Mergi direct la conținut »
Ludovic Orban, apel la calm în privinţa coronavirusului: "Nu există niciun caz de infecţie cu coronavirus"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ludovic Orban, apel la calm în privinţa coronavirusului: "Nu există niciun caz de infecţie cu coronavirus"

Ludovic Orban, apel la calm în privinţa coronavirusului: „Nu există niciun caz de infecţie cu coronavirus”

Premierul interimar Ludovic Orban le spune românilor să fie calmi și să se informeze din surse oficiale, să urmărească ce comunicate dau instituțiile direct implicate în privinţa coronavirusului.

De Bobi Neacșu,

Epidemia de coronavirus care a băgat în carantină mai multe localităţi din Italia pun în alertă şi autorităţile din România. Ludovic Orban a subliniat că până în prezent nu există niciun caz de infecție cu coronavirus nici în România, nici în rândul românilor din Italia, însă există un risc mai mare pentru România în ceea ce privește coronavirusul datorită românilor prezenţi în zonele italiene cu risc.

Sunt 8.000 de români în localitățile italiene vizate de măsurile de izolare, iar în cele două regiuni de risc, Lombardia și Veneto, trăiesc în jur de 200.000 de români.

„Unii își imaginează că dacă vin în România sunt mai la adăpost”, a spus premierul interimar referindu-se la românii din Italia. Orban le cere românilor din Italia să dea dovadă de responsabilitate și să se gândească la faptul că și-ar putea pune în pericol rudele și prietenii, scrie Digi24.

Ludovic Orban le spune românilor să fie calmi și să se informeze din surse oficiale, să urmărească ce comunicate dau instituțiile direct implicate. Premierul interimar dă asigurări că Ambasada României în Italia, consulatele, tot personalul acestora sunt pregătite să ofere ajutor permanent persoanelor care sunt în localitățile izolate din Italia.

„România are 16 aeroporturi și 21 de puncte de intrare în țară pe la granița vestică. Dacă în cazul aeroporturilor se poate controla mai bine traseul călătorilor, deși există peste 170 de zboruri pe săptămână din și spre Italia, în cazul graniței terestre, Poliția de Frontieră a primit instrucțiuni să ceară actele de identitate ale celor care intră, inclusiv acte din Italia, pentru a vedea dacă vin din zonele de risc sau din localitățile aflate în carantină. Dacă vin din aceste localități, ei trebuie să intre în carantină 14 zile, iar dacă vin din regiunile de risc, vor sta în izolare la domiciliu.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Sunt identificate 4.000 de locuri de carantină instituționalizată. De asemenea, am analizat și posibilitățile de tratare și de diagnosticare. Din păcate, aici nu există o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. Se prelevează probe din gât, din nas și se așteaptă rezultatele analizelor. Se vorbește și de metode de diagnosticare rapidă, dar dau erori, nu au mare precizie.

De asemenea, am decis să asigurăm o permanență din partea DSP. Ministerul Sănătății a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judete care sunt la graniță. Nu putem forța. Nu avem bază legală să forțăm un cetățean român care vine din Italia să ne prezinte pașaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliția de Frontieră și DSP să afle cu precizie unde stă, în ce localitate, astfel încât să stabilim cu precizie dacă e cazul de carantină sau izolare la domiciliu”, a adăugat premierul, la Digi24.

Close
Închide
  Close