MENIU CAUTĂ
11 Mai. 2018 19:00

Isteria cireșelor contaminate. 1,4 tone de cireșe conțin pesticide. Ce cantitate se mai află la vânzare

Distribuie

Aproape 1,4 tone de cireșe provenite din Turcia sunt contaminate cu pesticide iar jumătate din această cantitate este încă la vânzare pe piață, a constatat Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Doar 564 de kilograme de cireșe au fost oprite de la comercializare, arată instituția într-un comunicat.

ANSVA s-a autosesizat în urma semnalelor apărute în spaţiul public în cazul unor cireşe provenite din Turcia etichetate ca fiind tratate cu două tipuri de pesticide. Totul a început după postarea pe facebook a unui client care a văzut cireșele în caserolă la vânzare într-un supermarket Carrefour din Iași. Pe etichetă erau indicate două substanțe periculoase și se indica decojirea fructelor înainte să fie consumate!

Cireșele contaminate sunt distruse

Însă, în urma analizelor probelor prelevate s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil şi tiabendozol. În schimb, a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg.

„După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireşe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase şi distruse. Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dimetoat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional”, se arată în comunicatul ANSVSA, citat de Agerpres.

Înșelăciune în numele Wizz Air, cu bilete la prețul de 1 euro. Reacția companiei aeriene

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Un avion de instrucție s-a prăbușit la Tuzla! O persoană a murit
Comentarii