Mergi direct la conținut »
Jurnalistul turc stabilit în România urmărit de autoritățile turce nu va fi extrădat. Și procurorii români s-au opus
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Jurnalistul turc stabilit în România urmărit de autoritățile turce nu va fi extrădat. Și procurorii români s-au opus

Jurnalistul turc stabilit în România urmărit de autoritățile turce nu va fi extrădat. Și procurorii români s-au opus

Jurnalistul turc stabilit în România urmărit de autoritățile turce nu va fi extrădat, au decis judecătorii Curții de Apel București. Decizia magisrtaților a fost rapidă în cazul lui Kamil Demirkaya, mai ales pentru că procurorii Parchetului Curții de Apel București au cerut și ei respingerea solicitării înaintate de autoritățile turce. Turcia se conf runtă la nivel internațional cu o serie de acuzații despre represiunea împotriva opozanților președintelui Recep Erdogan (foto).

De Mihai Niculescu,

Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti se opune extrădării jurnalistului.

Instanţa a respins cererea pe motiv că nu sunt întrunite condiţiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya.

Pe numele jurnalistului a fost emis un mandat de extrădare de către autorităţile turce, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti l-au audiat și au decis să nu-l reţină. Dosarul a ajuns în instanţă.

Pe 6 decembrie, la Curtea de Apel, Kamil Demirkaya a declarat că nu doreşte să fie extrădat în Turcia, deoarece justiţia de acolo nu funcţionează, iar jurnaliştii şi profesorii sunt „o ţintă”, relatează Agerpres.

Ziaristul a anunţat că a cerut azil în România iar acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce i se par „caraghioase”. El a explicat că, oficial, autorităţile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon o aplicaţie (bylock), folosită de susţinătorii predicatorului Fethullah Gulen.

În sala de judecată, Kamil Demirkaya a explicat că în anul 1992 a plecat din Turcia, ocupându-se de activităţi educaţionale în străinătate, printre care şase ani în Republica Moldova (1997 – 2003), unde a fost director la o unitate de învăţământ, după care a condus redacţia ziarului „Zaman” din Bulgaria (2003 – 2011), întorcându-se apoi în Turcia, unde s-a pensionat. În august 2016, a venit în România, fiind şeful ziarului „Zaman România”. Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea


Citește și: „România nu face protecție socială, face o spoială de protecție socială”. Interviu exclusiv cu dr. Aurelian Giugăl, cercetător, coautor al studiului care compară România din 1918 cu cea din zilele noastre


 

Close
Închide
  Close