Temperaturile înregistrate în iunie 2019 au depăşit precedentul record consemnat pentru aceasta lună datând din 2016 şi marchează cea de-a 414-a lună consecutivă şi cea de-a 43-a lună iunie în care temperaturile globale au fost peste valorile medii consemnate în baza de date a Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din SUA, potrivit Reuters DPA și Agerpres.
Datele, în concordanţă cu alte analize guvernamentale, arată o tendinţă continuă de încălzire care ar putea transforma anul 2019 într-unul dintre cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteorologice începută în anul 1880.
Temperaturile globale terestre şi oceanice au fost cu 0,95 de grade Celsius mai mari decât media secolului al XX-lea, de 15,5 grade Celsius, arată meteorologii americani.
Zonele cu temperaturi record
Recorduri de temperaturi ridicate pentru luna iunie 2019 s-au înregistrat în regiuni din Europa centrală şi de est, nordul Rusiei, Asia, Africa, America de Sud, precum şi în zone din oceanele Indian, Pacific şi Atlantic, a precizat NOAA
Raportul NOAA pentru luna iunie a evaluat totodată şi nivelurile banchizei Oceanului Arctic. În această lună, banchiza Oceanului Arctic a înregistrat a doua cea mai mică întindere pentru o lună iunie în ultimii 41 de ani şi se situează cu 10,5% sub media consemnată în perioada 1981-2010.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro