Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.
Adoptată de Camera Deputaților, cameră decizională, la 29 martie, legea reglementează modul în care persoanele fizice desfăşoară activităţi casnice ocazionale remunerate exclusiv în tichete de activităţi casnice.
Valoarea nominală a tichetului este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, scrie Economica.net
Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit. Odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.
Activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi cum ar fi: servicii de curăţenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
Definiția activității casnice din lege:
Maximum 12 ore pe zi
Legea prevede totodată că activitatea casnică se poate efectua la domiciliul prestatorului, acasă la beneficiar sau în alt loc, stabilit de comun acord.
Durata zilnică a prestării activităţilor casnice nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Există și condiții: Valoarea maximă a contribuţiei lunare, calculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice.
Bonele, incluse în lege
Prin excepţie de la prevederile proiectului, pot fi prestate şi plătite prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită profesia de bonă, în condiţiile legii, notează sursa citată.
Există și restricții: Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.
Aceste tichete pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.
- Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va înfiinţa, până la 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice. Aceasta este accesibilă online şi prin intermediul unei aplicaţii mobile.
Libertatea scria, în iulie anul trecut, că guvernul și-a asumat prin intermediul PNRR un proiect de reglementare și fiscalizare a activităților casnice ce are ca scop scoterea din zona muncii la negru și asigurarea unor beneficii sociale pentru persoanele care lucrează ca șoferi personali, grădinari, bucătari sau îngrijitori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro