MENIU CAUTĂ
22 Iun. 2018 13:09

Laura Codruța Kovesi a primit Premiul Speranța pentru DNA, de la Societatea Timișoara: „Sper, împreună cu colegii mei, ca procurorii să rămână independenți”/FOTO

Distribuie

Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, s-a aflat, vineri, la Timișoara, pentru a ridica premiul „Speranța”, oferit de Societatea Timișoara Direcției Naționale Anticorupție pentru promovarea democrației și a valorilor europene. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, liderii partidelor aflate la guvernare, au primit distincția „Secera și ciocanul”, moment în care din sală s-a scandat „DNA să vină să vă ia”.

Înmânarea premiilor a început vineri, la ora 12.00, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran din Timișoara. Printre invitați se numără șefa DNA, Liviu Avram și Radu Vâncu.

Societatea Timișoara oferă an de an aceste premii unor personalități din România care au promovat democrația și valorile europene, dar și principiile Proclamației de la Timișoara.

Premiul „Speranţa' pe anul 2017 a fost acordat Direcției Naționale Anticorupție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar șefa DNA a venit la Timișoara să-și ridice distincția.

„Mesajul de mulțumire vine prin vocea mea din partea tuturor celor care lucrează în DNA. Vă  mulțumim pentru acest premiu, suntem onorați că îl primim și îl primim cu recunoștință. Am acceptat să particip la înmânare în primul rând din respectul pentru Societatea Timișoara. Întotdeauna a fost consecventă în a promova și apăra valorile democratice și statul de drept. Ceea ce apreciez împreună cu colegii mei este consecvența cu care au promovat și apărat „lupta, procopseala și resemnarea celor care au renunțat să mai spere în adevăr și cinste'. Și noi, ca procurori, avem aceeași datorie, de a respecta și de a căuta adevărul, de a ne face datoria respectând legea, de a fi cinstiți și onești în tot ceea ce facem. Vom continua să facem acest lucru și pe viitor. Sper, împreună cu colegii mei, ca procurorii să rămână independenți. Sper să avem în continuare legi pe care să le putem folosi cât mai bine. Încercăm și continuăm să ne facem treaba cât mai bine în fiecare zi. Sper că orice moment dificil pe care îl va traversa instituția noastră, prin unitate și cu speranță, să-l depășim”,  a afirmat Laura Codruța Kovesi la primirea distincției.

După ce șefa DNA a vorbit despre însemnătatea Premiului „Speranța', reprezentanții Societății Timișoara „au acordat' și Premiul „Secera și Ciocanul', care înseamnă, de fapt, două diplome pe numele Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. La momentul respectiv, din sală s-a scandat „DNA să vină să vă ia'.

Premiul „Alexandra Indrieş' i-a fost acordat scriitorului și jurnalistului Radu Vancu. Alexandra Indrieş, pe numele ei adevărat Gloria Lilin, fost deţinut politic, scriitor, membru fondator al Societăţii „Timişoara' și editorialist la ziarul „Timişoara', a murit în 1993.

Premiul pentru jurnalism civic „Oscar Berger' i-a fost acordat jurnalistului Liviu Avram. Oscar Berger a fost regizor, redactor-șef și director al ziarului „Timișoara', până la moartea sa, în 2013.

Premiul „Ion Monoran' a ajuns la istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor. Ion Monoran, poet, membru fondator al Societăţii şi ziarului „Timişoara' – la care a scris până la moartea sa, în 1993 -, a fost cel care, în 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele în Piaţa Maria din Timişoara, moment esenţial în declanşarea Revoluţiei.

DNA a avut, vineri, prima reacție în privința modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, criticându-le și afirmând că pot da naştere unor interpretări în favoarea inculpatului.

Citește mai multe despre DNA - Direcția Națională Anticorupție și Timișoara pe Libertatea.

Comentarii