„De ce primește România 10 milioane de euro și Bulgaria 16 milioane, iar Polonia peste 30 de milioane. Ce a negociat Daea?”, a afirmat Marcel Ciolacu în Biroul Permanent Național de luni, potrivit unor surse participante la ședință.

Nemulțumirea conducerii PSD la adresa ministrului apare în contexul în care agricultorii români îl critică pe Petre Daea pentru sumele primite de România, au precizat sursele citate. 

Chiar dacă Marcel Ciolacu nu a afirmat clar că va fi o remaniere în cazul Daea, surse din PSD spun că varianta este luată în calcul în Kiseleff. 

„Daea pleacă acum sau la rotativă”

Dacă fermierii români estimează pagubele provocate de războiul din Ucraina la 200 de milioane de euro, Comisia Europeană a decis să aloce doar 5% din această sumă.

„Este doar o chestiune de timp dacă Daea pleacă acum sau la rotativă. La minister nu mai stă dacă nu dă explicații clare cum a primit România atât de puțini bani de la UE”, a afirmat un vicepreședinte PSD, sub protecția anonimatului. Informația privind nemulțumirea lui Marcel Ciolacu față de activitatea ministrului Daea a fost confirmată de mai mulți membri ai Biroului Permanent Național.

Marcel Ciolacu l-a întrebat pe Adrian Chesnoiu, fost ministru al agriculturii, în ședința de luni, dacă nu poate fi crescută alocarea pentru fermieri la 20 de milioane de euro prin negocieri cu UE, dezvăluie surse participante la ședința BPN a PSD.

ANALIZĂ Când este cel mai bine să facem cumpărături? Ghidul promoțiilor derulate anual de către retaileri din România
Recomandări
ANALIZĂ Când este cel mai bine să facem cumpărături? Ghidul promoțiilor derulate anual de către retaileri din România

Chesnoiu i-a replicat că acest lucru este „puțin probabil”, dar că se pot da încă 10 milioane de euro de la bugetul de stat, nu din fondurile europene.

Lista neagră a lui Ciolacu: Daea, Budăi și Spătaru. Ce l-a nemulțumit pe șeful PSD și ce li se spune comunicatorilor din partid să susțină în fața presei
Adrian Chesnoiu | Inquam Photos / Octav Ganea

Schema de ajutor gândită în Kiseleff are două scenarii: 10 milioane de euro fără notificarea Comisiei Europene sau o sumă de 20-30 de milioane de euro, dar cu notificarea oficialilor europeni, deoarece se consideră ajutor de stat.

Pentru alocarea scenariului 2, suma trebuie aprobată și de Ministerul de Finanțe, dar și de Comisia Europeană.

Adrian Chesnoiu (PSD): Facem o analiză la partid, pregătim un ajutor de la buget pentru fermieri

„Propunerea Comisiei Europene este de 10 milioane de euro. Facem o analiză cu cerealele intrate pe teritoriul României, încercăm să găsim alte forme complementare pentru a sprijini fermierii români. Nu avem o evaluare exactă privind pierderile. Ministerul Agriculturii trebuie să explice modalitatea de calcul și cum a făcut argumentarea în fața Comisiei Europene. Singura decizie luată în BPN a fost să identificăm alte potențiale soluții pentru sprijinirea fermierilor români”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru Libertatea.

Cimitirul preistoric din Munții Trascău care relevă ritualuri păgâne cu craniile morților. „Mulți turiști vin să facă fotografii”
Recomandări
Cimitirul preistoric din Munții Trascău care relevă ritualuri păgâne cu craniile morților. „Mulți turiști vin să facă fotografii”

Ministrul Daea nu a participat la ședința de luni a conducerii PSD, deoarece nu se afla în țară.

Libertatea a încercat să ia legătura cu ministrul agriculturii pe această temă, dar nu a răspuns până la publicarea articolului.

Petre Daea: Suma este derizorie

Petre Daea a susținut însă marți o conferință de presă, în care a catalogat suma primită de România drept derizorie și a cerut Comisiei Europene revizuirea formulei de calcul.

„Eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români. Teoretic nu este bătută în cuie. Este propunerea lor, e posibil să o revizuiască, dar e posibil să nu o facă. Eu am transmis că nu suntem de acord şi am cerut această revizuire, iar comisarul a aprobat. Sper ca, începând de astăzi şi în zilele următoare, să se lucreze la analiza obiectivă. Decizia finală se va lua până pe 30 martie”, a declarat ministrul. 

El a precizat că banii europeni vor ajunge doar la fermierii care au produs cereale și le au pe stoc.

Gabriel Zetea: Orice demnitar PSD care greșește plătește cu funcția

„PSD nu poate să fie mulțumit dacă fermierii sunt nemulțumiți. Românii trebuie să beneficieze de compensațiile necesare pentru pierderile pe care le-au suferit. Tranzitul de cereale ucrainene prin România afectează piața și veniturile pe care fermierii români le au”, a spus deputatul Gabriel Zetea pentru Libertatea.

Cine se uită la „Insula iubirii”. Profilul telespectatorilor din studiile de audiență. Peste 7 milioane de români au urmărit show-ul TV cel puțin un minut
Recomandări
Cine se uită la „Insula iubirii”. Profilul telespectatorilor din studiile de audiență. Peste 7 milioane de români au urmărit show-ul TV cel puțin un minut

El a precizat că România a fost printre primele țări care au depus cereri la UE pentru a primi compensații financiare. Potrivit acestuia, doar trei state au primit bani: Polonia, Bulgaria și România.

„Din păcate, România e bine că e printre cele trei, dar e foarte rău că suma este cea mai mică. Vreau să transmit în numele PSD: orice demnitar al PSD care în timpul exercitării funcției comite o greșeală prin care prejudiciază România, adică n-am primit suficienți bani de la Comisia Europeană prin această schemă pentru agricultori, plătește cu funcția”, a precizat Zetea, președinte al PSD Maramureș.

Social-democratul a adăugat că urmează să aibă loc o analiză în partid.

„Dacă se va stabili că este de vină Ministerul Agriculturii, sigur vom lua măsurile necesare. Același lucru cerem și partenerilor de coaliție. Toți cei care nu și-au atins țintele propuse, cum ar fi intrarea României în spațiul Schengen, să se întâmple același lucru, iar partenerii să aibă puterea de a lua măsuri”, a declarat Gabriel Zetea pentru Libertatea.

Potrivit acestuia, dacă agricultorii „nu au primit destui bani de la UE”, Guvernul României trebuie să ajute agricultorii cu bani de la buget. Social-democratul a insistat că suma primită de România este prea mică în raport cu daunele provocate de tranzitul grânelor din Ucraina prin țara noastră.

Zetea a precizat că, personal, îl apreciază pe ministrul Daea.

„Nimeni nu e perfect. Dacă există o greșeală, își va asuma”, a conchis deputatul.

Ce au fost învățați comunicatorii PSD să spună despre remanierea ministrului Daea

Subiectul remanierii ministrul Daea a fost și în atenția consultanților politici ai PSD, care și-au învățat comunicatorii cum să reacționeze.

„În ședința PSD au fost exprimate nemulțumiri față de compensațiile mici acordate fermierilor români. Cu toții ne-am fi dorit compensații mai mari. Dar nu a fost în discuție demiterea ministrului. Acesta s-a implicat, încă din septembrie 2022, în această chestiune. Datorită intervențiilor sale, România a primit mai mult decât ar fi reieșit din algoritmul tehnic aplicat de Comisia Europeană”, este recomandarea de mesaj transmisă spre liderii PSD pe subiectul remanierii ministrului Daea.

În continuare, se precizează că ministerul poate dubla compensațiile acordate de Comisia Europeană.

PSD le transmite comunicatorilor că ministrul a avut intervenții pe subiect, a transmis cinci scrisori către comisarul european pe agricultură și Reprezentanței României la UE și a făcut documentări în teren la punctul de frontieră Galați cu privire la activitatea de control ANSVSA.

Social-democrații prezintă și algoritmul luat în calcul pentru compensarea fermierilor:

  • trebuia îndeplinită condiția ca la 31 decembrie 2022, stocurile înregistrate să fie mai mari cu 20% din media precedenților cinci ani. În viziunea CE, acest lucru ar constitui dovada că fermierii nu au putut vinde producția lor din cauza cerealelor venite din Ucraina

În documentul obținut de Libertatea se subliniază că România nu s-a calificat la acest criteriu, dar „ministrul Daea a convins Comisia că România a avut secetă anul trecut, iar fermierii români își vând producția în momentul recoltării și nu fac stocuri”.

PSD afirmă că datele luate în calcul au fost cele ale Institutului Națională de Statistică, nu cele de la Ministerul Agriculturii.

Miniștrii Budăi și Spătaru pot pleca din guvern la rotativă

Surse din PSD au declarat pentru Libertatea că la rotativa guvernamentală se ia în calcul și ca miniștrii Budăi (Muncă) și Spătaru (Economie) să fie înlocuiți.

Lista neagră a lui Ciolacu: Daea, Budăi și Spătaru. Ce l-a nemulțumit pe șeful PSD și ce li se spune comunicatorilor din partid să susțină în fața presei
Marius Budăi și Florin Spătaru

Marcel Ciolacu i-a reproșat lui Marius Budăi, într-o ședință a BPN a PSD din februarie 2023, că a trimis în Parlament „o lege proastă privind pensiile speciale”.

PSD a stabilit ca ministrul să ceară puncte de vedere de la Ministerul Justiției, Apărării, Interne și Externe privind pensiile speciale, iar până duminică să fie luată o decizie în coaliție privind amendamentele admise.

De aprobarea noii legi a pensiilor speciale depinde tranșa a 3-a din PNRR, în valoare de trei miliarde de euro.

Ministrul Spătaru este acuzat că este „invizibil” și că nu ajută ca mesajele PSD să devină atractive pentru electorat.

foto: Petre Daea/Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

rololiv   •   22.03.2023, 17:04

Daea = un inginer agronom versat in analiza "ciocalaului" pe care s-a grefat un filosof de peronul garii. Din ce am citit, in particular ca a formulat obiectii, nu vad de ce ar fi scos vinovat pentru nivelul alocarii: in materia respectiva nu functioneaza regula unanimitatii, ca la Schengen, deci nu ai drept de veto in Consiliu. Episod de justitie imanenta: a ajuns ministru pentru toate motivele gresite, inceteaza de a fi ministru pentru acelasi fel de motive. Nimic tragic.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un inginer din Canada a dat peste televiziunea de stat nord-coreeană, din greșeală. Ce a urmat după
Știrileprotv.ro
Un inginer din Canada a dat peste televiziunea de stat nord-coreeană, din greșeală. Ce a urmat după
A recunoscut! Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: ”Nu mi-a părut rău o clipă, avea o stângăcie...”
Viva.ro
A recunoscut! Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: ”Nu mi-a părut rău o clipă, avea o stângăcie...”
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Libertateapentrufemei.ro
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
FANATIK.RO
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”
GSP.RO
La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”
Palatul puțin cunoscut din România care e o bijuterie arhitecturală. Mai multe lucruri tragice s-au întâmplat aici
FANATIK.RO
Palatul puțin cunoscut din România care e o bijuterie arhitecturală. Mai multe lucruri tragice s-au întâmplat aici
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Unica.ro
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Oamenii au reacţionat, după ce David Popovici a fost văzut în trafic, în maşina primită din partea lui Ion Ţiriac | FOTO
Orangesport.ro
Oamenii au reacţionat, după ce David Popovici a fost văzut în trafic, în maşina primită din partea lui Ion Ţiriac | FOTO
CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni. Investiţia în titlurile de stat, mai avantajoasă
Observatornews.ro
CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni. Investiţia în titlurile de stat, mai avantajoasă
Horoscop 19 august 2024. Fecioarele au șansa de a regândi anumite strategii și de a privi altfel problemele cu care se confruntă
HOROSCOP
Horoscop 19 august 2024. Fecioarele au șansa de a regândi anumite strategii și de a privi altfel problemele cu care se confruntă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI