Mergi direct la conținut »
Ipoteza avionului misterios din Rusia aterizat în Venezuela. Ar scoate 20 de tone de aur
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Ipoteza avionului misterios din Rusia aterizat în Venezuela. Ar scoate 20 de tone de aur

Ipoteza avionului misterios din Rusia aterizat în Venezuela. Ar scoate 20 de tone de aur

Un avion misterios, fără călători, venit din Rusia, a aterizat în Venezuela, iar una din ipoteze este că acesta urmează să scoată din țară o parte din rezerva de aur a statului sud-american. 20 de tone de aur este cantitatea avansată de opoziția din Venezuela, care ar urma să fie trimisă în Rusia de apropiați ai președintelui Maduro. Aurul valorează 840 de milioane de dolari.

De Mihai Niculescu,

Acuzațiile au fost formulate miercuri de opoziția din Venezuela, ai cărei lideri au scris pe Twitter că au primit informații de la Banca Venezuelei asupra faptului că un avion din Rusia a aterizat la Caracas pentru „a prelua 20 de tone de aur”, respectiv 20% din rezerva țării.

Cerem băncii să dea detalii despre ce se întâmplă. Aurul nu aparține lui Calixto Ortega, (șeful Băncii Venezuelei, n.r.), ci aparține poporului” este conținutul tweetului, potrivit telegraph.co.uk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că nu este la curent cu niciun plan de a aduce aur din Venezuela la Moscova. „Rusia este gata să ajute la rezolvarea crizei politice din Venezuela în orice mod, dar fără să se amestece în afacerile interne ale țării” a spus purtătorul de cuvânt.

Prezența avionului rus pe aeroportul din Caracas a fost dezvăluită luni de ziarul rusesc Novaya Gazeta, care a publicat și o fotografie a acestuia. Aparatul este un Boeing 777, cu 400 de locuri, aparținând companiei Russia Nordwind Airlines, venit direct de la Moscova, potrivit datelor de zbor, citate de Reuters.

Avionul a ajuns pentru prima dată în Venezuela în condițiile în care ministerul rus de externe a recomandat cetățenilor să nu viziteze țara iar agențiile turistice nu mai vând de mult bilete de vacanță acolo. Mai mult, ministerul rus de externe nu a anunțat că ar avea în plan extragerea vreunor cetățeni ruși din Venezuela.

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'
Recomandări

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'

Pe social-media din Venezuela au apărut inclusiv supoziții că avionul ar fi adus mercenari ruși, ori că este pregătit să-l ducă pe ex președintele Maduro în exil.

Ministrul de finanțe Simon Zerpa susține că niciun avion din Rusia nu a aterizat la Caracas, în ciuda imaginii devenite publice.

Acesta le-a spus jurnaliștilor care l-au întrebat despre aur „să fie atenți cu zvonurile”.

Ministrul de externe rus Sergei Lavrov a declarat marți că guvernul rus „va face orice” pentru a-l susține pe Maduro.

Venezuela este în mijlocul unei crize politice grave, Parlamentul fiind controlat de Opoziție, care și-a proclamat propriul președinte, Juan Guaido. Cu toate acestea, președintele Nicolas Maduro a rămas în funcție, în timp ce președintele Opoziției este susținut de liderul american Donald Trump.


Citește și: Vaccinarea antigripală: Ministerul Sănătății știa că 1.642.533 de persoane din grupele de risc vor vaccin, dar a cumpărat cu peste 300.000 de doze mai puțin


 

Close
Închide
  Close