Mergi direct la conținut »
Măsura care-i scandalizează pe locuitorii sectorului 5. Primăria Sectorului 5 a trasat locuri de parcare pe străzile cu case
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Măsura care-i scandalizează pe locuitorii sectorului 5. Primăria Sectorului 5 a trasat locuri de parcare pe străzile cu case

Bucureștenii care locuiesc în zona Mărgeanului – Antiaeriană din Sectorul 5 s-au trezit săptămâna trecută cu locuri de parcare trasate în fața caselor. Explicația primarului Daniel Florea a venit pe Facebook. ”Am început trasarea de noi locuri de parcare în zonele în care am instituit sensuri unice, iar la finalul lucrărilor, peste aproximativ trei luni, vom avea în total 13.764 de noi locuri de parcare”.

De Cristina Radu, Vlad Chirea (foto),

Dintre acestea, în zona Mărgeanului – Antiaeriană  sunt 1.546 de locuri. Alte zone sunt Cotroceni (842), Calea 13 Septembrie – Str. Petre Ispirescu (940), Șos. București-Măgurele – Șos. Sălaj (3.006), Prelungirea Ferentari – Pieptănari – Zețari (3.500), Șos. Alexandriei – Șos. București-Măgurele (1.490), Șos. Sălaj – Prelungirea Ferentari (2.440).

Până acum, lucrările s-au făcut doar pe străduțele aflate între strada Mărgeanului și strada Antiaeriană.

Locuri de parcare pe str. Moș Adam din Sectorul 5 / Foto: Vlad Chirea

Măsura nu-i bucură însă pe bucureștenii de aici, care susțin că vor avea la dispoziție mai puține locuri de parcare și că primăria îi va taxa fără să le ofere nimic în schimb.

Locuri de parcare desenate acolo unde se parca oricum

După instituirea sensului unic în zonă, șoferii pot parca pe o singură parte a străzii, adică doar acolo unde primăria a trasat locurile cu vopsea albă. Cei care aleg să lase mașina de cealaltă parte a carosabilului sunt pasibili de amendă: pentru oprire, două puncte de penalizare și cel puțin un punct de amendă (145 de lei), iar pentru staționare, trei puncte de penalizare și cel puțin două puncte amendă (290 de lei). Sancțiunile pot fi acordate atât de polițiștii rutieri ai Poliției Capitalei, cât și de polițiștii locali din subordinea primăriei.

Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
Recomandări
Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
 
Locuri de parcare pe str. Lespezi din Sectorul 5 / Foto: Vlad Chirea

Scopul, spune primăria, este acela de a lăsa libere trotuarele oricum înguste, ocupate de mașini

Liniile au fost trasate astfel încât să nu blocheze accesul oamenilor în propriile garaje. Problema, spun locuitorii, este însă alta.

13.764

locuri noi de parcare vor fi în Sectorul 5

„În loc să îl crească, au înjumătățit numărul locurilor de parcare”

Oamenii din Mărgeanului – Antiaeriană se plâng că nu au fost consultați de primărie cu privire la locurile de parcare trasate în fața caselor lor. Ei spun că, în loc să creeze spații noi, autoritățile locale doar au desenat pe asfalt niște linii, acolo unde proprietarii de mașini care stau în zonă își lăsau oricum autovehiculele, fiecare în fața casei lor.

Făcând parcări pe străzile cu sens unic, o parte a carosabilului s-a pierdut și mai puțini șoferi vor avea unde să-și lase mașina.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 
Deși au fost trasate cu vopsea locuri de parcare pe carosabil, șoferii încă parchează pe trotuar – str. Moș Adam / Foto: Vlad Chirea

”Noi unde să parcăm acum? Se laudă că au făcut locuri de parcare, dar de fapt au venit și au tras niște linii, ca să spună că au făcut ceva și să mai ia niște bani”, susțin locuitorii Sectorului 5.

Reprezentantul primăriei: ”Nu vi se pare normal ca atât timp cât cei de la bloc își plătesc locul de parcare, cei de la casă să facă la fel”?

Locurile vor fi închiriate pe modelul „primul venit, primul servit”, la fel cum se procedează deja cu parcările de reședință din zona blocurilor. Astfel, pentru a ocupa un loc de parcare, proprietarii de mașini vor plăti o taxă la primărie.

Libertatea a solicitat Primăriei Sectorului 5 mai multe informații privind costul închirierii acestor locuri și prioritatea închirierii lor, informații care nu ne-au fost furnizate până la data publicării articolului.

Singurul răspuns primit de la biroul de presă al Primăriei sectorului 5 a fost următorul:

”Nu vi se pare normal ca atât timp cât cei de la bloc își plătesc locul de parcare, cei de la casă să facă la fel?”.

Conform informațiilor de pe site-ul primăriei, un loc de parcare costă între 37 și 77 de lei pe an, în funcție de zonă.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 
Parcările au fost trasate astfel încât să nu fie blocat accesul în garaje – str. Moș Adam, Sectorul 5 / Foto: Vlad Chirea

Brigada Rutieră: „Este o măsură bună”

În timp ce șoferii se plâng că nu vor mai avea unde să parcheze și că primăria vrea doar să mai încaseze niște bani, polițiștii rutieri consideră că instituirea de sensuri unice pe aceste străduțe este una benefică din mai multe puncte de vedere, cel mai important fiind acela că va duce la scăderea numărului accidentelor.

„Sensurile unice îi nemulțumesc pe unii, dar rezolvă mai multe probleme. O astfel de măsură ne bucură, pentru că va scădea numărul accidentelor – accidentele rutiere pe astfel de străzi înguste sunt dese. Acolo unde se poate, legea permite ca pe străzile cu sens unic să fie amenajate locuri de parcare, fie pe o parte, fie pe cealaltă. Crește gradul de civilizație, protejăm și trotuarele”, au declarat pentru Libertatea reprezentanți ai Brigăzii Rutiere.

Close
Închide
  Close