Mergi direct la conținut »
Mai multe ONG-uri cer bani pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin care omoară anual peste 1.900 de femei
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Mai multe ONG-uri cer bani pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin care omoară anual peste 1.900 de femei

Șapte organizații non-guvernamentale cu rol în protecția drepturilor pacienților, părinților, femeilor și reprezentanți ai viitorilor profesioniști în domeniul medical cer, într-o scrisoare adresată Guvernului României, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice, bani pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin care omoară anunal 1.900 de femei. 

De Elvira Gheorghiță,

ONG-urile atrag atenția că România este, în continuare, singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea anti-HPV a fetițelor și cer corectarea acestei situații cu ocazia primei rectificări bugetare anunțate pentru luna august.

În scrisoarea celor șapte ONG-uri intitulată ”Apel pentru sănătatea femeilor din România și un viitor fără cancerele cauzate de HPV”  se atrage aternția că odată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin.

În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăsește în Programul Național de Imunizare, la categoria ”vaccinarea grupelor populaționale la risc”, iar de anul trecut Ministerul Sănătății a început colectarea solicitărilor exprese adresate de părinți, medicilor de familie. De mai bine de un an de zile, părinții care au transmis cereri de vaccinare pentru fetițele lor nu au primit niciun răspuns cu privire la momentul în care acestea vor putea fi vaccinate, au precizat semnatarii scrisorii.

”Vă adresăm acest apel în calitate de reprezentanți și susținători ai drepturilor pacienților, părinților, femeilor, viitorilor profesioniști în domeniul medical, pentru a vă aduce în atenție o problemă de sănătate care nu mai poate fi amânată nici măcar o zi: o dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. Ne regăsim ca țară în poziția de a fi fruntași ai Uniunii Europene în ceea ce privește atât incidența cât și mortalitatea prin cancer de col uterin, acesta reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile active, tinere din România, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani”, au atrătat ong-urile în scrisoarea către  autorități.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Cele mai afectate de acest tip de cancer sunt femeile aflate la debutul vieții familiale și profesionale, mamele cu copii mici, deci, femeile la vârstă activă.

”În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală în România. Toate aceste decese pot fi prevenite prin programe complete și extinse de vaccinare împotriva infecției cu HPV”, se mai spune în documentul remis guvernului  și miniștrilor sănătății și finanțelor.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar România nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare. 

”Câte femei ar trebui să moară în fiecare an pentru ca numărul deceselor cauzate de infecția cu HPV să devină cu adevărat o problemă statistic relevantă pentru statul român? În cei 10 ani de la introducerea vaccinării anti-HPV, au fost înregistrate progrese remarcabile în protejarea fetițelor împotriva infecției cu HPV.

La nivel global, vaccinarea anti-HPV este implementată în peste 120 de state”, au precizat cele șapte ONG-uri.

Australia ar putea deveni prima țară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat 

Recent, Australia a anunțat că ar putea deveni prima țară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat.

”Australia a implementat în anul 2007 un program de vaccinare anti-HPV pentru fetițe cu vârsta între 12-13 ani și a extins programul de vaccinare și la băieți în anul 2013, cu rezultate extraordinare în scăderea prevalenței tipurilor HPV cu risc de cancer.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține imunizarea și introducerea vaccinării anti-HPV în toate programele naționale de vaccinare

Anul acesta directorul general OMS a transmis  un apel global la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin, adresându-se tuturor țărilor să ia măsuri pentru a ajuta la încetarea suferinței cauzate de cancerul de col uterin.

De asemenea, recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care subliniază rolul vaccinării ca fiind cea mai cost-eficientă metodă de prevenție și își arată îngrijorarea față de faptul că anumite state membre alocă un buget limitat vaccinării și insuficient de cele mai multe ori.

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV se realizează doar la solicitarea expresă a părinților 

Potrivit semnatarilor scrisorii, vaccinarea împotriva infecției cu HPV se regăsește în Programul Național de Vaccinare la categoria „vaccinarea grupelor populaționale la risc” și se realizează, declarativ, la solicitarea expresă a părinților, prin formularea unei cereri către medicul de familie.

” Introducerea acestor prevederi legislative ne-a oferit încredere că programul de vaccinare HPV va fi demarat în mod real, astfel încât să răspundă cel puțin solicitărilor părinților. A trecut mai mult de un an de zile de când părinții așteaptă acest tip de vaccinare pentru fetițele lor, însă nici unul dintre actorii implicați în acest proces nu comunică public privind acest tip de vaccinare.

Părinții își pierd încrederea în medicul lor de familie, în sistemul public de sănătate din România, în statul român și, treptat, în activitatea de vaccinare propriu-zisă. Este greu de înțeles pentru părinți, la fel ca pentru orice persoană interesată de sănătatea proprie, a familiei și copiilor, de ce Ministerul Sănătății ar introduce o astfel de prevedere, pentru ca apoi să nu realizeze nici un demers în acest sens.

În acest context, ONG-urile au solicitat autorităților să demareze toate procedurile necesare astfel încât programul de vaccinare HPV să fie implementat în mod real și eficient.

”Solicităm Guvernului României să poziționeze prioritar sănătatea fetițelor, a viitoarelor mame, și să aloce fonduri la rectificarea bugetară pentru finanțarea programului de vaccinare anti-HPV, singura modalitate eficientă de prevenție a cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV!  Vă asigurăm de tot sprijinul nostru în susținerea vaccinării anti-HPV și sperăm că apelul nostru va fi unul ce va fi luat în considerare în cadrul acestei rectificări bugetare”, au mai spus reprezentanții celor șapte ONG-uri, respectiv: Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC),  Centrul Filia,  Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Pro-Imunizare, Sănătate pentru Comunitate, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și Federația sociațiilor Studenților în Medicină din România.

 

Close
Închide
  Close