De Flavius Toader,

UPDATE, 14 februarie, ora 11:29. Ministerul Sănătății din Cambodgia a anunțat că cele 20 de probe prelevate la bordul Westerdam au fost toate confirmate ca fiind negative pentru coronavirus de Laboratorul Pasteur din Phnom Penh. „Așa cum se precizează în comunicatele anterioare, nu au existat niciodată cazuri suspectate de coronavirus la bordul navei”, a precizat compania Holland America Line pe Facebook.

”Totul a fost o neînțelegere teribilă și nefericită care a afectat 2.257 de oameni la bord și alte sute de pe malul mării care au muncit 24/7 pentru a ne aduce oaspeții acasă”, se mai arată în comunicat.

UPDATE, ora 16:57: Procedurile de inspecție și de vămuire continuă. Având în vedere numărul organizațiilor implicate în susținerea operațiunilor complexe de astăzi, acestea durează, a anunțat compania Holland America Line pe Facebook.

Pasagerii vor fi transferați prin zboruri charter către capitala Cambodgiei, Phnom Penh. Holland America Line va plăti toate zborurile spre casă ale turiștilor și va returna banii pentru croaziera ratată. Compania americană le-a promis pasagerilor o croazieră gratis.

Polițiști cambodgieni poartă măști de protecție pe față în timp ce vasul
MS Westerdam se apropie de portul Preah Sihanouk FOTO: EPA-EFE/KITH SEREY

”În ceea ce priveşte nava de croazieră Westerdam, arată MAE, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei se află 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Procesul de evaluare medicală a pasagerilor şi membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecţie cu coronavirus. Reprezentanţele diplomatice şi oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autorităţile locale şi reprezentanţele diplomatice ale altor state membre UE şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români”, a anunțat joi MAE.

Pasagerii sunt blocați deocamdată pe navă FOTO: EPA

MS Westerdam a rămas multă vreme blocată în larg, pentru că niciun port n-a vrut să o primească, de teama coronavirusului.

Vaporul a fost respins pe rând în Thailanda, Taiwan, Guam, Filipine și Japonia.

MS Westerdam aparține companiei americane Holland America Line și a părăsit Hong Kong-ul pe 1 februarie cu 1.455 de pasageri și un echipaj de 802 persoane. Croaziera ar fi trebuit să dureze două săptămâni.

MAE a mai anunțat joi că in cetăţean român de pe o altă navă de croazieră, Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus).

Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii, a precizat MAE.

Pe Diamond Princess se aflau în total 17 români.

Citeşte şi:

Ziua Constantin Brâncuși. Astăzi sărbătorim 144 de ani de la nașterea sa

Mircea Beuran, cercetat în arest la domiciliu pentru acuzațiile de luare de mită

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare
HOROSCOP

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare