De Valentina Postelnicu,

Președintele atrage atenția în cererea de reexaminare că prevederea din proiectul de lege trimis la promulgare, potrivit căreia, până la desemnarea unui nou Avocat al Poporului, atribuțiile sale vor fi îndeplinite de unul dintre adjuncții Avocatului Poporului, desemnat de birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, este insuficientă, fiind utilă reanalizarea acesteia sub aspectul necesității instituirii duratei acestui interimat, evitându-se în acest mod posibilitatea ca adjunctul Avocatului Poporului să exercite aproape întregul mandat în funcția de Avocat al Poporului.

Șeful statului nu este de acord cu articolul care prevede că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a judecătorului de la Curtea Constituțională, aflat în activitate, iar dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului își păstrează pensia aflată în plată.

”Se poate observa că legiuitorul a urmărit instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii Curții Constituționale, în cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizația lor brută lunară și nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate în plată indiferent de fluctuația nivelului indemnizației brute lunare. În atare condiții, rezultă că excepția stabilită la art. I pct. 8 din legea aflată la promulgare încalcă principiul egalității consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituție, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile și obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curții Constituționale”, spune președintele în cerere.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Citește și: Preoţii homosexuali sau pederaşti şi psihologia duplicităţii Bisericii Ortodoxe Române

Precizăm că argumentele de mai sus se aplică în mod corespunzător și pentru dispozițiile de la art. I pct. 13 din legea aflată la promulgare, prin care la art. 11 din Legea nr. 35/1997 se introduce un nou alineat, alin. (12), care se referă la modul de calcul al pensiei adjuncților Avocatului Poporului.

Președintele mai afirmă că legea supusă reexaminării introduce un articol prin care personalul care efectuează vizite sau anchete în spații unde există factori cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică beneficiază de un spor al cărui cuantum și ale cărui condiții de acordare se vor stabili prin ordin, de către Avocatul Poporului.

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom
Recomandări

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom

”Ținând cont de faptul că există o reglementare care conține dispoziții cu privire la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, inclusiv cu privire la cuantumul sporurilor care pot fi acordate, considerăm că modificările avute în vedere de legea aflată la promulgare trebuie să se raporteze la regulile stabilite în legea cadru în materie (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice)”, spune șeful statului.

Senatorii au votat, pe 27 iunie, cu majoritate de voturi, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, stabilind că persoana care va îndeplini această funcţie va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională. Senatul este cameră decizională, astfel că merge la promulgare la șeful statului.

Plenul Senatului a votat cu 93 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 3 abţineri propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Potrivit unui amendament la lege, funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru.

Citește și: REPORTAJ/ Siguranța națională, apărată de un grăsuț și doi puricoși. Carvăn, vama-fantomă, o breșă frontalieră de 12 milioane de euro

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani
GSP.RO

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur