13 Oct. 2017 14:01 , de Daniel Ionașcu

Lufthansa cumpără o parte din rămășițele Air Berlin pentru doar 210 milioane de euro. Ryanair face plângere la Comisia Europeană

Distribuie

Gigantul aerian german Lufthansa a ajuns la un acord pentru preluarea unei părți din operatorul rival Air Berlin, care a intrat în insolvență în luna august, pentru 210 milioane de euro. Operatorul low-cost Ryanair a anunțat că va face o plângere la Comisia Europeană, pe motiv că astfel Lufthansa va ajunge să monopolizeze zborurile din Germania, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru clienți.

81 de avioane și 3.000 de angajați

Lufthansa va plăti 210 milioane de euro pentru achiziția a 81 de avioane ale Air Berlin și va prelua și 3.000 din cei 8.500 de angajați ai transportatorului aerian, scrie Quartz. De asemenea, în cadrul tranzacției va achiziționa și operatorul austriac Niki, fondat de către fostul pilot de Formula 1 Niki Lauda, care este controlat tot de către Air Berlin. De asemenea, va pune mâna și pe Luftfahrtgesellschaft Walter (LG Walter), o companie aeriană germană care efectuează curse regionale, aceasta fiind la rândul său în posesia Air Berlin.

Carsten Spohr, directorul general al Lufthansa, a declarat că grupul său va pune deoparte alte 1,5 miliarde de euro pentru o serie de costuri asociate achiziției, precum preluarea angajaților.

Air Berlin, în insolvență

Air Berlin era al doilea operator aerian al Germaniei, dar și-a declarat insolvența în luna august. Guvernul german a furnizat un împrumut de urgență la acel moment, în valoare de 150 de milioane de euro, până la găsirea unui cumpărător. Mai multe zboruri Air Berlin au fost anulate recent după ce piloții au anunțat că sunt bolnavi.

Acțiunile Lufthansa au crescut cu 1,99% pe bursă, după anunțarea veștilor. Compania se așteaptă ca achiziția să primească undă verde de la Comisia Europeană până la finele anului.

Ryanair se plânge la autoritățile de competiție

Numai că situația nu este așa roz: rivala low-cost Ryanair, cu sediul în Irlanda, a anunțat că va face o plângere la Comisia Europeană pe motive de concurență. Aceasta argumentează că tranzacția va duce la prețuri mai mari pentru consumatori și că achiziția va face ca Lufthansa să controleze foarte multe zboruri din Germania, conform MarketWatch.

Ryanair ar dori, la rândul său, preluarea Air Berlin. Compania a anunțat recent anularea a peste 18.000 de zboruri.

Loading...
Comentarii