Cercetătorii estimează că ghețarii își vor pierde în cele din urmă 39% din masă față de anul 2020, o tendință care este deja ireversibilă, indiferent de ce va urma, și care va contribui probabil la o creștere de 113 milimetri a nivelului global al mării, conform CNN.

Pierderea crește la 76% dacă lumea continuă să aplice politicile climatice actuale, care probabil nu vor reuși să țină încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius, potrivit unui articol publicat în revista Science.

Acest din urmă scenariu s-ar putea dovedi dezastruos pentru țările care depind de apa rezultată din topirea ghețarilor pentru irigații, energie și apă potabilă; o lume în care 39% din masa ghețarului este pierdută în comparație cu 76% reprezintă „diferența dintre a fi capabil să se adapteze la pierderea ghețarului sau nu”, a declarat pentru sursa citată James Kirkham, un glaciolog de la International Cryosphere Climate Initiative.

Planeta s-ar putea încălzi cu până la 2,9 grade până în 2100

Chiar dacă studiul oferă un prognostic sumbru pentru ghețarii lumii, autorii săi încearcă „să transmită un mesaj de speranță”, a afirmat Lilian Schuster, cercetător la Universitatea din Innsbruck, Austria, care a fost coautor al studiului.

Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia

„Prin acest studiu, dorim să arătăm că, cu fiecare zecime de grad în minus de încălzire globală, putem păstra gheața ghețarilor”, a mai adăugat Schuster.

Aproape 200 de națiuni s-au angajat să colaboreze în cadrul Acordului de la Paris din 2015 pentru a limita încălzirea globală. Națiunile s-au angajat să mențină încălzirea globală sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și, dacă este posibil, sub 1,5 grade. Fiecare țară este responsabilă de elaborarea propriilor planuri pentru atingerea acestor obiective.

Dar temperaturile continuă să crească. În prezent, lumea este pe cale să se încălzească cu până la 2,9 grade până în 2100. Studiul estimează că fiecare creștere de 0,1 grade a temperaturii între 1,5 și 3 grade de încălzire duce la pierderea a încă 2% din masa ghețarilor globali.

„Nu suntem activiști, este vorba de știință”, a declarat Harry Zekollari, cercetător la Vrije Universiteit Brussel din Belgia și ETH Zürich din Elveția, care a fost coautor al studiului.

Pentru a investiga acest fenomen, acest studiu a folosit opt modele preexistente de ghețari și a efectuat simulări care se întind pe secole, prezicând modul în care fiecare ghețar va evolua în acest interval de timp.

Rezultate BAC 2025. Notele la Bacalaureat au fost publicate
Recomandări
Rezultate BAC 2025. Notele la Bacalaureat au fost publicate

Ghețarii care sunt deosebit de expuși riscului

Utilizarea unui număr atât de mare de modele a dus la o gamă largă de rezultate. De exemplu, constatarea conform căreia ghețarii își vor pierde în cele din urmă 39% din masă dacă temperaturile actuale se mențin a fost rezultatul dintr-un set de date variind de la 15% la 55%.

Dar, deși gama de rezultate este „destul de mare”, acestea „arată toate aceeași tendință”, a declarat Guðfinna Aðalgeirsdóttir, profesor la Universitatea din Islanda, care nu a fost implicată în studiu.

Aceste efecte variază și în funcție de regiune, în funcție de gradul de expunere al fiecărui ghețar la schimbările climatice, conform studiului.

Ghețarii din vestul Canadei și din Statele Unite, din nord-estul Canadei, din Scandinavia și din regiunea arctică rusă se numără printre cei care sunt deosebit de expuși riscului.

Amintim că o catastrofă naturală de proporții uriașe a lovit recent satul Blatten din Lötschental, Elveția. O prăbușire masivă a ghețarului Birch a distrus aproape complet localitatea, îngropând aproximativ 90% din case sub tone de moloz.

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.