De la începutul pandemiei în Europa, regiunea italiană Lombardia a devenit un simbol al eșecului autorităților în combaterea coronavirusului.

Veștile despre spitalele copleșite, despre medicii care trebuie să aleagă pe cine să țină în viață și despre numărul uriaș al morților, care nu mai aveau loc în morgile orașelor, au făcut înconjurul lumii, scrie Politico.

Cea mai bogată regiune a Italiei, admirată pentru sistemul său de sănătate, a înregistrat cel puțin 15.500 de decese confirmate, jumătate din numărul total de morți din întreaga Italie.

Numărul de cazuri de infecție este și el mult mai mare, în comparație cu oricare altă regiune.

După trei luni, Lombardia a rămas un epicentru al pandemiei. De ce a eșuat sistemul sanitar al celei mai bogate regiuni italiene să combată virusul
Lombardia are, de departe, cel mai mare număr de infecții din Italia Sursa: Il Messaggero

Iar acum, într-un moment în care restricțiile sunt ridicate, Lombardia rămâne regiunea cu cel mai mare număr de infecții și riscă să își vadă granițele închise și după 3 iunie.

Furia cetățenilor

De ce a performat Lombardia atât de prost în criza coronavirusului este o întrebare care îi bântuie pe localnici și care alimentează criticile la adresa conducerii politice.

În fața atacurilor din toate părțile, guvernatorul Attilio Fontana a insistat că nu ar fi putut face nimic diferit.

Am fost aruncat într-un uragan pentru care nimeni nu ne-a pregătit și am făcut alegeri pentru a asigura sănătatea cetățenilor noștri.

Attilio Fontana, guvernatorul Lombardiei:

“Spre deosebire de alte cazuri, noi am avut o creștere exponențială imediată – după 10 zile am avut aproape 1.000 de cazuri de infecție, dintre care jumătate au fost spitalizate”, a spus el.

Deși Fontana, membru al partidului extremist Liga, consideră că tragedia nu ar fi putut fi evitată, criticii sunt în dezacord.

De fapt, în ultimele zile, criticile s-au transformat în furie. La Stampa a anunțat miercuri că guvernatorul Lombardiei beneficiază de două zile de escorta poliției.

Măsura a fost decisă de prefectura din Varese din cauza climatului “incandescent” din jurul lui Fontana.

Acesta a primit deja mai multe amenințări. Iar la Milano, cel puțin două mesaje pictate pe zidurile din oraș îl cataloghează drept “asasin”.

 

Iar în Bergamo, unul dintre orașele cele mai lovite din regiune, un grup Facebook pentru familiile victimelor COVID numit “Noi denunceremo” (Vă vom denunța) a adunat deja 54.000 de membri.

Gafe uimitoare ale autorităților

În ultimele zile, o serie de gafe politice au exacerbat lipsa de încredere în guvernul local și au crescut temerile cum că lipsa de abilitate a oficialilor ar putea permite un al doilea val epidemic.

În timpul weekendului, ministrul regional al sănătății, Giulio Gallera, s-a făcut de râs după ce a spus într-un interviu că rata de reproducere a virusului este acum de 0,5 în Italia, ceea ce înseamnă că o persoană trebuie să vină în contact cu doi oameni infectați în același timp pentru a se îmbolnăvi.

“Nu este așa de ușor”, a spus el.

Lipsa de înțelegere a lui Gallera în privința semnificației ratei de reproducere a declanșat un val de critici pe rețelele sociale din partea oamenilor preocupați de faptul că oficialii însărcinați cu coordonarea răspunsului la epidemie nu știu lucruri de bază.

Duminică, Fontana a făcut și el o gafă, anunțând victorios că în regiune nu au mai existat noi decese provocate de COVID-19. Ulterior s-a aflat că există decese și că informația falsă a fost rezultatul unei proaste comunicări între spitale și autorități.

După trei luni, Lombardia a rămas un epicentru al pandemiei. De ce a eșuat sistemul sanitar al celei mai bogate regiuni italiene să combată virusul
Guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana, sub un tir de critici FOTO: EPA

Un sistem sanitar privat puternic, un sistem sanitar public neglijat

Nu există o singură explicație simplă pentru tragedia petrecută în Lombardia. Unii comentatori au explicat că regiunea a fost în mod particular vulnerabilă deoarece are o densitate mare a populației și că nivelul mare al activității economice înseamnă că rezidenții – care au și o vârstă medie mai ridicată decât în restul țării – sunt foarte mobili.

Dar criticii arată cu degetul și spre greșelile decizionale, incompetența guvernului și, în mod surprinzător, eșecurile sistemului sanitar atât de lăudat.

De fapt, spune Massimo Galli, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Sacco din Milano, cea mai mare problemă a Lombardiei a fost managementul resurselor sanitare.

Toată atenția a fost concentrată pe spitale, care au devenit focare de infecție, iar medicii generaliști au fost ignorați și au fost lăsați fără ajutor pentru a-i trata pe oamenii de acasă.

Massimo Galli, specialist în boli infecțioase la spitalul Sacco din Milano:

Asta înseamnă că mulți oameni au murit în propriile case fără să fie testați, pe măsură ce virusul s-a răspândit fără să fie controlat.

Sănătatea este o competență regională în Italia, ceea ce înseamnă că țara nu are un sistem unificat sanitar.

În Lombardia, care a fost guvernată în ultimii 25 de ani doar de politicieni de dreapta, autoritățile s-au concentrat pentru a construi un sistem sanitar privat, care oferă servicii profitabile, cum ar fi proceduri chirurgicale complexe și tratamente specializate.

Mai puțină atenție a fost oferită sistemului public de sănătate, care s-a ocupat de părțile mai puțin profitabile: serviciile de urgență, îngrijirea generală și geriatria. Slăbit de ani de reduceri de costuri și lipsă de personal, sistemul public a fost copleșit rapid de numărul de bolnavi de COVID-19, scrie Politico.

Pentru Stefania Carrara, al cărei tată vitreg a murit de COVID-19 în luna martie, reputația regiunii pentru “excelență medicală” pare acum o glumă proastă.

“Suntem așa de excelenți încât la două luni după moartea lui Carlo sunt singura din familie care a fost testată, și asta doar datorită angajatorului meu”, spune femeia.

Numărul redus de teste a fost constant o problemă în regiune. În regiunea alăturată, Veneto, autoritățile au reușit să încetinească răspândirea virusului cu o campanie masivă de teste și prin izolarea bolnavilor.

Lombardia are o densitate a populației mai mare și a avut mai multe cazuri inițiale, dar lipsa de teste de la debutul epidemiei a avut un efect major asupra răspândirii virusului, crede Galli.

Lombardia, în întârziere

Marți, autoritățile au anunțat că 22 de persoane au murit în Lombardia în ultimele 24 de ore. În regiune au fost înregistrate și 159 de noi cazuri de infecție, aproape jumătate din numărul confirmat pentru întreaga țară.

Situația în care se află încă Lombardia și mesajele transmise de autoritățile regionale nu oferă oamenilor siguranța că regiunea poate fi redeschisă complet.

După o serie de imagini cu oameni adunați la Milano, care au adus critici pentru autorități, Fontana a insistat că este gata să impună din nou restricții.

Capitala regiunii, un bastion al economiei italiene, este dornică să se întoarcă la normalitate, dar situația este complicată.

Cea mai mare greșeală, potrivit primarului din Milano, Giuseppe Sala, a fost “lipsa de claritate inițială”, care nu mai trebuie repetată, dacă regiunea vrea să își reînceapă activitatea odată cu celelalte zone ale Italiei.

De notat că la lipsa de claritate inițială a contribuit chiar Sala, care a pornit, la final de februarie, campania “Milano nu se oprește”, de promovare turistică a orașului, o idee aspru criticată ulterior.

În acest timp, restul Italiei se uită cu neliniște spre nord. Regiunile sudice, Sicilia sau Sardinia, ar vrea ca turiștii care vin din nord să aibă un pașaport de sănătate, care să ateste că nu sunt bolnavi.

Iar ultimele informații care circulă în presa italiană spun că Lombardia, dar și alte regiuni, precum Piemonte și Emilia-Romagna, ar putea să rămână în carantină și după 3 iunie, data la care italienii ar trebui să primească dreptul de a călători între regiuni.

 
Citeşte şi:

Surpriză în cazul femeii din Botoșani care a spus că “un domn și o doamnă de la DSP” i-au oferit 3.000 de lei ca să-și treacă soțul drept mort COVID-19

Zborurile spre și dinspre Italia, Spania, Marea Britanie și alte 11 țări rămân suspendate până pe 16 iunie

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Observatornews.ro
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!