghează urmărirea penală ne-a încuviințat audierea expertului, ne-am confruntat cu nerespectarea abuzivă a dispozițiilor legale (art. 81 lit. g) C.p.p. care prevede în mod expres dreptul persoanei vătămate de a adresa întrebări inclusiv expertului de către lucrătorul de cercetare penală delegat să aducă la îndeplinire dispoziția procurorului (un agent de la Secția 15 Poliție)”, susțin Alexandru Ulmeanu și Luminița Vârban.

Familia spune chiar mai multe.

Mama și sora susțin că „poliția întârzie întotdeauna cercetările și a ajuns să spună avocaților: dar ce aveți cu domnii doctor?!”.

„Polițistul a cerut să fie tratat chiar la Bagdasar-Arseni!”

„Toată lumea știe că aceste cazuri de malpraxis sunt obstrucționate în România!”,  afirmă mama fetei care a murit ucisă de infecția contractată în spital.

„Sute de dosare se târăsc în România pentru că există această protecție a managerilor de spital și a medicilor în fața polițiștilor și chiar a procurorilor. Singurii care pot face dreptate sunt judecătorii, dar acolo cazurile ajung greu la ei” Viorica Maxim, mama Georgianei

Avocații consideră că nevoile umane, care precumpănesc în fața standardelor, sunt cele care ajung să dea cazurile peste cap și să le îndrepte spre mușamalizare.

Oricine are o boală, el, rudele sau prietenii, știe un medic.

Lanțul slăbiciunilor din sănătatea românească.

Polițistul judiciar care nu i-a lăsat să pună miercuri întrebări s-a tratat la „Bagdasar-Arseni”, după ce a primit cazul și i-a cunoscut pe medicii de aici!

Să te tratezi, la cererea ta, nu pentru o urgență, la spitalul pe care-l anchetezi „e o situație vădită de incompatibilitate, care obliga la formularea de către agent a unei cereri de abținere”, cred apărătorii familiei.

„Suntem convinși că procurorul de caz va corecta aceste derapaje, cu respectarea efectivă a drepturilor persoanei vătămate”, spun avocații.

Doctorii sunt absolviți, plătesc spitalele publice

Libertatea a contactat Parchetul, care a promis că va da un răspuns cititorilor ziarului cât se poate de repede.

95% din cazurile de malpraxis sunt clasate de procurori, conform estimărilor casei de avocatură Ulmeanu și Vârban

Miza clasărilor din cazurile de malpraxis este încheierea cazului penal.

Dacă familiile își păstrează răbdarea și încrederea și apelează la un proces civil, ele ajung în instanță pentru despăgubiri.

Acestea însă privesc spitalele, care, dacă pierd, achită din fonduri publice, iar medicii sunt absolviți.

„Nu o să-mi găsesc liniștea până când nu va fi cunoscut adevărul”

„Există multe lucruri neadevărate sau nespuse aflate la dosar și asta pentru că spitalul nu a oferit toate documentele medicale ale fetei mele. Le-am spus avocaților să mă cheme ca martor și să mă confrunte cu medici și asistentele. Să-i văd dacă mai au curaj să ascundă adevărul în fața mea, să nu recunoască cele întâmplate în spital”,  explică Viorica Maxim.

Mama continuă.

„Am stat 24 de ore din 24 de ore în spital și știu totul. Să nu uite că sunt de profesie asistentă medicală, o asistentă medicală care a tras practic de ei să-și facă datoria față de pacient. M-au făcut și pe mine, și pe fata mea nebune pentru că le spuneam că starea fetei mele se înrăutățește și nu luau nici o măsură. Am fost pe punctul să sun la 112 după ajutor, deși ne aflam într-un spital!”.

Contactat și el de ziar, managerul de la „Bagdasar-Arseni”, altul decât cel din momentul morții Georgianei Maxim, a comunicat că va da un răspuns cititorilor Libertății conform procedurilor de comunicare ale spitalului.

„Eu nu mai am viață și nu o să-mi găsesc liniștea până când nu va fi cunoscut adevărul, să-l știe toată lumea, iar cei care au greșit să plătească”, încheie Viorica Maxim.

Lumea nu e perfectă.

Iar o mamă îndurerată nici măcar atât.

   Raspunsul avocatilor by Stanca Andrei Alexandru on Scribd

Citește și: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ: Libertatea a intrat în posesia expertizei medico-legale într-un dosar tulburător. Omorâtă de infecții și mințită!

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor