Liviu Dragnea se consideră un ”simplu inginer”. Asta spunea, recent, în timp ce s-a prezentat la ÎCCJ, unde contestase decizia în cazul dosarului ”Referendumul”, condamnare penală care i-a distrus șansele de a prelua, după câștigarea alegerilor, și funcția de premier.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”, în aprilie 2016. De aici au tot intervenit probleme, între puterea executivă a partidului, reprezentată de Dragnea și puterea executivă a Guvernului, reprezentată de premier. Conflictul președinte PSD și premier a dus, în vară, la cea mai inedită situație post-decembristă: PSD a depus în Parlament moțiune de cenzură pentru a-și da jos propriul Guvern. Asta pentru a scăpa de Sorin Grindeanu, care nu mai respecta linia coaliției și a partidului.
S-a născut în comuna Grația, din Teleorman, și a absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea de Transporturi (secția Autovehicule rutiere) în 1987, nu după ce a făcut un an pauză, pentru a se distra, după cum mărtusiea recent. În 2003, încheie studiile la Facultatea de Management și Administrație Publică din cadrul Universitatății Ecologice din București, ca un an mai târziu să fie absolvent al Colegiului de Apărare de la Universitatea Națională de Apărare.
A fost căsătorit cu Bombonica Prodana, cu care are doi copii, un băiat și o fată.
Ales în fruntea PSD cu 97% din voturile social-democraților, la nivel național
Dar cum a ajuns Liviu Dragnea în fruntea PSD ? Mulți ani acesta s-a aflat la nivel de coordonare a partidului, din funcția de secretar general. Era echivalentul lui Vasile Blaga, din PD, și coordona toți liderii de filiale, mai ales în perioada campaniilor electorale.
În 2015, Liviu Dragnea profita de retragerea din fruntea PSD a lui Victor Ponta, după ce DNA a început urmărirea penală pe numele premierului, și organiza primele alegeri interne în care toți membrii PSD urmau să își aleagă liderul. În cursă s-a înscris doar el, și într-o zi ploioasă de octombrie, a fost ales cu 97% din voturile social-democraților, la nivel național.
Ulterior, Victor Ponta pleacă și de la Palatul Victoria, demisia sa plasând partidul într-o opoziție relativă, pentru că avea puterea în Parlament. La Palatul Victoria, după tragedia din Colectiv, a venit un Guvern tehnocrat, care a asigurat guvernarea timp de un an, până la alegerile din decembrie 2016.
Președintele PSD nu a scăpat de problemele din justiție.
Pe 7 iulie 2016, Liviu Dragnea, la momentul faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Liviu Dragnea ar fi avut două persoane lucrătoare la sediul PSD, dar acestea erau plătite de o instituție a statului.
De la Partidul Democrat la Partidul Social Democrat
Interesant este traseul politic al lui Liviu Dragnea. El a ajuns în PSD abia în anul 2000, iar până atunci a fost membru al Partidului Democrat. Ba, mai mult, Dragnea a fost vicepreședinte al PD Teleorman din 1995 până în 2000. Traian Băsescu, fostul președinte al Partidului Democrat, îl ironiza pe Dragnea pentru originile sale.
”Fostul PDL poate fi mândru, a furnizat PSD-ului doi oameni care ştiu cum se distruge un partid din interior. PS. Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea sunt doi politicieni care îşi fac iluzii deşarte că, fiind obedienţi sistemului, vor scăpa de problemele juridice pe care le au”, scria Traian Băsescu, pe Facebook, despre Dragnea.
Din funcția de vicepreședinte al PSD Teleorman, Dragnea ajunge președinte al Consiliului Județean. A stat în această funcție din 2000 până în 2008, iar în 2009 a ajuns ministru al Internelor, în locul lui Gabriel Oprea. A deținut funcția câteva zile, demiosionând pentru că a fost nemulțumit de bugetul alocat MAI.
În 2012 a intrat în Parlament, ca deputat, și în prezent este la al doilea mandat în Legislativ, deținând și funcția de președinte al Camerei Deputaților. A mai fost ministru al Dezvoltării Regionale și vicepremier.