În România, la fiecare 5-6 ore, un copil mai mic de un an moare. O statistică îngrozitoare care arată de fapt carențele sistemului medical, dar și educational. Femeile nu merg la medic în timpul sarcinii, din cauza lipsei de educație pentru sănătate, apoi sistemul medical nu reușește să ofere îngrijirea potrivită mamelor și copiilor ulterior. Un cerc vicios, căruia jurnalista Marinela Rață Panaite i-a găsit o soluție: Dodo Baby Box. O cutie care are tot ce e necesar pentru îngrijirea unui bebeluș în primele luni de viață și care poate ține loc și de pătuț. Cutia pentru bebeluși a fost inventată de finlandezi în urmă cu opt decenii, când cifrele cu privire la mortalitatea nou-născuților era la fel de îngrijorătoare și la ei. Au implementat sistemul prin care dau aceste cutii gratuit mamelor nevoiașe și sunt în prezent un model de urmat. De fapt, ăsta e și planul Marinelei, să militeze pentru ca mamele să primească după naștere un baby box gratuit și să fie incluse într-un program national de sănătate.

Libertatea: Cum s-a născut ideea Baby Box?

Marinela Rață Panaite: Când devii părinte pentru prima oară ai tot felul de temeri și dileme, mai ales în primele luni. Principala mea îngrijorare pe vremea aceea, în ianuarie 2016, când s-a născut fetița mea, era siguranța somnului ei. Mă trezeam noapte de noapte să mă uit la ea în pătuț să văd dacă mai respiră. Știam că nu e recomandat ca în primul an să dormim în același pat cu bebelușul, așa că la noi fetița a dormit în pătuț, desi eu îmi doream să fie cât mai aproape de mine să o pot supraveghea. Dormeam în aceeași camera cu ea și cu toate astea pătuțul părea uneori mult prea departe. Așa că, în căutările noastre despre un somn în siguranță, am dat peste baby box-ul finlandezilor, care nu înseamnă doar un kit cu toate lucrurile esențiale în primele luni de viață ale bebelușului, ci mai ales un spațiu sigur în care nou-născutul poate dormi.

Mi-a plăcut atât de mult ce au realizat finlandezii, încât am decis că vrem, eu și soțul meu, să facem asta în România, oferind părinților un kit util, dar și informații despre siguranța somnului. Acum, la peste un an de când există, Dodo Baby Box este un proiect social, deoarece din fondurile pe care le obținem din vânzarea trusourilor finlandeze susținem mămicile și bebelușii din grupuri vulnerabile, oferindu-le atât un baby box, cât și acces la informații despre somn, îngrijirea nou-născutului sau alăptare.

Ideea de baby box în general s-a născut în Finlanda, în 1938, când finlandezi aveau cea mai mare rată a mortalității din Europa. Așa au introdus, ca program național, trusoul bebelușului, care, ca și acum, poate fi obținut de mămici gratuit, de la stat, cu o singură condiție: să se prezinte la controale medicale dinainte de luna a patra de sarcină.

Marinela Rață Panaite, femeia care a adus Dodo Baby Box în România. Conținutul unui baby boxIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cum a fost momentul în care ai avut în față primul Baby Box? Ai folosit-o pentru primul tău bebe?

Când am realizat primul baby box, în octombrie 2016, primul nostru copil, avea deja 10 luni și era prea mare pentru a mai sta în cutie. Baby box-ul este util în primele șase luni ale bebelușului sau până acesta atinge dimensiunile de lungime, adică vreo 65 de centimetri. Cutia are 70 de centimetri lungime. De aceea, finlandezii o recomandă ca pătuț sau spațiu de odihnă până la 6 luni. Apoi, poate fi folosită ca spațiu de depozitare a jucăriilor sau pentru joacă pur și simplu. Cutia este foarte rezistentă, dintr-un carton foarte gros. Așa că, din păcate, nu am folosit cutia la primul copil, dar pe al doilea, care va veni acum, în aprilie, abia așteptăm să îl așezăm într-un baby box.

Noi suntem fruntași la mortalitate infantilă. În ce mod crezi că ar putea ajuta o mămică dacă primește un Baby Box? Ai testat până acum ceva reacții?

Așa e, România înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile dintre statele membre UE: 7,6 decese la 1.000 de născuți-vii. Practic, la fiecare 5 –  6 ore, un  copil care nu a împlinit un an moare. O treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin programe de susținere a mamelor și copiilor. Cutia ajută pe de o parte pentru că descurajează dormitul în același pat cu bebelușul măcar în primele 6 luni de viață, când nu are o mobilitate foarte bună și în timpul somnului se pot întâmpla accidente. Dormitul într-un astfel de spațiu, fără alte lucruri lângă bebeluș, cum ar fi perne sau jucării din pluș, eventual pus doar într-un sac de dormit, previne sindromul morții subite la bebeluși. Desigur, cutia în sine nu este obiectul miraculos. Vom continua să o spunem: e necesar ca această cutie să fie oferită gratuit de stat, mai ales mamelor nevoiașe, dar să fie însoțită, poate chiar condiționată oferirea ei, de intrarea gravidelor într-un program de monitorizare a sarcinii, deci a sănătății mamei și a bebelușului. Citeam recent că peste jumătate dintre femeile gravide din România nu merg la niciun control în timpul sarcinii, investigații care, dacă ar fi făcute, ar salva vieți. De fapt, în asta constă reușita programului finlandez: oferă cutia, dar și un program de monitorizare a sănătății mamei și bebelușului.

Părinții care au comandat până acum de la noi cutia spun că le-a fost utilă pentru că au găsit acolo tot ce aveau nevoie în primele luni de viață ale bebelușului, nu au mai fost nevoiți să colinde zeci de magazine pentru cumpărături, au economisit practic timp prețios, nervi și chiar bani. Mămicile cărora le-am donat cutia le-au găsit folositoare în primul rând pentru că veniturile lor sunt destul de reduse și multe dintre obiectele din cutie nu și le permiteau: de exemplu un termometru de calitate.

Ți-ai comandat-o din Finlanda sau ai făcut-o tu? Ce conține?

Dodo Baby Box este concepută de noi, urmând modelul finlandez. Toate coordonatele cutiei și ale salteluței pentru somn, adică dimensiunile, grosimea cartonului și ale saltelei, materialul din care e făcută salteaua și densitatea lui, sunt cele ale finlandezilor. În mare, am respectat și lista obiectelor pe care finlandezii le pun într-un baby box, însă am adăugat sau scos unele, în funcție de nevoile și preferințele părinților din România. Suntem totuși culturi diferite și a trebuit să adaptăm puțin lista. În acest moment, Dodo Baby Box, pe lângă salteaua specială, conține aproape 40 de obiecte esențiale, de la obiecte de îngrijire și igienă – șervețele umede, un pachet de scutece, forfecuță specială, comprese sterile, ser fiziologic, perie pentru păr, termometru, etc. – până la zeci de hăinuțe adaptate sezonului în care se naște copilul, o jucărie, accesorii pentru somn, cum ar fi un sac de dormit și cearsaf special pentru saltea.

Doarme bine un bebe în ea?

Faptul că salteaua este una fermă, așa cum arată toate instrucțiunile pentru pătuțurile dedicate bebelușilor, înseamnă mai ales un somn sigur, dar și confortabil pentru bebeluș. Nu excludem însă posibilitatea ca unii bebeluși să nu vrea pur și simplu să stea în cutie, așa cum fetița noastră de exemplu, de pe la 8 luni nu a mai vrut să stea deloc în pătuț. Bebelușii trec prin diferite etape de dezvoltare și trebuie să ținem cont de ele.

Mamele finlandeze primesc cutia gratuit. Crezi că ar putea fi implementat și la noi? 

Mi-aș dori tare mult ca un astfel de program să fie implementat și la noi. Noi vom continua oricum cu acest proiect. Știu că în decembrie 2016 a existat o propunere de introducere a unei astfel de măsuri, de ajutorare a mamelor din grupuri vulnerabile, în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020. În total, 120.000 de mame în situaţii de risc şi excluziune socială ar putea beneficia în patru ani de acest trusou, care ar avea o valoare de 450 de lei. Nu știu ce s-a mai întâmplat cu această propunere, dar vedem clar că până acum nu s-a implementat.

Ce presupune campania ta de strângere de fonduri?

Facem periodic campanii de strângere de fonduri cu care putem achiziționa tot ce e nevoie pentru baby box-urile pe care le dăm mămicilor din grupuri vulnerabile în maternități. Acum avem în desfășurare campania „Născut de Ziua Mamei”, prin care vrem să donăm trusouri bebelușilor care vin pe lume pe 6 mai, când în România se sărbătorește oficial Ziua Mamei. Trusourile vor ajunge la Maternitatea Bucur. Până pe 5 aprilie, donațiile se pot face pe platforma sprijina.ro. Cine vrea să mai contribuie poate dona direct în contul organizației noastre, Asociația Dream Project, RO46INGB0000999907778222, cu mențiunea donație campanie Născut de Ziua Mamei. Fără ajutorul celor din jurul nostru nu am putea face nimic în acest proiecte, așa că le suntem recunoscători pentru susținere și încredere.

Ai născut la un spital de stat? Care ți se par cele mai stringente probleme cu care se confruntă mămicile după naștere?

Aș putea scrie un roman despre experiența primei nașteri la stat, dar dacă ar fi să ne limităm la doar trei aspecte, atunci primul dintre ele ar fi ca mama să beneficieze gratuit, imediat după naștere, de susținerea unui psiholog. Schimbările hormonale și oboseala pot favoriza depresia postnatală, care poate lua forme mai ușoare sau mai grave. Cred că o discuție, chiar în spital, în primele două zile după naștere, i-ar da unui specialist indiciile unor eventuale provocări pe care proaspăta mamă nu le poate depăși singură. Apoi, o altă problemă este aceea legată de primele analize și controale care i se efectuează bebelușului. Aș sugera mai multă atenție în zona aceasta. Știu mămici care au fost lăsate să plece acasă cu bebeluși cărora nu li se făcuseră toate investigațiile, sau au fost făcute ăn grabă, superficial, și copiii au avut mai târziu probleme care puteau fi evitate. Al treilea aspect este cel legat de alăptare: aud frecvent mame care se plâng cum în maternități li se dă lapte praf bebelușilor din prima oră de la naștere, în loc să fie puși la sân, acolo unde le este locul. Avem nevoie de personal medical mai bine intruit în zona alăptării. Mamele au nevoie să fie încurajate să alăpteze, nu să li se spună că nu au lapte sau că laptele lor nu e suficient de hrănitor și de aceea le mai dăm bebelușilor, tuturor bebelușilor, o „completare” de lapte praf. Iar acolo unde femeile întâmpină o provocare, firească la începutul alăptării, să fie chemat un consultant care va ști cum să ajute. Laptele matern este cea mai bună hrană pentru un bebeluș și trebuie să încurajăm asta.

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV/Cum arată viața cu 5 copii! Anca Serea: “Pentru bagaje avem o dubiță și am pus și portbagaj deasupra!”

       
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
PARTENERI - GSP.RO
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Observatornews.ro
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Știrileprotv.ro
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Telekomsport
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!