Prevederile acestei ordonanţe de urgenţă intră în vigoare de la 1 iulie, deşi Legea 571/2003, privind Codul Fiscal prevede, la art. IV, alin 2, că „orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege”. Pentru a putea intra în vigoare de la 1 iulie 2010, noua OUG prevede o „derogare” de la aceste prevederi.

„Prin derogare de la dispoziţiile art. IV, alin 2, din Legea 571/2003, (…) prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2010, cu excepţia cazului în care în prezenta ordonanţă de urgenţă se prevede altfel”, se arată la art. V al noii OUG.

În condiţiile în care prevederile ordonanţei de urgenţă se aplică de la 1 iulie 2010, Ministerul Finanţelor Publice are la dispoziţie 30 de zile să elaboreze normele metodologice pentru aplicarea OUG. „În termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanţe de urgenţă se vor elabora de către Ministerul Finanţelor Publice normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, care vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern”, se arată la art. VI al OUG.

Din proiectul iniţial de ordonanţă de urgenţă, în actul normativ publicat în Monitorul Oficial nu a mai fost păstrată taxa de solidaritate propusă de Ministerul Finanţelor pentru proprietăţile suplimentare faţă de locuinţa de domiciliu a persoanelor fizice. Aceste prevederi au fost eliminate luni, 28 iunie, în şedinţă extraordinară, pentru a fi adoptate prin act normativ separat, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, însă ordonanţa de urgenţă figurează în Monitorul Oficial ca fiind adoptată în şedinţa extraordinară de sâmbătă, 26 iunie, când Guvernul a anunţat introducerea TVA de 24%.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal, cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20%, iar restul de 80% din această remuneraţie va fi impozitat cu 16%. În legislaţia iniţială, drepturile de autor erau deductibile cu 40%. Totodată, obligaţia individuală de plată a impozitului pentru drepturile de autor se aplică la o sumă de maximum cinci salarii medii brute.

Alte impuneri prevăzute de actul normativ se referă la tichetele de masă şi cele de vacanţă, care vor fi „taxate doar cu 16%, nu şi cu contribuţii, plătiţi de către angajat”. De asemenea, dobânzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie că e vorba despre depozite sau conturi curente. Şi veniturile din operaţiuni pe piaţa valutară sau monetară vor fi impozitate cu 16%, însă ţinându-se cont de sistemul venituri-pierderi, de diferenţa dintre pierdere şi câştig, cu raportare şi plată trimestriale, cu decont la finalul anului şi cu posibilitatea recuperării pierderii în următorii şapte ani fiscali. Totodată, cota de impozitare pentru câştigurile din jocurile de noroc va fi unificată la 25%, potrivit OUG.

Ce faceau in castel Ilie Năstase si Albert de Monaco. Prințul mereu ii spunea: «Dacă află tata, ne omoară pe amândoi!»
GSP.RO

Ce faceau in castel Ilie Năstase si Albert de Monaco. Prințul mereu ii spunea: «Dacă află tata, ne omoară pe amândoi!»

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală
HOROSCOP

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală