MENIU CAUTĂ

Iohannis convoacă noul Parlament marți, 20 decembrie. Consultările pentru formarea Guvernului, miercuri și joi

Distribuie

Președintele Klaus Iohannis convoacă noul Parlament, marți, 20 decembrie. Șeful statului anunță că va convoca consultările cu partidele politice, pentru formarea Guvernului, miercuri și joi și precizează că votul de la alegerile parlamentare a arătat că niciun partid nu are majoritate absolută.

Șeful statului a făcut declarația la Palatul Cotroceni, la o zi după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare. Klaus Iohannis a anunțat că va convoca noul Parlament marți, 20 decembrie, iar consultările pentru formarea Guvernului vor avea loc miercuri și joi.

”Vreau să felicit partidele care au reușit să intre în Parlament, în primul rând PSD-ul care a reușit să obțină scorul cel mai bun”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a menționat că, urmărind discuțiile din spatiul public, a auzit mult folosindu-se o sintagmă, ”votul popular”. ”Într-adevăr, alegerile sunt un vot popular. Iar votul de la aceste alegeri nu a desemnat niciun partid cu majoritate absolută”, a menționat președintele Iohannis.

Întrebat cum se vor desfășura discuțiile cu partidele politice, Klaus Iohannis a precizat: ”Cum se desfășoară toate discutiile mele, cu calm, argumente, fară niciun fel de probleme”.

Klaus Iohannis s-a referit și la afirmația liderului PSD Liviu Dragnea, care spusese că cine nu va respecta votul din 11 decembrie nu respectă Constituția și valorile democratice. ”Eu cred că mă încadrez între cei care respectă democrația cu vârf și îndesat, ba chiar o promovează”, a replicat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă vede o altă variantă decât un guvern PSD-ALDE, președintele a spus că va spune când va desemna un prim-ministru.

Despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate, în cazul în care PSD va venit cu o propunere de premier cu antecedente penale, Klaus Iohannis a afirmat că acestea sunt scenarii.

”Haideți să îi lăsăm pe cei din partide să vină la consultări, să spună cum văd ei formarea Guvernului, să desemneze pe cineva, să fie votul Parlamentului, și vom vedea mai departe”, a spus el.

Iohannis: Discuția cu Tăriceanu nu s-a referit la PNL; Datoria liberalilor este să formeze un PNL puternic

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuție cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar a ținut să menționeze că această discuție nu a avut legătură cu Partidul Național Liberal. ”Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu, informală, politică și nu s-a referit la PNL”, a spus șeful statului.

Întrebat dacă i-a făcut o ofertă lui Tăriceanu, Klaus Iohannis a spus că nu doreștesă intre în detaliile acestei discuții.

Șeful statului a ținut să sublinieze că nu dorește să transforme PNL într-un partid de buzunar. ”Datoria liberalilor este să formeze un PNL puternic”, a adăugat el.

Întrebat dacă a discutat cu Tăriceanu despre desemnarea acestuia ca prim-ministru, şeful statului a spus: ”Nu am discutat aşa ceva, nici nu era cazul. Aia cu premierul era după consultări”.

Preşedintele nu a dorit să precizeze nici dacă a avut discuţii şi cu alţi politicieni. Întrebat dacă a avut discuţii cu alţi lideri politici, cum ar fi Traian Băsescu, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Asta nu o să vă spun”.

Iohannis: Migrația parlamentară, cel mai nociv fenomen în politica românească post-decembristă

Șeful statului a arătat că migrația politică, sau cum mai este ea cunoscută, ca traseism, este foarte toxică.

”Este probabil cel mai nociv fenomen în politica românească post-decembristă. Acest Parlament care își încheie mandatul, și bine că îl încheie, nu mai seamănă deloc cu Parlamentul ales acum 4 ani. Dacă la alte capitole democrația românească stă bine, la acest capitol stăm foarte prost”, a spus Klaus Iohannis.

El a criticat zvonurile privind unele mișcări în Parlament, imediat după validarea noului Legislativ.

”Faptul că există lideri politici care, din capul locului mizează că unii parlamentari vor migra și astfel își vor mări numărul de voturi în Parlament, arată că este un fenomen, iar asta este profund greșit”, a spus președintele Iohannis, adpăugând că, dacă acest traseism se păstrează la cote reduse, în noul Parlament, înseamnă că am făcut un progres.

”Dacă se întâmplă ca în Parlamentul trecut, atunci nu am facut nimic. Depinde de liderii politici, dacă încurajează acest fenomen, se va întâmpla”, a mai spus el.

Întrebat dacă eventuale migraţii în Parlament care ar produce o majoritate absolută a PSD ar schimba formatul consultărilor pentru formarea noului Guvern, Iohannis a răspuns:”Rămâne formula pe care am enunţat-o astăzi, fiindcă eu vorbesc aici despre Parlamentul care se constituie în baza rezultatului votului. Că, ulterior, unii sau alţii migrează, este problema lor. Nu mai este problema mea şi nu mai este legată de consultări”.

Citește mai multe despre Alegeri parlamentare și Parlament pe Libertatea.

Comentarii