De Maria Andrieș,

Într-un răspuns pentru Libertatea, Ministerul Sănătății arată că în grupele de risc „se află 1.642.533 de persoane care doresc să se vaccineze”,  conform datelor colectate din teritoriu și centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Pentru sezonul 2018 – 2019, Ministerul Sănătății anunța, pe 30 august, pe site-ul oficial, că a achiziționat 1.000.000 de doze de vaccin antigripal trivalent.

La mijlocul lui octombrie 2018, Ministerul Sănătății anunța achiziționarea a 300.000 de doze suplimentare, care urmau să fie distribuite în teritoriu până la sfârșitul lui noiembrie. În total, 1.300.000 de doze. Ceea ce înseamnă că Ministerul a lăsat pe dinafară 342.533 de oameni „din grupele de risc și care doresc să se vaccineze”.

Peste 300.000 de oameni înseamnă, de pildă, populația Clujului sau a unui sector din București.

În răspunsul trimis Libertatea, Ministerul explică și de ce a achiziționat vaccin trivalent, nu tetravalent, care costă dublu și este mai eficient: „Conform OMS, este recomandat atât vaccinul gripal trivalent, cât și vaccinul gripal tetravalent”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că săptămâna aceasta „e decisivă” în ceea ce privește declararea unei epidemii de gripă. Pintea a precizat că dozele de vaccin care nu sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii „pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, care sunt societăţi comerciale”.

Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu
Recomandări

Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu

Până marți, 29 ianuarie au fost înregistrate 48 de decese din cauza gripei.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile anunța, la ultima raportare, că până în 20 ianuarie au fost:

  • 117.576 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 21,3% mai multe comparativ cu cele din aceeași perioadă a sezonului precedent, când au fost 79.459 de cazuri;
  • 4.625 de cazuri de gripă clinică;
  • 58 de cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI);
  • 522 de cazuri de gripă, dintre care 228 cu virus AH1, 127 cu virus AH3, 166 cu virus A nesubtipat, 1 caz cu virus B.

Centrul anunță miercuri 30 ianuarie cu cât a crescut numărul cazurilor în ultima săptămână.

Armata Română vrea să evacueze în plină iarnă o familie cu opt copii!
Recomandări

Armata Română vrea să evacueze în plină iarnă o familie cu opt copii!

Epidemia de gripă se poate declara dacă trei săptămâni la rând sunt epidemice. Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat două săptămâni epidemice la rând, 7-13 și 14-20 ianuarie. Dacă şi cea de-a treia săptămână (21-27 ianuarie) consecutiv își va menține caracterul epidemic, ar putea fi declarată epidemia de gripă.

Până pe 20 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Autoritățile susțin că principala problemă a acestui sezon rece este că foarte puțini români și-au făcut vaccinul antigripal.

De când se vorbește în spațiul public despre o epidemie de gripă, tot mai mulți români merg la medic să își facă acest vaccin.

În acest context, Sorina Pintea a anunţat că Ministerul Sănătăţii mai cumpără încă 25.000 de doze de vaccin.

Citește și: Trei bebeluși decedați cu infecție intraspitalicească la Suceava, în 2016, și un dosar peste care s-a lăsat tăcerea. Nici măcar expertiză medico-legală în 2 ani și jumătate! Răspunsul incredibil al procurorilor

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."
GSP.RO

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse
HOROSCOP

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse