Originară din Bârlad, județul Vaslui, Gabriela* a plecat în Spania în cursul anului 2007. Pentru că nu avea act de identitate, tânăra, pe atunci în vârstă de 19 ani, a sustras cartea de identitate a cumnatei sale, o femeie de 23 de ani. Deși a observat dispariția documentului, Angela* nu a anunțat Poliția.

Pe 22 decembrie 2008, tânăra de 20 de ani a născut un băiețel. Atât la maternitate, cât și la starea civilă, a prezentat cartea de identitate a cumnatei sale aflate în România.

Nimeni nu a sesizat diferențele de fizionomie între fotografia din cartea de identitate și femeia care prezenta documentul. Prin urmare, copilului născut în localitatea Villanueva de Castellon i s-a stabilit filiația în raport cu mama sub o falsă identitate.

Singur pe străzi, la 4 ani

În 2012, băiețelul Gabrielei a fost găsit singur pe străzi și s-a bănuit că fusese scos la cerșit. Fiind vorba de un copil de origine română, autoritățile spaniole au alertat Consulatul Român.

Pentru a obține acordul în vederea repatrierii copilului de 4 ani, oficialii Direcției Generale pentru Protecția Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale au solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui să efectueze o anchetă socială la domiciliul familiei din Bârlad.

Mama nu e doar una

Cu această ocazie, asistenții sociali aveau să descopere, la nivel declarativ, că mama care figura în certificatul de naștere, adică Angela, nu este mama biologică a copilului pentru care se solicita repatrierea.

Femeia din actul oficial a indicat autorităților că mama biologică – Gabriela – îi furase cartea de identitate pentru a putea emigra în Spania. Extinzând verificările, reprezentanții DGASPC au descoperit că presupusa mamă biologică – Gabriela se află în închisoare în Bacău.

Băiețelul de 4 ani a fost repatriat, fiind internat la Adăpostul de zi și noapte pentru copiii străzii Vaslui.  

Din spatele gratiilor, Gabriela* a înaintat un înscris DGASPC Vaslui prin care anunța că ea este mama lui Alberto* și că este de acord ca acesta să fie preluat de autorități. Se întâmpla pe 15 octombrie 2012.

 „Imediat după securizarea copilului, specialiștii implicați în evaluarea și monitorizarea cazului au sesizat organele de cercetare penală cu privire la suspiciunile referitoare la identitatea mamei minorului, iar acestea din urmă au demarat cercetări specifice pe linia de competență”, a precizat directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu.

Cercetările polițiștilor nu au fost finalizate nici până în prezent, chiar dacă de la repatrierea lui Alberto au trecut aproape 9 ani. 

Alberto ajunge la primul asistent maternal

Deși existau suspiciuni rezonabile că mama consemnată în certificatul de naștere nu este aceeași cu cea care i-a dat naștere lui Alberto, DGASPC Vaslui a solicitat Serviciului de Stare Civilă Bârlad să transcrie documentul emis de autoritățile spaniole. „Astfel încât minorul să poată beneficia de drepturile reglementate de legislația în vigoare, până la finalizarea cercetărilor penale”, explică directorul DGASPC Vaslui.

La scurt timp după repatriere, Alberto a fost dat în grija unui asistent maternal. Decizia a fost luată în urma unei hotărâri judecătorești, care a fost pronunțată de Tribunalul Vaslui pe 20 decembrie 2012. Cei doi părinți care figurau în certificatul de naștere au fost citați să se prezinte la instanță, însă în fața judecătorilor a ajuns doar tatăl, care este cel real, nu și Angela, cea căreia mama reală – Gabriela – îi furase identitatea.

Și tatăl copilului se afla în închisoare la acea dată, fiind adus sub escortă. Bărbatul a declarat judecătorilor că este de acord ca fiul să îi fie luat de stat cât timp el este în detenție, dând o declarație scrisă prin care și-a manifestat voința de a lua copilul și de a se ocupa de creșterea și de îngrijirea lui la momentul când va termina executarea pedepsei privative de libertate.

Angela, femeia cu identitatea furată, mama din acte a lui Alberto, nu s-a prezentat la proces.

Rezultate școlare foarte bune și un nou asistent maternal

Judecătorii au admis solicitarea DGASPC, iar băiețelul a ajuns în grija unui asistent maternal. Timp de cinci ani a fost crescut de o familie din Vaslui, având „o evoluție favorabilă pe toate planurile”, potrivit reprezentanților DGASPC.

Alberto a început să meargă la școală, având rezultate școlare foarte bune. În vara anului 2017, asistentul maternal care îl avea în grijă a anunțat DGAPSC Vaslui că, din motive personale, nu se mai poate ocupa de creșterea minorului. A urmat o nouă procedură de încredințare.

Cum situația juridică privind mama biologică a minorului nu era elucidată la acea vreme, instanța a citat din nou părinții care figurau în documentul emis de autoritățile spaniole. 

Mama din acte, condamnată la muncă în folosul comunității, deși nu copilul nu e al ei

De această dată, în fața instanței s-a prezentat doar Angela, aceeași femeie cu identitatea furată.

Femeia a anunțat instanța că nu ea este de fapt mama copilului, motiv pentru care nu se poate ocupa de creșterea lui. Tribunalul Vaslui a decis încredințarea băiatului celui de-al doilea asistent maternal.

În plus, judecătorii i-au obligat pe cei doi părinți care figurau în certificatul de naștere „să presteze fiecare, câte 30 de ore lunar, acțiuni sau lucrări de interes local, pe durata aplicării măsurii de protecție specială, pe raza administrativ teritorială în care au domiciliul sau reședința”.

Obligată să efectueze muncă în folosul comunității, Angela, care în prezent are 36 de ani, a decis să se adreseze instanțelor de judecată pentru a clarifica situația pe care polițiștii nici până în prezent nu au elucidat-o.

Expertiza ADN confirmă: mama din acte nu este cea naturală

Femeia s-a adresat Judecătoriei Bârlad, solicitând să-i fie radiat numele din certificatul de naștere și să se stabilească filiația în mod corect. Ea a declarat că nu a călătorit niciodată în Spania și nici nu a întreținut vreodată relații sexuale cu bărbatul care figurează ca fiind tatăl lui Alberto.

A relatat din nou cum i-a fost furat buletinul în anul 2017 de către cumnata sa cu trei ani mai mică, pentru a pleca în Spania.  

Magistrații Judecătoriei Bârlad au dispus efectuarea unei expertize ADN la Institutul de Medicină Legală Iași, în urma căreia s-a stabilit că „este exclus ca numita Angela A. să fie mama minorului Alberto”. Expertiza ADN a confirmat că mama biologică a minorului este Gabriela.

După trei ani de proces, Judecătoria Bârlad a dispus, pe 12 ianuarie, ca Serviciul de Stare civilă din cadrul Primăriei Municipiului Bârlad să efectueze cuvenitele mențiuni în Registrul de Nașteri, prin radierea numelui Angelei și consemnarea numelui mamei biologice.

Certificatul de naștere se lasă în continuare așteptat

Poliția, în schimb, nu a finalizat nici până în prezent situația, în condițiile în care o parte din fapte s-au prescris, iar celelalte riscă și ele să se prescrie.

Potrivit oficialilor Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, cercetările în acest caz au fost declanșate în anul 2013, iar în 2017, polițistul care se ocupa de caz a înaintat Parchetului referatul cu soluția de clasare pentru infracțiunea de furt și fals în declarații, deoarece faptele s-au prescris, fiind declinate cercetările în cazul infracțiunii de fals privind identitatea.  

Oficialii IPJ Vaslui nu au precizat care este motivul pentru care cercetările nu au fost finalizate până în prezent, în condițiile în care situația, de fapt, a fost confirmată oficial atât de autoarea furtului de identitate, cât și de persoana vătămată.

Între timp, oficialii DGASPC Vaslui așteaptă comunicarea instanței, cu hotărârea definitivă, pentru a iniția demersurile în vederea eliberării unui nou certificat de naștere pentru Alberto.

Băiatul, aflat în pragul adolescenței, se află în grija aceluiași asistent maternal, căruia i-a fost încredințat în 2017.

* Numele persoanelor au fost schimbate, pentru a proteja identitatea reală a minorului.   

Citeşte şi:

De ce a dispărut din prim-plan fostul ministru al sănătății? Nelu Tătaru: „Nu vreau să se creadă că încerc să încurc pe cineva”

Soțul femeii care a murit după ce a sărit de la etajul 6, ca să scape de incendiu: „Pompierii priveau cum stă acolo și țipă. Nu știau unde e scara”

Director din Primăria Vaslui, condamnat la închisoare cu suspendare în cazul unui copil înecat la ștrand acum șase ani

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
Alexandru Rafila, despre persoanele care ajung la ATI: „Deşi sunt vaccinate, din cauza stării de sănătate, nu prea au...
Playtech.ro
Alexandru Rafila, despre persoanele care ajung la ATI: „Deşi sunt vaccinate, din cauza stării de sănătate, nu prea au...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți