Mergi direct la conținut »
Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat cu Crucea Națională de Klaus Iohannis
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat cu Crucea Națională de Klaus Iohannis

Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat cu Crucea Națională de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist și fost deținut politic Iulius Filip, oferindu-i Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a. Președintele a anunțat, într-un comunicat, că a făcut acest gest „în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice”.

Potrivit sursei citate, ”Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație”.

Din 2014 și până în prezent, se mai arată în comunicat, președintele Iohannis a decorat 55 de foști deținuți politici, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste.

Klaus Iohannis l-a decorat pe Iulius Filip în contextul acuzațiilor lansate la adresa procurorului general, Augustin Lazăr, care a fost criticat pentru că, în a doua jumătate a anilor ’80, a recomandat menținerea în arest a lui Iulius Filip, condamnat politic de regimul comunist.

 

 

Close
Închide
  Close