MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 19:50

Lucian Pintilie va fi înmormântat sâmbătă, 19 mai, la Cimitirul Bellu. Trupul regizorului va fi depus vineri la Teatrul Bulandra

Distribuie

Lucian Pintilie va fi înmormântat sâmbătă, 19 mai, la Cimitirul Bellu. Trupul regizorului va fi depus vineri, 18 mai, la Teatrul Bulandra din Capitală. 

Cei care vor să își ia rămas bun de la Lucian Pintilie, care a murit pe 16 mai 2018, la Spitalul Elias din Capitală, o pot face vineri. Trupul neînsuflețit al regretatului regizor va fi depus în foaierul Sălii Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra, între orele 10:00 și 16:00, potrivit unui anunț publicat de Teatrul Bulandra.

După ora 16:00, sicriul cu trupul neînsuflețit al regizorului va fi dus la Capela Cimitirului Bellu Ortodox.

Lucian Pintilie va fi înmormântat sâmbătă, 19 mai, la Cimitirul Bellu. Slujba de înmormântare va începe la ora 12:00.

Lucian Pintilie a murit la o zi după Cristian Țopescu

Lucian Pintilie a murit la 84 de ani, după o lungă suferință. Regizorul fusese internat zilele trecute, în stare gravă, la Spitalul Elias din București, același spital unde s-au stins regizorul Sergiu Nicolaescu, în 2013Olga Tudorache, în octombrie 2017Aimee Iacobescu, în luna martie a acestui an și, pe 16 aprilie, tot anul acesta, Ionela Prodan.

Lucian Pintilie a fost permanent la Terapie Intensivă, în aceeași secție cu regretatul comentator sportiv Cristian Țopescu. Acesta din urmă s-a stins ieri din viață, la vârsta de 81 de ani.

Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, în Tarutina, Basarabia de Sud – pe atunci, parte a României, azi, în Ucraina. A absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (azi, UNATC – Universitatea Naționala de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale') și încă de la începutul carierei a devenit incomod pentru regimul comunist.

A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București – Copiii soarelui' (1961), Proștii sub clar de lună' (1962), Cezar și Cleopatra' (1963), Biedermann și incendiatorii' (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964)', Dale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974) – spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație, precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6' și Reconstituirea'.

În cel de-al doilea film al său, Reconstituirea', cu Vladimir Găitan și George Mihăiță în rolurile principale, e reconstituit un incident banal, o bătaie între doi tineri, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un scandal imens în momentul lansării, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea difuzării lui.

Lucian Pintilie a primit interdicția de a mai lucra în România, i s-a dat un pașaport și a fost lăsat să plece din țară. Regizorul a părăsit România  în 1975 și a continuat să lucreze în străinătate. A pus în scenă piese pentru teatre din Paris, Washington sau Minneapolis (SUA), dar și spectacole de operă pe diverse scene de profil ale lumii.

După 1990, Lucian Pintilie s-a întors în România și și-a reluat activitatea pe plaiurile natale. Printre filmele făcute după Revoluție se numără O vară de neuitat', Prea târziu', Terminus Paradis' și După-amiaza unui torționar'.

În 1990 a fost numit director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, poziție din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români (cum a fost Marfa și banii', semnat de Cristi Puiu). Singurul premiu pe care regizorul l-a acceptat în România a fost Premiul Gopo pentru întreaga activitate, acordat în 2007.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți 22 ianuarie 2019. Balanțele au parte de o șansă nesperată
Loading...
Comentarii