MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Legile justiției: Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă, penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor

Distribuie

Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă, penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, au decis, luni, parlamentarii din comisia specială pentru legile justiției. Comisia Iordache lucrează luni până la miezul nopții, pentru a finaliza raportul la proiectul de lege 303 privind răspunderea magistraților, astfel încât votul final să fie dat marți în plenul Senatului.

Potrivit amendamentului adoptat de comisie, există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Parlamentarii au mai decis că nu este îndreptăţită în repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror. Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune împotriva Ministerului Finanţelor Publice. Competenţa soluţionării acţiunii civile survine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază reclamantul.

Ministerul Finanţelor Publice va sesiza Inspecţia judiciară în vederea constatării existenţei relei-credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară

Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de cel mult şase luni de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

Parlamentarii au mai decis ca, în termen de două luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunţate în activitatea prevăzută de alin. 4, Ministerul Finanţelor Publice va sesiza Inspecţia judiciară în vederea constatării existenţei relei-credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară.

După rămânerea definitivă a raportului Inspecţiei judiciare prin care s-a constatat reaua-credinţă ori grava neglijenţă a judecătorului sau procurorului, statul exercită acţiunea în regres împotriva judecătorului sau a procurorului.

Competenţa de soluţionare a acţiunii în regres revine în primă instanţă Curţii de Apel Bucureşti, Secţia civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea în regres îşi exercită atribuţiile la Curtea de Apel Bucureşti sau la Parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea în regres va fi soluţionată de către o Curte de Apel învecinată, la alegerea reclamantului.

Grupul PMP de la Senat a decis să nu participe la dezbaterile şi la votul asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, a anunţat liderul acestui grup parlamentar, Dorin Bădulescu.

„Grupul PMP din Senat a luat hotărârea să nu participe la dezbaterile şi votul pe legea de modificare a Legii 303 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Facem acest gest în semn de protest, rămânând consecvenţi atitudinii pe care am avut-o până acum de la momentul la care au început dezbaterile pe această lege în comisia specială condusă de domnul Iordache, comisie în care avem un reprezentant care s-a retras. PMP rămâne consecvent acestei atitudini, nici nu am depus amendamente la această lege, tocmai pentru a nu legitima procesul acesta neobişnuit, dacă vreţi, de a se legifera – pe repede înainte, cu pus pumnul în gură Opoziţiei şi tuturor celor care ar fi avut un cuvânt de spus pe această lege”, a declarat Bădulescu la Parlament.

Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei a mai decis că preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea şefilor de parchete,  și trebuie să aducă la cunoştinţa publicului argumentele refuzului. Amendamentul PSD-ALDE a fost adoptat luni de Comisia specială pentru legile justiţiei.

Citește și: Câte zile libere avem de Crăciun și Revelion

Citește mai multe despre statutul magistratilor pe Libertatea.

Comentarii