Lukoil a anunțat, vineri, într-un comunicat în limba engleză postat pe site-ul companiei, că procurorii ploieșteni au renunțat la acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani din dosarul instrumentat în urmă cu trei ani de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Compania nu face alte comentarii cu privire la acest dosar în care inițial au fost puși sub urmărire penală directorul Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov, mai mulți directori din companie, dar și două persoane juridice – compania Petrotel din România și firma mamă din Olanda.
Surse din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au confirmat pentru Libertatea că dosarul cu acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani deschis în urmă cu trei ani de către procurorul Mircea Negulescu a fost clasat pe motiv că fapta nu există.
În schimb, o parte a acuzațiilor din dosarul lucrat de Negulescu în 2014 rămân în picioare, astfel încât compania Lukoil și reprezentanții acesteia sunt în continuare judecatți pentru infracțiunea de folosire cu rea-credință a creditului societății, procurorii suspectând că între firma mamă din Olanda și firma înregistrată în România s-ar fi produs anumite inginerii financiare suspecte.
Sursele judiciare susțin, în declarația pentru Libertatea, că procurorii au identificat patru tranzacții suspecte a câte jumătate de miliard de euro între cele două firme.
Astfel, conform surselor citate, compania-mamă ar fi trimis în România, în patru tranșe, sume de aproximativ 500 de milioane de euro a căror destinație era în documente majorare de capital, iar în aceeași zi banii s-ar fi întors la compania-mamă sub pretextul restituirii unor împruuturi.
Urmează ca instanțele românești de judecată să analizeze probele depuse la dosar și să decidă dacă într-adevăr rușii de la Lukoil au folosit cu rea- credință banii firmei din România.
Compania rusă Lukoil operează în România o rafinărie la Ploiești, dar și un lanț de benzinării.
În 2014, procurorii anunțau că firma a făcut evaziune fiscală de două miliarde de euro, dosarul instrumentat de către Mircea Negulescu find trimis în judecată. Ulterior, instanța a constatat mai multe neregularități în rechizitoriu și a cerut anchetatorilor remedierea acestora, lucru care s-a și întâmplat.
Sursele judiciare au precizat că ancheta a continuat și s-au făcut verificări temeinice înainte ca dosarul cu acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani să fie clasat, rămânând în picioare doar dosarul disjuns cu acuzațiile de folosire cu rea-credință a creditului firmei.
Citește și: STUDIU. Cum cheltuiesc românii banii în funcție de meserii: Profesorii și medicii sunt “mână spartă”, polițiștii și pompierii sunt cei mai chibzuiți