Vorbind la o conferință de presă de la Quito, Espinosa a declarat că Assange a primit naturalizarea pe 12 decembrie și a numit măsura „încă un inel de protecție” pentru fondatorul WikiLeaks.
Assange, în vârstă de 46 de ani, și-a exprimat anterior îngrijorarea că, dacă va părăsi ambasada Ecuadorului din Londra, ar putea să fie extrădat în SUA, unde se teme că se confruntă cu pedeapsa cu moartea asupra acuzațiilor de a dezvălui secrete guvernamentale prin WikiLeaks.
Espinosa a spus că, în decembrie, guvernul ecuadorian a solicitat statut diplomatic pentru Assange, subliniind că naturalizarea lui îi întărește statutul de „protejat”.
„Guvernul Ecuadorului a cerut recent statut diplomatic pentru domnul Assange. Marea Britanie nu a acceptat această solicitare și nici nu avem discuții cu Ecuador în această privință. Ecuador știe că modul de rezolvare a acestei probleme este ca Julian Assange să părăsească ambasada pentru a face față justiției „, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe al Regatului Unit.
Într-un marți, Espinosa a declarat că Ecuadorul va continua dialogul cu Regatul Unit pentru a-l scoate în cele din urmă pe Assange din ambasadă. Ea a adăugat că țara sa ia în considerare posibilitatea medierii unei terțe țări.
„Vom continua să-l protejăm pe Julian Assange, atâta timp cât integritatea sa fizică și psihică este în pericol”, a spus Espinosa. „Suntem o țară care apără drepturile omului și, în plus, o țară care respectă dreptul internațional”.
Assange este ascuns în Ambasada Ecuadoriană din Londra din 2012, în efortul de a evita un mandat suedez de arestare cu privire la acuzațiile de viol – o acuzație pe care a negat-o întotdeauna. Suedia a renunțat la acuzații în mai 2017, dar Assange rămâne obiectul unui mandat britanic de arestare.
Citește și: Cotidianul sârb Blic scrie că Victor Ponta a primit cetăţenia sârbă. Ponta: „Am primit o calitate onorifică”