Pentru a face economii, Nicolae Ceaușescu a dat un decret, pe 19 decembrie 1980, pentru raţionalizarea consumului de alimente: Legea pentru constituirea, repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea populaţiei, potrivit digistiri.biz.
Apoi, în 1982 a fost inventat ”Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”, document care stabilea necesarul de calorii, raţiile de mâncare şi inclusiv standardele de greutate ale românilor.
Astfel, comuniştii au concluzionat că românii au nevoie doar de 2.700-2.800 de calorii. Pentru asta aveau voie, anual, de cel mult: 60-70 de kilograme de carne şi produse din carne, 8-10 kilograme de peşte şi produse din peşte, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280 de ouă, 16 kilograme de grăsimi, ulei, margarină, 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe, 65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahăr.
S-a adoptat un nou standard alimentar şi mai redus în 1984, iar românii aveau, anual, dreptul, la 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte şi 166 de kilograme de legume. Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram.
Existau cartele pentru pâine care aveau culori diferite în funcție de oraș. Fiecare român avea dreptul doar la o jumătate de pâine pe zi. O dată pe lună se prezenta capul de familie la Alimentară pentru a ridica zahărul şi uleiul, câte un kilogram pe cap de membru de familie.
În lipsa cărnii de porc, sarmalele se umpleau cu salam tocat de soia. În lipsa cărnii de pui, lângă cartofii prăjiţi românii se obişnuiseră să pună salam prăjit. Bananele şi portocalele erau obiecte de lux apăreau doar de Crăciun.
Românii mai descurcăreți își făceau pile şi relaţii pentru a căpăta marfa ”pe sub mână”. Dacă erau însă prinși cu provizii de alimente, erau pedepsiți cu închisoarea.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro