„La Casa Poporului se întâmplă ceva foarte ciudat. Protestul s-a rupt în două, câteva mii au rămas la Universitate și restul au plecat, nu știu de cine mânați, spre Parlament. Aici am găsit cine era în frunte – o brigadă de băieți bine făcuți, înconjurați de mai mulți copii care miros a aurolac. I-au cățărat pe gard și le spun ce să scandeze. Se ceartă cu oamenii care îi întreabă care-i faza, îmbrâncesc lumea și când iese scandal încep să urle chestii gen „Am pus cruci la Universitate să nu facă moscheea.” Nouă ne-au spus că sunt „din Ilfov”. A venit televiziunea să le ia interviu și au declarat că sunt „reprezentanți ai diasporei”. Apoi au început să urle „Mergem la Cotroceni!”, m-au împins din calea lor și au plecat cu un pâlc de oameni. Forțele de ordine au dispărut. Mai mulți oameni mi-au spus că jandarmii i-au încurajat să fie „răi” în seara asta. Unii protestatari au sărit gardul Parlamentului și se plimbă bine-merci pe pajiștea aia, iar paznicii nu se mișcă de lângă clădire. Se strigă „dizolvare” și „jos parlamentul”. Cam asta e ce am dibuit până acum. Luați informațiile cu precauție, e foarte confuză mișcarea pe-aici și probabil mi-au scăpat multe chestii.”
Acest mesaj a fost postat pe Facebook de Vlad Ursulean, jurnalist independent.
Majoritatea manifestanților adunați în Piața Universității a sfidat chemarea insistentă a anumitor grupuri care îi îndemnau către Palatul Parlamentului, însă un număr destul de mare de persoane, unii neștiind unde și de ce trebuie să părăsească Piața, alții nici n-au auzit apelul din portavoce, au părăsit rondu și au străbătut bulevardul Nicolae Bălcescu cu destinația Casa Poporului.
În fața Palatului Parlamentului se striga „Demisia”, „Jos Parlamentul”, ” Vrem dreptate, nu anticipate.” pe alocuri, agitația aducea cu atmosfera unui meci de fotbal în care liderii diviziei A își dispută trofeul. Scandau cântece de galerie și suflau în vuvuzele. Un tânăr de 22 de ani, prezent în mulțime, povestea cum a fost lovit de jandarmim, cu o zi în urmă, în fața Palatului Victoriei.
„Ne-au îngrădit ca oile și noi am vrut să trecem. Au ripostat, au început să dea cu bastoanele. Cei din față (jandarmii) au dat în ei (cei din spate) și ei (jandarmii) au început să dea în oameni și să calce în picioare.” Tânărul zice că face parte dintr-o brigadă de grafferi și au în plan să pregătească niște bannere. „Pentru tragedia din Colectiv, vrem să desenăm undeva, să găsim un bloc reabilitat, nou, să nu aibă alt graffiti, să desenăm un club care arde și din el ies oameni disperați. Doar desenul și atât. Desen mut. Artă urbană.”
A ieșit în stradă pentru că vrea să schimbe Constituția. Toate punctele din Costituție. Biserica să plătească taxe, iar când vine vorba de vreo calimitate, ceva, să nu mai găzduim refugiați din alte țări și să-i hrănim pe banii noștri „doar pentru că la ei în țară e război, când și noi avem războiul nostru, în țara noastră, cu politicienii.”
Preferă monarhia ca formă de conducere „pentru că atunci aveai ce să mânânci”. Nu crede în Instituția Guvernului, iar ministru poate să fie poporul. Încă nu s-a gândit la persoanele care ar trebui să-i înlocuiască pe cei demiși. O domnisoară care-l însoțea pe tânăr intervine: „Mai întâi să-i dăm jos pe restul și apoi o să stabilim pe cine punem.”
Tânărul mai crede că membrii galeriilor care participă la protest sunt pașnici.
„A fi ultras nu înseamna a fi neapărat instigator sau golan. Ești un om care vrea să schimbe ceva.”
„Sunt multe grupuri. Unii strigă Jos Daniel, altii strigă Jos Iohannis”.
Alți doi tineri susțin că au înțeles mai bine rolul protestului. Ei s-au adunat la Parlament pentru că vor eliminarea imunității parlamentare pentru politicienii implicați în cazuri penale. Li se pare aberant că se strigă „Jos parlamentul” și nu cred nici în alegerile anticipate.
„Eu vreau un guvern technocrat. Dacă (politicienii) încalcă legea, să aibă penalități mai mari decât noi. Nu e normal ca cineva, care fură milioane de dolari, să ia aceeași pedeapsă, și aia cu suspendare, ca unul care fură…500 de lei.”
„Avem o criză de partide sănătoase, cinstite. Nu ne găsim liderii.”
„Dacă facem acum alegeri anticipate, nu avem timp să ne închegăm, să scoatem pe cineva ca lider.”
Pe facebook circulă un avertisment legat și de prezența unei persoane în cadrul manifestanților, a cărui istoric se leagă de vechea Securitate. Nu e prima oară când participă la proteste, este descris ca fiind agresiv și încearcă să atragă atenția asupra lui.
Bărbatul cu păr grizonat fost identificat în persoana lui Ion Cristian Lefter. Se pare că acesta este menționat într-un dosar întocmit chiar de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Documentul poate fi văzut în întregime aici.
Pentru a calma spiritele și a nu duce cauza protestului în derizoriu, pe facebook circulă un manifest care încurajează la pace și evitarea membrilor din galeriile echipelor de fotbal.
.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro